Banner Before Header

Tässä on NHL-syksyn suomalaisyllättäjä! Santeri Hatakka, 20, sai San Jose Sharksilta merkittävän luottamuksenosoituksen

Ilveksessä kaksi edellistä SM-liigakautta pelanneen Santeri Hatakan, 20, piti syksyllä ainoastaan käydä NHL-seura San Jose Sharksin tulokasleirillä. Vasemmalta laukovan puolustajan leiri kuitenkin sujui hyvin, ja pian Hatakka huomasi pelaavansa varsinaisella leirillä NHL-pelaajien ryhmässä.

Valmennusjohto alkoi päävalmentaja Bob Boughnerin suulla puhua kypsästi esiintyneen Hatakan alati kasvaneista mahdollisuuksista napata jopa pelipaikka NHL:stä kauden alkaessa.

Kauden avauksessa Hatakkaa ei vielä nähty, mutta hän debytoi NHL:ssä lokakuun 30. päivän ottelussa Winnipegiä vastaan. Kuusitoista minuuttia, voitto jatkoajalla ja tehotilastoon lukema +1.

Ei hullummin pelaajalta, jonka piti tulokkaiden leirin jälkeen palata Suomeen.

– En itsekään oikein tiedä, mitä tässä on tapahtunut, hyväntuulinen Hatakka sanoo Yle Urheilulle.

– Puhuimme kauden alla, että tulen vain käymään leirillä ja pelaan vielä vuoden Suomessa. Tulokasleiri meni hyvin ja sieltä jatkoin isolle leirille. Sain kehuja ja huomasin, että pelaaminen NHL-pelaajien kanssa vei itseäkin eteenpäin. Opin nopeasti, mitä tämä vaatii.

Hatakasta on kaikessa hiljaisuudessa tullut syksyn suomalaisyllättäjä NHL:ssä. Nyt vyöllä on viisi NHL-ottelua ja hyvä mahdollisuus pelata koko kausi ylhäällä.

Hatakka pelasi kahden edelliskauden aikana Ilveksessä 72 ottelua tehoin 2+8. Kuva: Petri Saarelainen

Yksinkertaista ja tehokasta

Asiat, joilla Hatakka on Kaliforniassa seurajohdon ja valmennuksen hurmannut, ovat lopulta hyvin yksinkertaisia. Hän on pelaajaprofiililtaan hyvin luisteleva peruspuolustaja, jonka vahvuudet löytyvät oman maalin varjelusta. Jokerien junioreista Ilvekseen kaksi vuotta sitten vaihtanut Hatakka ei loista hyökkäyksessä, mutta sitä ei häneltä odotetakaan.

Riihimäen Nikkareissa jääkiekkouransa aloittaneen puolustajan tilille on toistaiseksi kirjattu yksi syöttöpiste. NHL-uran ensimmäinen maali sen sijaan antaa vielä odottaa itseään.

Sharksin pelaajatarkkailuosaston pomo Doug Wilson Jr. on verrannut Hatakkaa Philadelphiaa tätä nykyä edustavaan Justin Brauniin. Braun pelasi San Josessa peruspuolustajan roolissa yhdeksän vuoden ajan kasvaen samalla yhdeksi liigan parhaista puolustavista puolustajista.

Braun ei loista hyökkäyspäässä, mutta on äärimmäisen luotettava omalla alueella. Ja kuinka ollakaan Hatakka pelaa San Josessa Braunin vanhalla numerolla 61.

Hatakka onkin pelannut perusluudan roolissa usein kuin nuori Braun. Erityisen vaikutuksen suomalaisen pelaamisessa on tehnyt rentous.

Vaikka matkan varrella nuorukainen on joutunut ajoittain maksamaan myös oppirahoja, Hatakka ei ole hötkyillyt suotta suuntaan eikä toiseen. Kyky puolustaa sekä laittaa kiekkoa liikkeelle on saanut valmennukselta kiitosta.

Hatakka on pyrkinyt pitämään pelinsä mahdollisimman yksinkertaisena ja onnistunut siinä hyvin.

– Lähtiessäni Suomesta ainoa neuvo, jonka esimerkiksi Ilveksen seurajohdolta sain, oli että älä ainakaan jännittämään sinne lähde. Ehdin joskus myöhemmin jännittämään, että saanko pelipaikan, mutta nyt ajatus oli ainoastaan tulla vetämään täysillä ja nauttimaan kaikesta. Kaikki, mitä saisin tästä irti, olisi plussaa. Jätin turhan stressaamisen pois, Hatakka kertaa.

Jokereiden junioreissa marinoitunut Hatakka pääsee näkemään arjessa muun muassa Erik Karlssonin toimintaa. Ruotsalainen pelasi Jokereissa työsulkukaudella 2012–2013. Kuva: Matt Cohen/Icon Sportswire​/All Over Press

Pelaaja itse nostaa sensaatiomaisen syksyn takaa esiin myös alati kasvaneen itseluottamuksen.

– Harjoituspeleistä sain paljon itseluottamusta. Olen sittemmin huomannut treeneissä ja peleissä, että pystyn pelaamaan täällä hyvällä tasolla. Pärjään luistelussa, kamppailussa ja sellaisessa omassa pelissä, mikä on enemmän puolustusvoittoista.

Toisaalta Hatakka on päässyt tekemään NHL-tulemistaan sopivasti varjoissa, sillä Sharks-puolustuksen kaiken kokeneet veteraanit kantavat suurimman vastuun illasta iltaan. Eikä Brent Burnsin, Erik Karlssonin ja Marc-Edouard Vlasicin kaltaisten pelaajien seuraamisesta päivittäin oppimisen näkökulmastakaan haittaa ainakaan ole.

– Uskomattomia pelimiehiä, joita on todella hieno päästä seuraamaan. Heitä olen itsekin nuorempana seurannut, ja nyt pyrin edes jotakin oppimaan sieltä. Onhan se hyvä juttu, että täällä taustalla pääsee kaikessa rauhassa kehittymään. Ei tarvitse heti hypätä siihen isoimpaan rooliin, Hatakka toteaa.

Hatakka oli viime vuodenvaihteessa Nuorten Leijonien varakapteeni MM-kisoissa. Kuva: Andrea Cardin/HHOF-IIHF Images/A

Omaan kotiin

Hatakka on pelannut San Josen neljästätoista ottelusta vain viidessä, mutta säilyttänyt paikkansa NHL:n puolella. Esimerkiksi perjantaina San Jose lähetti kolme puolustajaa samassa kaupungissa majaa pitävään AHL-joukkue Barracudasiin, mutta ei Hatakkaa. Lisäksi seura antoi aiemmin viikolla hotellissa tyttöystävänsä kanssa majaa pitäneelle pelaajalle luvan hankkia oman asunnon.

Oma asunto ei takaa paikkaa NHL:ssä, ja myös Hatakka saattaa hakea jossakin vaiheessa minuutteja farmista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Hatakka ei palaa Suomeen Ilveksen paitaan enää tällä kaudella.

– Tuohan oma asunto rauhaa. Nyt ei enää tarvitse miettiä, missä pelaan tai että pitääkö ensi viikolla lähteä Suomeen. Pelaan nyt tämän kauden täällä ja todennäköisesti myös ensi kaudella. Onko se sitten NHL tai AHL, sillä ei ole väliä, koska ne ovat molemmat samassa kaupungissa. Nyt voi alkaa rakentaa elämää tänne ja se tuo sisäistä rauhaa, Hatakka kiittelee.

Seuraavan kerran Hatakka taistelee paikasta pelaavassa kokoonpanossa keskiviikkoaamun vierasottelussa Minnesotaa vastaan.

Lue myös:

Urheilun tuoreimmat: Pärmäkoski ja Niskanen hiihtovoittoihin, Leijonien kokoonpano Ruotsi-otteluun julki

Suomalaispelaajilla huikea NHL-kierros – kuusi suomalaishyökkääjää maalin makuun, tulokkaalle avauspiste

Taas pisteitä takonut Vatanen vähätteli onnistumisiaan – odottaa Ruotsi-peliä ja huipputehokkaan pakkiparinsa kohtaamista

Source Link yle.fi