Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0ae8c756199d373b5dfa2f146da919f8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
TAYS avaa lasten ja nuorten kipupoliklinikan tammikuussa – Uutisalue

TAYS avaa lasten ja nuorten kipupoliklinikan tammikuussa

Tampereen yliopistolliseen sairaalaan avataan 10. tammikuuta lasten ja nuorten kipupoliklinikka. Poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan moniammatillisesti lasten ja nuorten äkillistä ja pitkäaikaista kipua.

TAYS kertoo klinikan avaamisesta tiedotteessa. Poliklinikka toimii kolmena päivänä viikossa ja palvelee koko TAYSin erityisvastuualueen lapsipotilaita.

Lasten ja nuorten kipupoliklinikan perustaminen TAYSiin mahdollistui, kun Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n saama 400 000 euron lahjoitus Tampereen Lihakauppiasyhdistykseltä päätettiin ohjata lasten ja nuorten kivun hoitoon.

– Olen tavattoman tyytyväinen, että toiminta saadaan nyt lahjoitusvaroin liikkeelle. Meillä on ollut toimintaa pienimuotoisena aiemmin ja silloin kävi selväksi, että potilaita olisi enemmän kuin voitiin auttaa, vastuualuejohtaja Tuija Poutanen sanoo.

Poutanen uskoo, että toiminta saadaan myös vakiinnutettua.

Lähetteellä hoitoon

Kipupoliklinikan toiminnan päätavoite on kuntouttavassa toiminnassa. Jokaiselle potilaalle laaditaan yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma, jonka tavoitteena on, että hyvällä kivunhoidolla lapsi voisi jatkaa tavanomaista arkea harrastuksissa ja koulussa käyden.

Kipupoliklinikan potilaaksi tullaan lääkärin lähetteellä. Tätä ennen potilaalle on yleensä jo tehty kattavat tutkimukset erilaisia sairauksia poissulkien.

– Toiminta tapahtuu ensisijaisesti poliklinikan vastaanotolla. Perhe tapaa sekä kivun hoitoon perehtyneen lastentautien erikoislääkärin että sairaanhoitajan. Joissain tapauksissa kivun luonteen tarkempi selvittäminen vaatii sairaalaseurantaa, Poutanen kertoo.

Alitunnistettu ongelma

Lasten ja nuorten pitkittyneet kivut ovat kasvava mutta alitunnistettu ongelma. Asian tärkeys on kuitenkin viime vuosina tunnustettu, ja tavoitteena on saada klinikat ainakin kaikkiin yliopistosairaaloihin.

TAYSin klinikka kehittää ja tutkii kivunhoitoa yhteistyössä HUS:n Lasten kipukeskuksen kanssa.

Poliklinikan työntekijöihin kuuluvat lasten kivun hoitoon perehtyneen lastentautien erikoislääkärin ja sairaanhoitajan lisäksi kipupsykologi, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja sosiaalityöntekijä. Akuutin kivun hoitoon osallistuvat myös anestesialääkäri sekä lastenkirurgi. Poliklinikan kiputyöryhmään kuuluu lisäksi kuntoutusohjaaja, lastenneurologi, lasten reumalääkäri sekä lasten ja nuorten psykiatrian asiantuntijat.

TAYSin klinikalla hoitokeinoina käytetään lyhytinterventioita kipupsykologin tai fysioterapeutin ja toimintaterapeutin vastaanotoilla sekä psykofyysistä fysioterapiaa.

– Lapsen toimintakyky pyritään palauttamaan ei-lääkkeellisin keinoin. Myös ryhmämuotoista kuntoutusta nuorille kehitellään, Poutanen kertoo.

Source Link yle.fi