Banner Before Header

Tänään tv:ssä: Renny Harlinille tarjottiin ohjattavaksi tätä Bond-elokuvaa, mutta hän kieltäytyi – esitti yhden ehdon, joka oli liikaa

Tv:ssä nähdään tiistai-iltana 007 ja kultainen silmä -elokuva, joka oli sekä 1990-luvun ensimmäinen Bond-leffa että Pierce Brosnanin debyytti salaisen agentin roolissa.

Alun perin James Bondia piti näytellä elokuvassa Timothy Dalton, joka oli jo nähty kahdessa 1980-luvun 007-elokuvassa. Dalton ei kuitenkaan palannut rooliinsa mutkikkaiden sopimuskiistojen vuoksi, ja elokuva julkaistiin lopulta vasta kuusi vuotta edellisen Bondin jälkeen.

Suomalaisohjaaja Renny Harlin paljasti viime vuonna ilmestyneessä elämäkerrassaan, että myös hänellä oli näppinsä pelissä 007 ja Kultainen silmä -elokuvassa – tai ainakin olisi voinut olla.

Harlin kertoi Veli-Pekka Lehtosen Renny Harlin – Ainutlaatuinen elämäni -teoksessa, että häntä houkuteltiin seitsemännentoista Bond-elokuvan ohjaajaksi 1990-luvun alussa. Harlin oli tuolloin singahtanut tähdeksi Hollywoodissa ja hänelle tulvi käsikirjoituksia luettavaksi.

Harlinin mukaan Bond-tuottaja Barbara Broccoli lähestyi häntä ja he tapasivat palaverissa, jossa oli mukana myös hänen tuottajaparinsa ja velipuolensa Michael G. Wilson. Harlinin mukaan Broccoli totesi, että Cliffhangerilla menestystä niittänyt suomalaistähti olisi paras vaihtoehto ohjaamaan 1990-luvun ensimmäisen Bond-elokuvan.

Pierce Brosnanin ei pitänyt alun perin olla mukana 007 ja kultainen silmä -elokuvassa, sillä päärooli oli varattu Timothy Daltonille. Brosanista tuli kuitenkin Bond monen mutkan kautta.

Harlin itse oli kuitenkin sitä mieltä, ettei hän voisi ohjata Bondia, mikäli elokuvaan ei tehtäisi suurta muutosta. Hän oli lukenut tiivistelmän elokuvan käsikirjoituksesta ja se oli ”ihan ok”, mutta pääosaan tuolloin vielä kaavailtu Timohty Dalton oli hänen mielestään aivan väärä henkilö Bondiksi. Harlin ei uskonut Daltonin vetovoimaan, eikä näyttelijästä hänen mielestään ollut salaiseksi agentiksi.

– Daltonin esittämänä Bond oli muuttunut synkemmäksi tappajaksi. Minun mielestäni MI5:n salaisen agentin piti olla toisenlainen, sillä olin tietenkin nähnyt kaikki Bondit nuorena ja pitänyt niistä, Harlin perustelee kirjassaan.

Harlin täräytti mielipiteensä Broccolille ja Wilsonille. Hän näki Broccolin ilmeestä, että tämä oli aivan eri mieltä ja arveli, että tiukka sopimus sitoi tuottajia tekemään vielä ainakin yhden elokuvan Daltonin kanssa.

– ”Onko sinulla joku nimi heittää?” Barbara uteli vastaan, Harlin kertoo kirjassaan.

Harlinilla oli. Hän oli nähnyt irlantilaisen Pierce Brosnanin Remington Steel -sarjassa ja uskoi, että tämä olisi loistava seuraavaksi 007-agentiksi.

– Barbara vilkuili minua ja tuottajapartneriaan Wilsonia. Hänen oli pakko tietää, että Brosnan olisi hyvä. Barbara oli itse vuonna 1986 houkutellut Brosnania Bondiksi, mutta hanke kaatui, Harlin muistelee elämäkerrassa.

– Barbarasta näki, että hän oli kahden vaiheilla. ”Emme vaihda näyttelijää”, hän pamautti sitten.

Timohty Dalton ei Harlinin mielestä sopinut Bondiksi.

Brosnan tähditti Bond-uransa aikana yhteensä neljää elokuvaa. Kuva vuoden 1995 007 ja kultainen silmä -leffasta.

Harlin teki selväksi, että pääosan esittäjä oli hänelle kynnyskysymys. Hän ei tekisi Bondia, jos Daltonia ei vaihdettaisi. Broccolille se ei sopinut ja neuvottelut ajautuivat umpikujaan.

– Se oli kiitos ja näkemiin. Minun ja Broccolin esikunnan tiet erosivat.

Hieman myöhemmin, huhtikuussa 1994 Timothy Dalton ilmoitti yllättäen jättävänsä Bondin roolin. Pian paljastettiin, että hänen seuraajansa oli Pierce Brosnan ja elokuvan ohjasi Martin Campbell. Harlinin mukaan hän ei ollut tuolloin enää vapaana tekemään elokuvaa.

Vasta vuosikymmeniä myöhemmin Harlin pääsi viimein tekemään yhteistyötä Brosnanin kanssa, kun tämä näytteli hänen ohjaamassaan The Misfits -elokuvassa (2021). Bond-ohjaajaa Harlinista ei koskaan kuitenkaan tullut.

– Valitsinko oikein vai väärin? Sitä ei kukaan voi tietää. Jos olisin tehnyt Bondin, olisin joka tapauksessa halunnut itse valita näyttelijän. En voi väittää, että minun ansiostani Brosnan nousi Bondiksi, mutta sen voin sanoa käsi sydämellä, että minä ehdotin Broccolille ja hänen esikunnalleen Brosnania meidän palaverissamme. Ja Pierce tietää tämän, Harlin pohtii elämäkerrassaan.

Renny Harlinista olisi voinut tulla Bond-ohjaaja, jos hänen ehtonsa olisi mennyt läpi elokuvan tuottajille. Sen sijaan Harlin pääsi työskentelemään Pierce Brosnanin kanssa viime vuonna ilmestyneessä The Misfits -elokuvassa.

Brosnanin debyytti-Bondista tuli menestys, joka tuotti maailmanlaajuisesti yli 356 miljoonaa dollaria eli yli 350 miljoonaa euroa. 007 ja kultainen silmä -elokuvan jälkeen Brosnan nähtiin vielä kolmessa Bondissa, kunnes pesti siirtyi vuonna 2005 Daniel Graigille.

Source Link is.fi