Teknologiajätti Apple haastoi oikeuteen vaikutusvaltaisen israelilaisen hakkeriryhmän – ”He ovat moraalittomia palkkasotureita”
Yhdysvaltalainen teknologiajätti Apple kertoi haastaneensa oikeuteen tunnetun israelilaisen hakkeriyritys NSO Groupin.
Apple pyrkii estämään hakkerointipalveluita tarjoavan yrityksen työntekijöitä murtautumasta Applen tuotteisiin kuten iPhone-puhelimiin.
Haasteessaan Apple kutsuu NSO Groupin työntekijöitä ”moraalittomiksi 21. vuosisadan palkkasotureiksi, jotka ovat onnistuneet luomaan erittäin edistyksellisen kybervalvontakoneiston, joka kannustaa toistuviin ja vakaviin väärinkäytöksiin”.
Applen mukaan NSO Groupin Pegasus-nimistä vakoiluohjelmaa on käytetty hyökkäyksissä Applen asiakkaita vastaan eri puolilla maailmaa.
– Valtion sponsoroimat toimijat, kuten NSO Group käyttävät miljoonia dollareita edistyksellisen valvontateknologian luomiseen ilman, että he ovat vastuussa siitä kenellekään, Applen varatoimitusjohtaja Craig Federighi sanoi.
NSO Group kieltää toimivansa väärin. Yrityksen mukaan hallitukset käyttävät sen kehittämiä tuotteita terrorismin ja rikosten estämiseen.
Applen haaste on yksi monista NSO Groupin kohtaamista haasteista. Se on lisäksi joutunut Yhdysvaltain kauppaministeriön mustalle listalle. Myös sosiaalisen median jätti Facebook eli uudelta nimeltään Meta on haastanut yrityksen oikeuteen.
Asiantuntijoiden mukaan Pegasus-ohjelmaa käytetään maailmanlaajuisesti muun muassa ihmisoikeusaktivistien, toimittajien ja jopa katolisten pappien puhelimien hakkerointiin.
Pegasus pystyy keräämään puhelimista henkilö- ja sijaintitietoja, sekä ottamaan käyttöön puhelinten mikrofonin ja kamerat. Ohjelma pystyy tähän ilman että puhelimen käyttäjä tekee mitään.
Tässä kuussa tutkijat paljastivat löytäneensä Pegasus-ohjelman kuuden palestiinalaisen ihmisoikeusaktivistin puhelimista. Lisäksi Meksikossa on paljastunut tapaus, jossa vaikutusvaltainen liikemies on käyttänyt Pegasusta vakoillakseen paikallista toimittajaa.
Facebook sanoo, että NSO Groupin kehittämällä ohjelmalla on onnistuttu tunkeutumaan sen WhatsApp-viestipalveluun.
Apple kertoi tänään lahjoittavansa oikeusjutusta mahdollisesti saatavat korvaukset sekä 10 miljoonaa dollaria eli vajaat 9 miljoonaa euroa kyberturvallisuustutkijoille ja -aktivisteille.
Lisää aiheesta: