Banner Before Header

Tämä testi voi paljastaa silmä­sairauden – katso vain kuvaa

Suomessa on yli 100 000 silmänpohjan ikärappeumaa sairastavaa.

Silmänpohjan ikärappeuma on sairaus, joka vaikuttaa tarkan näkemisen alueeseen ja voi tehdä esimerkiksi lukemisesta tai autolla ajamisesta mahdotonta.

Sairaudessa silmän makulan eli tarkan näön alueen solujen rakenne muuttuu.

– Ikärappeuma voi merkittävästi huonontaa lukunäköä, mutta se ei sokeuta kokonaan. Silmän reunaosien näkö säilyy muuttumattomana, mutta autolla ajo ja TV:n katselu eivät välttämättä enää onnistu, kertoi jutussamme Mehiläisen silmälääkäri, dosentti Marko Määttä.

Terveyskirjaston mukaan Suomessa on yli 100 000 ikärappeumaa sairastavaa.

Taudista tunnetaan kaksi muotoa, kuiva ja kostea rappeuma. Näistä kuivan ikärappeuman oireet ovat usein lievempiä, ja sairaus etenee hitaammin kuin kostea. Yli 80 prosentilla ikärappeumapotilaista on kuiva rappeuma.

Harvinaisempi ja hankalampi kostea rappeuma alkaa yleensä nopeasti. Sen oireet ilmaantuvat jopa päivissä: yleensä keskinäköön tulee sameutta, viivat käyristyvät, ja kirjaimet katoavat tekstistä. Etenkin kostea rappeuma voi aiheuttaa näkövammaisuutta.

Ikärappeuma on osin myös elintapasairaus. Kuva: Colourbox

Ei olekaan pelkästään ikääntyneiden sairaus

Ikärappeumaa on totuttu pitämään eläkeikäisten sairautena, sillä kuten taudin nimikin vihjaa, korkea ikä on yksi riskitekijöistä.

– Silmänpohjan ikärappeumaa esiintyy yli 60-vuotiaista noin kymmenesosalla ja yli 80-vuotiaista sitä arvioidaan esiintyvän noin kolmasosalla. Näitä ikäryhmiä nuoremmilla ikärappeuma on harvinaisempi, silmätautien erikoislääkäri Matti Seppänen Terveystalosta sanoi jutussamme.

Vaikka valtaosa potilaista on iäkkäitä, kyseessä ei kuitenkaan ole vain ikääntyneiden sairaus. Nykyään silmänpohjan ikärappeumaa löydetään jonkin verran myös nuorilta ja keski-ikäisiltä.

– Kovin yleisestä ilmiöstä ei ole kyse, mutta kyllä ikärappeumaa esiintyy myös muilla kuin ikääntyneillä, Seppänen sanoi.

Fakta

Silmänpohjan ikärappeuman oireita voivat olla

■ Näöntarkkuuden heikentyminen.

■ Lukemisen vaikeutuminen.

■ Suorien viivojen mutkittelu.

■ Keskeiseen näkökenttään voi ilmaantua tummia läiskiä.

■ Lukiessa osa kirjaimista voi hävitä.

Lähde: Terveystalo

Testaa näkösi Amslerin testillä

Jos ikärappeumaan on jo sairastunut, sen oireet voi olla mahdollista havaita myös itse niin kutsutun Amslerin testin avulla.

Voit tulostaa kotona käytettävän Amslerin kartan Terveyskylän sivulta.

– Jokaisella 60-vuotiaalla ja sitä vanhemmalla pitäisi olla tämä testi kotona. Jos silmänpohjassa on jo todettu ikärappeuma, suositellaan seurantaa testillä. Kerran tai pari kuukaudessa olisi hyvä katsoa kummallakin silmällä erikseen, menevätkö viivat vinoon, Seppänen neuvoi.

Nämä nostavat riskiä

Ikääntymisen lisäksi silmänpohjan ikärappeuman riskiä nostavat perinnölliset tekijät sekä epäterveelliset elintavat.

– Ikärappeuma on osin myös elintapasairaus, Seppänen kertoi.

Jos elintavat eivät ole kunnossa, sairastumisriski voi lisääntyä jo ennen vanhuusikää.

– Perintötekijät, merkittävä ylipaino, epäterveellinen ruokavalio ja tupakointi – jos ihmisellä on kaikki nämä painolastit samaan aikaan, riski ikärappeumalle voi lisääntyä jo nuoremmalla iällä.

Terveyskirjasto mainitsee riskitekijöiksi lisäksi myös kohonneen verenpaineen, valtimonkovettumataudin, suurentuneet kolesteroliarvot sekä runsasrasvaisen ja vähäantioksidanttisen ruokavalion.

– Säännölliset silmälääkärin tarkistukset ikääntymisen myötä ovat aiheellisia erityisesti, jos lähisukulaisilla on esiintynyt ikärappeumaa. Tupakointi lisää riskiä sairastua ja mikäli toisessa silmässä on havaittu rappeumamuutoksia, on tupakoinnin lopettaminen ensiarvoisen tärkeää, Terveyskirjaston artikkelissa todetaan.

Älä viivyttele hoitoon hakeutumisessa

Jos ikärappeuman oireita ilmaantuu, hoitoon hakeutumista ei tule viivytellä, sillä tautiin pystytään alkuvaiheessa vaikuttamaan tehokkaimmin.

Kosteaa ikärappeumaa voidaan hoitaa silmän sisään annettavilla pistoksilla. Varhaisessa vaiheessa annetulla hoidolla kolmasosalla potilaista näkö pysyy ennallaan ja kolmasosalla näkö saattaa parantua. Yhtä kolmasosaa potilaista lääkkeet eivät auta.

Kuivaan ikärappeumaan ei aiemmin ole ollut hoitoa, mutta siihenkin on mahdollisesti luvassa uutta apua, sillä sairauteen on Yhdysvalloissa hyväksytty lääkehoito.

Source Link is.fi