Banner Before Header

Tanskasta toivonpilkahdus: pääepidemiologi uskoo normaalin elämän palaavan maaliskuussa

Tanskan tartuntatauti-instituutti SSI:n pääepidemiologi Tyra Grove Krause kertoi Tanskan TV2:n aamuohjelmassa maanantaina uskovansa, että pahin koronaepidemia on ohi kahden kuukauden kuluttua.

– Silloin toivon, että tartuntojen määrä alkaa laskea ja saamme normaalin elämän takaisin, Krause kertoi.

Tanskassa uusi omikronmuunnos alkoi levitä paria viikkoa aiemmin kuin Suomessa ja jo joulukuun puolivälissä se aiheutti enemmistön koronatartunnoista. Nyt uusista koronatartunnoista jo 90 prosenttia on omikronin aiheuttamia.

– Omikronin huippu saavutetaan tammikuun lopulla, mutta jo helmikuussa näemme tartuntalukujen laskevan ja paineen lievittyvän sairaanhoidossa. Mutta meidän on ponnisteltava tammikuussa, koska siitä tulee vaikea selviytyä.

Ihmisiä jonottamassa koronatestiin Kööpenhaminassa viime keväänä. Tuolloin omikronista ei ollut vielä tietoakaan.

Krause kuitenkin huomautti, että omikronmuunnokseen sairastuvilla on noin kaksi kertaa pienempi riski joutua sairaalahoitoon kuin deltamuunnoksen kohdalla.

– Omikron rasittaa terveydenhoitoamme, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että se on lievempi kuin deltamuunnos.

Krause kertoi TV2:lle, että suuren osan Tanskan väestöstä voi odottaa sairastuvan koronaan jossain vaiheessa, mutta huomautti, että rokotteet antavat nyt paljon paremman suojan vakavalta sairastumiselta kuin vielä viime talvena.

Lue lisää: Omikron iski voimalla Tanskaan ja Norjaan: Tällainen on tilanne nyt – tanskalais­professorin mukaan pandemia saattaa vedellä viimeisiään

Tyra Grove Krause on Tanskan johtava epidemiologi.

Krause kertoi joulukuun lopussa, että Tanskassa tartuntojen määrän hurja kasvu vaikutti hiipuneen.

– On liian aikaista rentoutua, mutta on rohkaisevaa, että pahin skenaario ei ole toteutumassa.

Koronavirustartuntoja on todettu koko pandemian aikana Tanskassa reilu 840 000. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu 3 292.

Maanantaina vuorokauden aikana koronavirustartuntoja tilastoitiin 8 801, joista reilussa 500:ssa kyse oli siitä, että jo vähintään kerran koronavirustartunnan saaneella todettiin tartunta. Lukua korjattaneen jälkikäteen, sillä noin 60 000 testin tuloksia ei ollut saatavilla, kun lukuja päivitettiin. Koronakuolemia raportoitiin viisi.

Source Link is.fi