Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0c652fdceda87b33c7dfab171df85cd7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tässäkö ratkaisu maailman metsäkatoon? FT: EU esittää tuontikieltoa riskialueiden kahville, kaakaolle, naudalle ja soijalle – Uutisalue

Tässäkö ratkaisu maailman metsäkatoon? FT: EU esittää tuontikieltoa riskialueiden kahville, kaakaolle, naudalle ja soijalle

Metsäkadon taltuttamiseksi EU esittää uutta lakia, joka kieltäisi kuuden raaka-aineen tuonnin alueilta, joiden metsiä uhkaa hävittäminen. Raaka-aineet ovat kahvi, kaakao, naudanliha, soija, palmuöljy ja puutavara.

Talouslehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun)on tutustunut ennakolta lakialoitteeseen, jonka Euroopan komissio aikoo julkistaa tänään keskiviikkona.

Käytännössä uusi laki vaatisi yhtiöiltä todisteita siitä, ettei niiden EU:n alueelle tuomillaan tuotteilla ole yhteyttä metsien laittomaan hakkuuseen tai metsäkatoon.

Voimaan astuakseen laki vaatii Euroopan parlamentin ja kaikkien jäsenmaiden hyväksynnän. Niin sanottu ”metsäkadon tuonti” (siirryt toiseen palveluun) on nähty jo pitkään ongelmana, ja Euroopan parlamentti kiinnitti huomiota uuden lainsäädännön tarpeelle viime vuonna julkaisemassaan raportissa (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä lakialoite korostaa globaalia vastuutamme ja osoittaa, että EU pitää sanansa, sanoo ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius FT:lle.

Hakattua sademetsää Kongon demokraattisessa tasavallassa lokakuussa 2020. Ilmastovaikutusten lisäksi metsien laajenevat hakkuut lisäävät vaarallisten tautien tartuntariskiä ihmisiin. Kuva: Hugh Kinsella Cunningham / Pulitzer Center / EPA

Yli sata maata sitoutui Glasgow’n ilmastokokouksessa pysäyttämään maailman metsien hävittämisen vuoteen 2030 mennessä.

Komission lakialoitteen tarkoituksena on pyrkiä tähän tavoitteeseen vähentämällä EU:n kulutuskäytöksen vaikutusta metsiin ja alkuperäisväestöihin. Listatut kuusi raaka-ainetta käsittävät noin 19 prosenttia unionin alueella tuoduista kulutustuotteista.

– Emme usko, että tämä asettaa yhtiöille suurta byrokraattista taakkaa. (–) Sääntelyn hinta on paljon vähäisempi kuin siitä saatavat hyödyt, Sinkevičius vakuuttaa.

Lakialoite on kerännyt kiitosta ilmastoaktivisteilta ja luonnonsuojelujärjestöiltä.

– EU on lähettämässä selkeän viestin suurille ruokakaupoille ja maataloustuotteiden maahantuojille. Yksi maailman suurimmista talouksista ei hyväksy metsäkatoon linkittyviä tuotteita, sanoo Mighty Earth -kansalaisjärjestön Euroopan-johtaja Nico Muzi FT:lle.

Kritiikkiäkin on esitetty, esimerkiksi siitä, että lakialoitteessa ei erikseen esitetä kumin tuonnin kieltämistä ongelma-alueilta.

Lue lisää:

Source Link yle.fi