Banner Before Header

Tämä Naisleijonille jäi käteen kolmesta Kanada-tappiosta – ”Paljastaa, ketkä pystyvät pelaamaan maailman parhaita vastaan”

Nuori joukkue kohtasi Pekingin olympialaisten kultasuosikin kolmessa ottelussa ja sai nähdä, millaisesta vastuksesta onkaan kyse. Kanada voitti kaikki pelit ja yhteismaalit merkittiin lukemiin 17–3.

– Kaikki pelaajat näkivät vaatimustason, kun puhutaan maailman parhaiden haastamisesta. Vielä ei olla siellä. Erittäin paljon saatiin kuitenkin tietoa pelaajista yksilötasolla. Tämä paljastaa aika selkeästi sen, ketkä pystyvät tässä vaiheessa uraansa pelaamaan maailman parhaita vastaan. Sitä kautta se antaa meille paljon valintainfoa, joten olympiavalintoja ajatellen nämä olivat erittäin hyvät pelit, Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen summasi viikon antia.

Susanna Tapani iski Suomen ainoan maalin sunnuntaina, kun Kanada voitti viimeisen kamppailun 5–1. Torstaina 2–4-tappiossa osuivat Petra Nieminen ja Elisa Holopainen.

Pääosin suomalaiset joutuivat kuitenkin toteamaan vastapuolen etumatkan maalinteon tehokkuudessa.

– Kanada pelasi todella hyvin. Tuohon pitää pystyä vastaamaan. Olympialaisissa toivottavasti saadaan se nappimatsi yhteen otteluun. Meillä on mahdollisuus voittaa tuo porukka, mutta meillä on paljon nuoria, jotka nyt pelasivat ensimmäistä kertaa heitä vastaan, joten nämä olivat tärkeitä pelejä meille, Tapani summasi.

Viikon selkeä katastrofitulos oli lauantaina rökäletappio. Silloin Kanada jätti Suomen nollille ja mätti itse kahdeksan maalia. Tylyn tuloksen jälkeen aikaa ajatusten kokoamiseen oli vain yksi yö, mutta Mustosen ja Tapanin mielestä joukkue onnistui tehtävässä hyvin.

Tapani kiitteli parempaa tunnelmaa vaihtoaitiossa, sillä päät eivät painuneet Kanadan maalien jälkeen samaan tapaan kuin päivää aiemmin. Myös Mustonen näki ottelun henkisenä mittarina.

– Heti sen 0–8-tuloksen jälkeen todettiin kopissa, että tämä ei videoita katselemalla parane, vaan tämä on ihan psyykestä kiinni. Kanada löi riman todella korkealle ja totesimme, että tästä lähtien lähdetään ylittämään sitä rimaa. Katseet vain eteenpäin. Huonoa suoritusta ei ruodita, vaan keskitytään tulevaan ilmeen ja taistelun kautta, päävalmentaja arvioi.

Kohti viimeisiä leirijaksoja

Kanada voitti syksyllä maailmanmestaruuden ja elää tällä hetkellä käytännössä ammattilaisjoukkueen tavoin. Joukkueen jäsenet asuvat samassa kaupungissa ja harjoittelevat yhdessä jatkuvasti valmistautuessaan helmikuun olympiarupeamaan.

Suomelle moista luksusta ei ole tarjolla, joten unelmat uroteoista Kanadan tasoista joukkuetta vastaan jäävät yksittäisten otteluiden huippusuoritusten varaan. Esimerkiksi MM-kisoissa taisteltiin lohkovaiheessa 3–3-tilanteessa kolmannen erän keskivaiheille asti, torstaina Helsingissä mentiin maalin tai kahden marginaaleilla loppusummeriin asti ja sunnuntaina Turussa Suomi otti sentään yhden erävoiton.

Päävalmentaja Pasi Mustosen mielestä pelaajille on nyt tärkeintä se, miten he harjoittelevat seuroissaan ennen Pekingin olympialaisia. Kuva: Tomi Hänninen

Mustosen mukaan Suomi kykenee olemaan Kanadalle kiusa, mutta varsinkin tämän leirityksen joukkueessa monella ovat parhaat vuodet vasta tulevaisuudessa.

– Meillä on varmaan kolmasosa pelaajista sellaisia, jotka eivät vielä ole mitään olympiafinaalipelaajia. He ovat yksinkertaisesti niin nuoria vielä ja tarvitsevat tietyn määrän vuosia, jotta parhaimmisto voitaisiin haastaa päivästä toiseen.

Naisleijonien tähtikaartiin lukeutuva Tapani löysi kolmen pelin sarjasta ilonaiheita ainakin maalivahtiosastolta ja alivoimapelaamisesta.

– Puolustus vähän rakoili, mutta se on valttikorttimme. Alivoima on myös toiminut, vasta tänään kolmannessa ottelussa tuli ensimmäinen ylivoimamaali meitä vastaan. Ylivoimallakin saatiin tällä kertaa onnistuminen. Niissäkin on parannettavaa, mutta kyllä puolustuspelaaminen on meidän vahvuutemme. Siitä lähdetään, että onnistutaan siellä päässä, ja sitten tehdään pari maalia, hyökkääjä sanoi.

Kanada jatkaa puolen vuoden leiritystään kaikessa rauhassa joukkueen palatessa päämajaansa Calgaryyn. Suomen valmistautuminen etenee toisissa oloissa ja vaatimattomammilla panostuksilla.

Ohjelmassa on vielä viikon leiri joulukuussa ja parin päivän pätkä ennen lähtöä Pekingiin.

– Pyrimme saamaan kasaan mahdollisimman lähelle sen joukkueen, joka pelaisi kisoissa. Joulukuun leiri on se viimeinen näyttöpaikka ja ryhmä siellä tulee varmaan olemaan vielä lähempänä kisajoukkuetta kuin tämä. Tärkeintä on kuitenkin pelaajien arki nyt, kun he menevät seuroihin. Se on minusta tärkeämpi jakso kuin se, kun olemme koolla kymmenisen päivää ennen kuin kiekko putoaa jäähän Kiinassa, Mustonen totesi.

Lue myös:

Kanada nöyryytti Naisleijonia 8–0, näin Pasi Mustonen selitti romahdusta: ”Ykköskenttämme voitti maalintekopaikat 9–2, mutta ei tehnyt maalia”

Kanada kaatoi Naisleijonat – Suomen turmioina kakkoserä ja surkea ylivoima: ”Ei ongelma tämän viikon aikana ratkea”

Naisleijonat törmäilivät Luulajan pelissä ikävin seurauksin – toinen saapui maajoukkueeseen jalka paketissa

Source Link yle.fi