Banner Before Header

Tanskan ja Ruotsin pääministerit: Kaasuputkien vuodon takana tietoinen toiminta, ei onnettomuus

Nord Stream -kaasuvuotojen takana on tietoinen toiminta, ei onnettomuus, sanoi Tanskan pääministeri Mette Frederiksen tiedotustilaisuudessa tiistai-iltana.

Frederiksen korosti, että vuodot tapahtuivat kansainvälisillä vesillä, eikä kyse siten ole mistään suorasta sotilaallisesta uhasta Tanskaa vastaan.

Pääministerin mukaan tilanteeseen suhtaudutaan vakavasti, mutta hän ei halunnut arvailla, kuka kaasuvuotojen aiheuttaja on.

Tanskan puolustusministeri Morten Bödskov sanoi puolustusvoimien lisäävän läsnäoloaan Bornholmia ympäröivillä vesillä. Alueelle on lähetetty partioalus ja laivaston fregatti Absalon.

Ruotsin vt. pääministerin Magdalena Anderssonin mukaan kaasuvuodoissa on luultavasti kyse sabotaasista.

– Räjähdykset ovat tapahtuneet Ruotsin alueen ulkopuolella, eikä Ruotsi ole hyökkäyksen kohteena, Andersson sanoi tiistai-iltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Jatkamme tietojen keräämistä ja meillä on useita tapaamisia ruotsalaisten viranomaisten kanssa. Emme sulje pois mitään skenaarioita, mutta emme spekuloi motiivilla, sanoi puolestaan ulkoministeri Ann Linde.

Linden mukaan turvallisuustilanne Ruotsin lähialueella on juuri nyt ennalta arvaamaton, joten on tärkeää, että ”toimimme nopeasti, päättäväisesti ja yhdessä”.

Puolustusministeri Peter Hultqvist sanoi, että on tärkeää ottaa tilanne erittäin valavasti.

Suomen ulkoministeriö kertoi tiistai-iltana Twitterissä Suomen seuraavan tiiviisti tilannetta Itämeren kaasuputkiräjähdysten osalta.

– Olemme läheisessä yhteydessä Tanskan ja Ruotsin viranomaisiin asian selvittämiseksi, twiitissä sanottiin.

Hallituksen kerrottiin keskustelevan asiasta keskiviikon iltakoulun yhteydessä.

Nord Stream AG -yhtiö kertoi tiedotteessaan, että Ruotsin ja Tanskan merenkulkuviranomaiset ovat asettaneet viiden merimailin turvavyöhykkeen räjähdyspaikkojen ympärille.

EUROOPAN komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tiistai-iltana keskustelleensa pääministeri Frederiksenin kanssa ”kaasuputkiin kohdistetusta sabotaasista”.

Von der Leyenin mukaan on ensiarvoisen tärkeää tutkia tapaukset ja saada tapahtumista ja niihin johtaneista syistä täysi selvyys.

– Toiminnassa olevan eurooppalaisen energiainfrastruktuurin tahallista häirintää ei voida hyväksyä, ja se johtaa voimakkaimpiin mahdollisiin reaktioihin, von der Leyen varoitti.

Source Link is.fi