Tässä ovat kärkinimet Rkp:n uudeksi puheenjohtajaksi – yksi ilmoittaa jättäytyvänsä pois puheen­johtaja­kilpailusta

IS teki soittokierroksen ja selvitti ilmeiset ehdokkaat Rkp:n seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Rkp:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi tänään tiistaina, että hän ei aio hakea jatkoa Rkp:n puheenjohtajana. Henriksson on ilmoittanut lähtevänsä ehdolle kesäkuussa pidettävissä eurovaaleissa.

IS soitti Rkp:n kansanedustajille, jotka ovat olleet spekulaatioiden kärjessä seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Kärkinimiä ovat IS:n tietojen mukaan ensisijaisesti Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz ja Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson, mutta mahdollisesti myös Rkp:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Henrik Wickström.

– Olen kiitollinen siitä, että viime aikoina on tullut paljon myönteistä kannustusta kisaan lähtemiseen kaikista Rkp:n piireistä. Se tuntuu hyvältä. Pohdintaani mahdollisesta ehdokkuudesta vaikuttaa kokonaisarvio, monet eri asiat, Andersson sanoo. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Otto Andersson sanoo harkitsevansa puheenjohtajaehdokkuutta vakavasti.

– Harkitsen erittäin vakavasti. Haluan keskustella asiasta läheisteni kanssa ja vielä pohtia asiaa. Ilmoitan päätöksestäni lähiaikoina, Andersson sanoo.

– Olen kiitollinen siitä, että viime aikoina on tullut paljon myönteistä kannustusta kisaan lähtemiseen kaikista Rkp:n piireistä. Se tuntuu hyvältä. Pohdintaani mahdollisesta ehdokkuudesta vaikuttaa kokonaisarvio, monet eri asiat.

Andersson kertoo haluavansa kiittää Henrikssonia tämän työstä puheenjohtajana.

– Hän on tehnyt äärimmäisen kovasti töitä. Anna-Maja toimi puheenjohtajana lähes koko meidän hyvin poikkeuksellisen oppositiokauden ajan ja tietysti viime hallituskauden, jolloin kohtasimme pandemian, Ukrainan sodan, ja Nato-jäsenyyden. Se oli kaikkiaan raskas ja kuluttava hallituskausi, jossa Anna-Maja piti hyvin korkeaa profiilia oikeusministerinä ja sai hyviä tuloksia aikaan. Myös viime kevään hallitusneuvottelut olivat raskaat ja ymmärrän hyvin, että se on kenelle tahansa poliitikolle kuluttavaa aikaa. Kunnioitan hänen päätöstään ja sitä, että hän halusi selkeyttää tilannetta.

Anderssonin mukaan puheenjohtajavaali on puolueelle iso mahdollisuus keskustella puolueen linjasta ja toimintatavoista.

– On tärkeää, että tulevilla ehdokkailla on riittävästi aikaa kiertää kenttää. Meidän puolue on meidän jäsenet. Kun teen päätökseni, niin kerron sitten enemmän mahdollisista ajatuksistani tulevan puheenjohtajan linjaan liittyen.

Andersson pitää hyvänä, että puoluekokous pidetään kesäkuussa suunnitellusti, mutta hän korostaa, että tämän päättävät jäsenet.

– Mutta jos jäsenet toivovat syksyä, mennään sen mukaan.

Henrik Wickström kertoo suunnitelmistaan maaliskuun aikana. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Henrik Wickström sanoo harkitsevansa vakavasti puheenjohtajakilpaan lähtemistä.

– Haluan kiittää Anna-Majaa työstä puheenjohtajana. Pidän ymmärrettävänä niitä asioita, jotka hän toi perusteina esiin tiedotustilaisuudessaan päätökselleen luopua puheenjohtajuudesta, Wickström sanoo.

– Tulen tekemään vakavaa harkintaa ja kerron maaliskuun aikana omista suunnitelmistani.

Wickströmin mukaan Henriksson on ollut vahva johtaja ja ”ymmärtänyt vahvasti myös Rkp:n aluedna:n”.

– Hän on myös tehnyt vakuuttavaa työtä aiemmin oikeusministerinä. Erityisesti esiin nousee korona-aika, kun jouduttiin puolustamaan suomalaisten perusoikeuksia.

– Pidän tärkeänä, että tuleva puheenjohtaja lähtee tekemään omaa juttuaan puoluekenttää kuunnellen, mutta sydän lämpimänä Rkp:n arvoille ja politiikalle.

Wickström haluaa vielä huomauttaa, että Rkp:n puoluekokous tulisi pitää kesäkuussa, kuten on jo sovittu. Aikaa ei tulisi hänen mukaansa muuttaa.

– Olisi tärkeää, että uuden puheenjohtajan valinta tehdään silloin. Syksyllä on budjettiriihi ja täytyy lähteä valmistautumaan kunta- ja aluevaaleihin. Saisimme näin myös näkyvyyttä, joka tukisi eurovaaliasetelmaa. En lähtisi sitä siirtämään aiemmaksi ja myöhemmäksi. Toivon, että tietyt epäselvyydet teknisten asioiden ympärillä saataisiin pikaisesti ratkaistua.

Adlercreutz kuitenkin sanoi IS:lle jo kuukausi sitten, että mikäli Henriksson päättää luopua puheenjohtajuudesta, harkitsee Adlercreutz vakavasti omaa ehdokkuuttaan. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

IS ei ole toistaiseksi tavoittanut kolmatta ilmeistä vaihtoehtoa puheenjohtajakilpaan, eli Anders Adlercreutzia.

Adlercreutz kuitenkin sanoi IS:lle jo kuukausi sitten, että mikäli Henriksson päättää luopua puheenjohtajuudesta, harkitsee Adlercreutz vakavasti omaa ehdokkuuttaan.

– Hänen päätöksensä asettua ehdolle sikäli kuin hänet valitaan, tarkoittaa tietenkin sitä, että puolueessa vaihtuu puheenjohtaja. Itseäni tietysti puolueen tulevaisuus ja menestys kiinnostaa ja siinä tilanteessa harkitsen vakavasti omaa ehdokkuuttani, Adlercreutz sanoi IS:lle 18. tammikuuta.

Joakim Strand ei ole käytettävissä puheenjohtajaksi. Kuva: Kimmo Räisänen

Puheenjohtajakilpaan on spekuloitu myös Rkp:n kansanedustajaa Joakim Strandia.

Tämä kuitenkin viestittää IS:lle, että ei ole käytettävissä ainakaan tällä kerralla.

– Olen harkinnassani päätynyt siihen, että en ole ainakaan tällä kerralla käytettävissä puolueen puheenjohtajaksi, Strand viestittää.

Source Link is.fi