Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2d57742a4e33a5f562e7fcf1871db897, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tässä ovat jalkapallon MM-kisapaikan varmistaneet maat ja suurimmat yllätykset – tutuista menestyjistä ahdingossa ovat Italia, Portugali ja Uruguay – Uutisalue

Tässä ovat jalkapallon MM-kisapaikan varmistaneet maat ja suurimmat yllätykset – tutuista menestyjistä ahdingossa ovat Italia, Portugali ja Uruguay

Jalkapallon MM-karsinnat päättyivät Euroopan alkulohkojen osalta tiistaina. Suomi hävisi tunteikkaassa Olympiastadionin illassa hallitsevalle maailmanmestarille Ranskalle, mikä murskasi toiveet MM-jatkokarsinnoista.

Yhteensä MM-kisoissa pelaa 32 maata. Euroopasta Qatarissa loppuvuodesta 2022 pelattaviin MM-kisoihin pääsee 13 maata. Kymmenen maata Euroopasta on jo selvillä, eli karsintalohkojen voittajat. Loput kolme maata ratkaistaan maaliskuun jatkokarsinnoissa, joissa pelaa 12 maata.

Kisapaikan Euroopasta ovat varmistaneet Serbia, Espanja, Sveitsi, Ranska, Belgia, Tanska, Hollanti, Kroatia, Englanti ja Saksa.

Jatkokarsinnoissa pelaavat Portugali, Ruotsi, Italia, Ukraina, Wales, Skotlanti, Turkki, Venäjä, Puola ja Pohjois-Makedonia. Lisäksi jatkokarsintoihin Kansojen liigan kautta pääsivät mukaan Tshekki ja Itävalta.

Euroopan MM-karsinnoissa ei nähty sellaisia jättiyllätyksiä, että joku jalkapallon suurmaa olisi jo tässä vaiheessa varmuudella ulkona MM-kisoista. Kun katsotaan Fifa-rankingia, ovat Euroopan 19 parasta maata edenneet joko MM-kisoihin tai jatkokarsintoihin. Fifa-rankingin paras Euroopan maa, joka kisoista varmuudella on ulkona, on Norja. Se on Fifa-rankingissa sijalla 37. Norja jäi alkulohkossa G Hollannin ja Turkin taakse.

Suurin positiivinen yllättäjä on Pohjois-Makedonia, joka punnersi itsensä lohkosta J jatkokarsintoihin. Pohjois-Makedonia on Fifa-rankingissa sijalla 74, eli Euroopan maista 36:nneksi paras. J-lohkon voitti Saksa.

Alla olevassa grafiikassa tummennetulla näkyvät maat ovat MM-kisapaikan varmistaneet. Himmeämmällä näkyvät maat ovat tällä hetkellä kiinni kisapaikassa, mutta heidän osaltaan karsinnat ovat vielä kesken. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Pohjoismaista Islannin romahdus on ollut raju. Islanti pelasi 2016 ensimmäistä kertaa EM-kisoissa edeten aina puolivälieriin asti ja 2018 ensimmäistä kertaa MM-kisoissa. Nyt joukkue jäi J-lohkossa Saksan, Pohjois-Makedonian, Romanian ja Armenian taakse voittaen karsinnoissa vain Liechensteinin. Yle Urheilu kertoi aiemmin, kuinka Islannin jalkapallon kultaisen sukupolven maine on murskaantunut muun muassa väkivalta- ja häirintäskandaalien sekä rikosepäilyjen takia. Samaan aikaan maan jalkapallomenestys on kääntynyt laskuun.

Euroopan suurmaita ei kisoista ole pudonnut – vielä – mutta tiukkaan paikkaan ovat ajautuneet Portugali ja Italia. 2016 EM-kultaa voittanut Portugali hävisi alkulohkon viimeisessä ottelussaan Serbialle. Trillerissä Serbian 2–1-voittomaalin ottelun 90. peliminuutilla iski Aleksandar Mitrovic. Sillä maalilla Serbia nappasi suoran kisapaikan ja nakkasi Portugalin jatkokarsintoihin. Tasapeli ottelusta olisi riittänyt Portugalille varmistamaan lohkovoiton ja MM-kisapaikan.

Cristiano Ronaldolla, 36, on tuskin montaa vuotta uraa jäljellä. Qatarin kisat olisivat kenties Ronaldon maajoukkueuran huipennus. Vai päättyykö Ronaldon maajoukkueura yllättäen jo maaliskuun jatkokarsinnoissa? Ronaldo on 115 maalilla kaikkien aikojen eniten maajoukkuemaaleja iskenyt miespelaaja jalkapallon historiassa.

– Jalkapallo on näyttänyt meille välillä, että kaikista tuulisimmat polut johtavat halutuimpiin paikkoihin. Eilinen tulos oli rankka, mutta se ei muserra meitä. Tavoite edustaa Portugalia MM-kisoissa 2022 on edelleen elossa, Ronaldo filosofoi Instagramissa maanantaina (siirryt toiseen palveluun).

Cristiano Ronaldo istui pitkään nurmen pinnassa pettyneenä, kun MM-kisapaikka lipesi Serbialle. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Vielä synkempi syksy nähtiin kesällä EM-kultaa voittaneelta Italialta. Fifa-rankingissa neljäntenä oleva Italia pelasi syksyllä viisi MM-karsintapeliä. Niistä se voitti vain yhden ja pelasi neljä tasapeliä. Niinpä Sveitsi nousi yllättäen lohkovoittoon. Italian riveissä pelaa muun muassa EM-kisojen parhaana pelaajana palkittu maalivahti Gianluigi Donnarumma ja Euroopan parhaana pelaajana viime kaudella palkittu keskikentän maestro Jorginho.

Italian päävalmentaja Roberto Mancini toivoi Football Italia -sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun), ettei joukkue joutuisi kohtaamaan jatkokarsinnoissa Portugalia, mutta uskoi vakaasti kisapaikkaan.

– Tämä joukkue on erittäin hyvä, eikä se ollut onnea, että voitimme EM-kultaa. Olemme hävinneet vain yhden ottelun viimeisimmästä 40:stä, Mancini muistutti.

Sivuston mukaan Italian tärkeistä pelaajista esimerkiksi Jorginho, Federico Chiesa ja Ciro Immobile epäonnistuivat hyökkäyspäässä syksyn karsintapeleissä, ja joukkue kärsi paljon loukkaantumisista. Sivussa olivat muun muassa Marco Verratti, Lorenzo Pellegrini ja Giorgio Chiellini.

Italian keskikentän tähti Jorginho epäonnistui rangaistuspotkussa, kun Italia ja Sveitsi pelasivat 1–1-tasapelin viimeistä edellisessä MM-karsintapelissä. Sveitsi vei lopulta lohkovoiton. Kuva: All Over Press

Monet kansainväliset sivustot ovat listanneet suurimpia jalkapallotähtiä, jotka ovat jo ulkona kisoista tai saattavat niistä ulos jäädä. Portugalin tähtien, kuten Ronaldon ja Bruno Fernandesin, sekä Italian tähtien, kuten Jorginhon, ohella listausten suurimmat nimet ovat etenkin Norjan nuori superhyökkääjä Erling Braut Haaland, Ruotsin Zlatan Ibrahimovic, Euroopan kovimpiin maalitykkeihin vuosikaudet lukeutunut Puolan Robert Lewandowski sekä Uruguayn Luis Suarez.

Brittisivusto The Guardian listasi (siirryt toiseen palveluun) nyt vuosi ennen MM-kisojen alkua karsintojen perusteella suurimmat ennakkosuosikit: ykköseksi se rankkaa Brasilian, kakkoseksi Suomen lohkon voittaneen Ranskan, kolmanneksi Saksan, neljänneksi Englannin ja viidenneksi Espanjan.

Brasilia ja Argentiina dominoivat, Uruguaylla kirittävää

Etelä-Amerikan karsinnoissa Argentiina ja Brasilia ovat varmistaneet paikkansa MM-kisoissa. Argentiina varmisti kisalippunsa tiistaina, kun se pelasi 0–0 Brasilian kanssa ja samaan aikaan sekä Uruguay, Kolumbia että Chile hävisivät omat ottelunsa. Brasilia ja Argentiina eivät ole hävinneet karsinnoissa peliäkään. Brasilialla on 11 voittoa ja kaksi tasapeliä, Argentiinalla kahdeksan voittoa ja viisi tasapeliä.

Lionel Messin, 34, MM-kisapaikka on siis nyt varma.

Argentiinan ja PSG:n Lionel Messi yrittää karata Brasilian ja Liverpoolin keskikenttäpelaajalta Fabinholta tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa pelatussa ottelussa. Kuva: Getty Images

Etelä-Amerikan karsinnoissa on jäljellä neljä ottelukierrosta, jotka pelataan alkuvuodesta 2022. Kymmenen joukkueen karsintalohkosta kisoihin pääsee neljä maata suoraan ja viidenneksi sijoittunut etenee mannertenvälisiin playoff-otteluihin, joissa on mukana myös yksi joukkue Aasiasta, yksi Pohjois- ja Keski-Amerikasta sekä yksi Oseaniasta.

Brasilian ja Argentiinan jälkeen kahdessa muussa suorassa kisapaikassa Etelä-Amerikasta ovat kiinni Ecuador ja Kolumbia. Kolumbia on edennyt pudotuspeleihin kaksissa edellisissä MM-kisoissa, Ecuador on ollut mukana MM-kisoissa viimeksi 2014.

Suurin yllätys Etelä-Amerikassa on ollut kaksinkertaisen maailmanmestarin, kolmissa edellisissä MM-kisoissa pudotuspeleihin edenneen Uruguayn kyntäminen. Edinson Cavanin ja Luis Suarezin tähdittämä Uruguay hävisi tiistaina Bolivialle 0–3. Uruguay on ennen neljää viimeistä karsintaottelua lohkossa seitsemäntenä, tosin matkaa suoraan kisapaikkaan on vain piste.

Tiukassa paikassa on myös Chile, joka karsiutui edellisistäkin MM-kisoista. Chile on Uruguayn kanssa tasapisteissä, mutta paremmalla maalierolla kuudentena.

Norslunluurannikko jäi rannalle Afrikan karsinnoissa

Afrikassa on pelattu karsintojen ensimmäinen ja toinen vaihe. Kolmanteen vaiheeseen eteni kymmenen maata: Algeria, Kamerun, Kongon demokraattinen tasavalta, Egypti, Ghana, Mali, Marokko, Nigeria, Senegal ja Tunisia. Kolmannella kierroksella nuo kymmenen maata arvotaan viiteen ottelupariin, joiden voittajat pääsevät kisoihin. Qatarin MM-kisoissa nähdään siis viisi Afrikan maata.

Isoja yllätyksiä Afrikan karsinnoissa ei toistaiseksi ole nähty. Isoista tähtipelaajista MM-kisoissa ei nähdä ainakaan Arsenalin hyökkääjää Pierre-Emerick Aubameyangia, kun Gabonin tie tyssäsi toiseen vaiheeseen.

Tutuista MM-kisakävijöistä ulos nyt toista kertaa peräkkäin MM-turnauksesta jää Norsunluurannikko, joten Qatarissa ei nähdä esimerkiksi Ajaxin maalitykkiä Sebastien Halleria, Arsenalin hyökkääjää Nicolas Pepeä tai Manchester Unitedin puolustajaa Eric Baillyta.

Ajaxin hyökkääjä Sebastien Haller (etualalla) on ollut huimassa vireessä Hollannin liigassa ja Mestarien liigassa. Hän edustaa äitinsä kotimaata Norsunluurannikkoa maajoukkuetasolla. Kuva: All Over Press

Kisaisäntä Qatar saa seuraa neljästä tai viidestä Aasian maasta

Aasiasta kisoissa pelaa varmasti isäntämaa Qatar. Sen lisäksi Aasiasta pääsee MM-kisoihin varmuudella neljä maata ja yksi joukkue etenee mannertenvälisiin playoff-peleihin.

Tällä hetkellä Aasiassa pelataan kolmatta karsintavaihetta, jossa on mukana 12 joukkuetta. Ne on jaettu kahteen lohkoon – lohkojen kaksi parasta varmistavat kisapaikkansa. Suorissa kisapaikoissa ovat tällä hetkellä kiinni Iran, Etelä-Korea, Saudi-Arabia ja Japani, mutta otteluita on vielä pelaamatta neljä kierrosta.

Aasian kenties paras jalkapalloilija, lontoolaisen Tottenhamin Heung-Min Son (numero 7) teki maalin Irakin verkkoon, kun Etelä-Korea tiistaina voitti MM-karsintaottelun 3–0. Kuva: AOP

Pohjois- ja Keski-Amerikasta kisapaikassa kiinni vuoden 2026 kisaisännät

Pohjois-, Keski-Amerikan ja Karibian alueen karsinnoista kisoihin pääsevät kolme parasta ja neljäs etenee mannertenvälisiin playoff-peleihin. Alueen karsinnoissa kolmanteen vaiheeseen etenivät USA, Kanada, Meksiko, Costa Rica, Panama, Jamaika, Honduras ja El Salvador.

Tällä hetkellä lohkon kolmen kärjessä ja suorissa kisapaikoissa ovat kiinni Kanada, USA ja Meksiko. Tilanne on kuitenkin vielä auki, sillä kullakin joukkueella on jäljellä kuusi karsintaottelua – esimerkiksi neljäntenä oleva Panama on vain kaksi pistettä Kanadaa perässä.

Kanada, Meksiko ja Yhdysvallat isännöivät MM-kisoja vuonna 2026.

Tiistaina Kanada nousi lohkokärkeen, kun se voitti Meksikon 2–1 lohkon maalipörssiä johtavan Cyle Larinin kahdella osumalla. ESPN kertoo (siirryt toiseen palveluun), kuinka Kanada maksimoi ottelussa kotietunsa. Se vei ottelun pelattavaksi Edmontoniin lumihankien keskelle, jossa oli ottelun aikana pakkasta kymmenen astetta. ESPN:n mukaan Meksiko ei ollut koskaan pelannut maaottelua yhtä kylmissä olosuhteissa. Lisäksi alustana oli tekonurmi.

– Jokainen maa hyödyntää oman alueensa edukseen, ja me näimme tämän etuna. Kanadalaiset ovat kaikki kasvaneet kylmässä ja pelanneet keinonurmilla, sanoi Kanadan päävalmentaja John Herdman.

Alla olevalta videolta voit katsoa jäisen Kanada–Meksiko-ottelun huippuhetket. Pääset videoon myös tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Oseaniassa pakka sekaisin koronan vuoksi

Oseaniasta pääsee yksi joukkue mannertenvälisiin playoff-peleihin. Joukkueet, joilla on mahdollisuus siitä paikasta kilvoitella, ovat Uusi-Seelanti, Salomonsaaret, Uusi-Kaledonia, Tahiti, Fidzi, Vanuatu, Papua-Uusi-Guinea, Amerikan Samoa, Samoa, Tonga ja Cookinsaaret.

Alueen sisäisiä karsintoja on kuitenkin lykätty useita kertoja koronapandemian vuoksi, ja näillä näkymin niitä pelataan vasta maaliskuussa 2022.

Lue lisää:

Source Link yle.fi