Banner Before Header

Tavallisilla suomalaisilla ja F1-talleilla on nyt yhteinen ongelma – lajipomot kinaavat ratkaisusta

Ukrainan sota näkyi F1:n MM-sarjassa aluksi pieninä, mutta konkreettisina muutoksina.

Kun Venäjä hyökkäsi helmikuun alussa Ukrainaan, veti F1 Sotshin GP:n pois kalenteristaan. Haas-tallin autosta hävisivät venäläisen lannoitefirman Uralkalin mainokset ja Venäjän lipun värit. Kohukuski Nikita Mazepin sai monoa.

Nyt F1-talleja korventaa kuitenkin sama jälkipolte kuin koko kansainvälistä taloutta ja tavallisia suomalaisia.

Toisaalta käsistä karannut inflaatio, eli laaja-alainen hintojen nousu, ja toisaalta erityisesti nousseet energiakustannukset syövät tiimien taloudellista elintilaa.

Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff arveli Motorsportin haastattelussa, että saksalaistallilta kuluu energia- ja rahtikustannuksiin jopa 9 miljoonaa euroa enemmän kuin mitä ennen kauden alkua oli budjetoitu.

Toto Wolff esitti karun laskeman Mercedeksen tämän kauden kuluista.

Toisin kuin tavallisten suomalaisten ihmisten, F1-tallien ongelmana ei ole, että rahat loppuvat hintojen noustessa. Erityisesti isoille talleille, Mercedekselle, Red Bullille ja Ferrarille, tilanteesta tekee haastavan, että ne eivät saa käyttää niin paljoa rahaa kuin voisivat tai haluaisivat.

Syynä on täksi kaudeksi voimaanastunut kulukatto, jonka arvo on 141,2 miljoonaa dollaria eli noin 132 miljoonaa euroa. Kulukatto määrittää sen, kuinka paljon tiimit saavat syytää rahaa auton kehittämiseen, korjaamiseen ja niin edelleen vuoden aikana.

Kulukaton tarkoituksena on kaventaa rikkaiden ja köyhempien tallien välistä eroa niin, että kaikilla olisi mahdollisuus pärjätä.

Jos Wolffin laskelma siitä, että kohonneisiin energiakuluihin ja rahtikustannuksiin humpsahtaisi 9 miljoonaa ennakoitua enemmän, pitää paikkansa, söisi pelkästään tuo nousu seitsemisen prosenttia maksimibudjetista. Se on paljon.

Tallit ovat erimielisiä siitä, miten haaste pitäisi ratkaista, mikä on hyvin tyypillistä F1:n poliittisille juonitteluille.

Red Bullin suuroperaatiota pyörittävä Christian Horner on ollut tapansa mukaan suulas. Hän väitti, että jos kulukattoa ei nosteta, talleilta voi jäädä useita kilpailuja ajamatta. Horner tosin kuitenkin pehmensi tätä lausuntoaan sittemmin ja kertoi halunneensa vain tehdä asian selväksi.

Lue lisää: F1-sarjaa uhkaa karu ongelma – tallit voivat joutua jättämään useita kisoja väliin

– Pitää katsoa asiaa laajemmasta perspektiivistä. Onko kyseessä niin sanottu force majeure -tapahtuma? Mielestäni Ukrainan sota, joka kiihdyttää inflaatiota on force majeure eli ylivoimainen este, Horner sanoi ja perusteli näin vaatimustaan saada kulukattoon lisää tilaa.

Christian Horner kannattaa kulukaton nostamista.

Isojen tallien halua nostaa kulukattoa vastustavat keskisuuret tallit, kuten Alpine, Alfa Romeo ja Haas, joilla rahaa on käytettävissä vähemmän. Ne ovat eläneet suu säkkiä myöten osittain sen takia, etteivät ne pysty tuhlaamaan niin paljon rahaa kuin sääntöjen puitteissa saisivat. Heidän kilpailukykyään tukee matalampi kulukatto.

Koska tilanne sopii pienemmille talleille poliittisesti, ne sättivät isompiaan liiallisesta törsäilystä. Alfa Romeon pomo Frederic Vasseur on täysin eri mieltä Hornerin kanssa.

– Ei missään tapauksessa ole kyse force majeuresta, koska tiesimme jo laatiessamme budjetteja loka-marraskussa, että kärsimme inflaatiosta vuonna 2022, Vasseur latasi Autosportille.

– Jos energia ja rahti maksaa enemmän, paras tapa on sulkea tuulitunneli ja olla päivittämättä autoa joka kisaviikonloppua varten.

Pienten tallien pomot kritisoivat suurten tallien rahan käyttöä. Kuvassa Alfa Romeon Frederic Vasseur.

Todennäköisesti kinastelevat tallit pääsevät jonkinlaiseen kompromissiin. Yksi vaihtoehto olisi poistaa rahtikulut kulukatosta tai vähentää niin sanottua kulukattoveroa, kun tallit ostelevat toisiltaan osia.

Keskisuuren tallin Haasin pomo Günther Steiner ei halua nostaa kulukattoa, koska pitää sitä urheilullisesti hyvänä ratkaisuna. Steiner tarjosi Motorsportin haastattelussa kuitenkin käytännöllistä ideaa.

– Jos liikkuminen kisasta toiseen maksaa tänä vuonna kolme miljoonaa enemmän, niin nostetaan kulukattoa kolmella miljoonalla. Matka- ja rahtikulut menevät Formula One Managementin kautta, joten on myös helppoa valvoa, että rahat käytetään oikeaan asiaan, Steiner sanoi.

F1:n MM-sarja jatkuu ensi viikonloppuna Azerbaidzhanissa Bakun katuradalla. 22 osakilpailun kaudesta on ajettu jo seitsemän kisaa.

Source Link is.fi