Banner Before Header

Tempparit-Valtolle, 28, tehtiin kauneusoperaatio, johon yhä useampi suomalaismies turvautuu – muutos omassa ulkonäössä johti radikaaliin päätökseen

Temptation Island Suomi -ohjelman seitsemänneltä tuotantokaudelta tuttu Valto Harvistola kertoo käyneensä hiustensiirrossa. Siinä missä moni muu vaikenee samasta aiheesta, 28-vuotias Harvistola haluaa puhua kokemuksistaan julkisesti poistaakseen miesten kauneuskirurgian yllä leijuvaa stigmaa.

– Idea oli takaraivossani jo pidemmän aikaa. Sitten kun kaverini paljasti miettineensä samaa asiaa, rohkaistuimme yhdessä, Harvistola kertoo.

Harvistola huomasi itsessään kaljuuntumisen merkkejä ensimmäisen kerran kolmisen vuotta sitten, eli suunnilleen 25-vuotiaana. Hänen oma isänsä kaljuuntui jo parikymppisenä ja siitäkin hän tietää, millainen kohtalo hänen päätään odottaa.

Asia konkretisoitui entisestään sen jälkeen, kun mies näki itsensä ankarassa valaistuksessa ja eri kuvakulmista televisioruudun välityksellä, kun Temptation Island -ohjelma tuli ulos keväällä 2020.

Temppareiden takia hän sai kuulla kaljuuntumisestaan myös muilta. Ulkopuolelta tulleilla kommenteilla ei kuitenkaan ollut lopulta tekemistä sen kanssa, että Harvistola päätti hankkia hiustensiirron.

– Ei minua toisten mielipiteet paljoa paina. Ihan oman fiiliksen takia päätin kokeilla tätä. Olisihan se siistiä saada sellainen tuuhea tukka, mikä joskus nuorempana oli.

Valto operaation jälkeen.

Helsingissä ja Tukholmassa plastiikkakirurgian erikoislääkärinä työskentelevän Riikka Veltheimin korvaan Harvistolan syy lähteä hiustensiirtoon kuulostaa varsin tavalliselta.

Veltheimin mukaan hiustensiirron tyypillisin asiakas on 40–50-vuotias mies, jolle hiusten oheneminen aiheuttaa negatiivista elämänlaadun muutosta ja jolle operaatio on taloudellisesti mahdollinen.

– Tukkaa on vaalittu aina antiikin Kreikasta asti ja kun tukka lähtee, se voi vaikuttaa omaan identiteettiin. Useimpia tukan oheneminen häiritsee, mutta ei kaikkia, erikoislääkäri selittää.

Nuorten miesten kiinnostus hiustensiirtoja kohtaan on Veltheimin kokemuksen mukaan yleistynyt viime vuosien aikana. Ilmiöön liittyy kuitenkin yksi ongelma, joka nuoren potilaan pitää muistaa.

– Mitä nuoremmassa iässä hiustenlähtö alkaa, sitä suuremmalta alueelta hiukset lopulta todennäköisesti lähtevät. Jos hiustenlähtö on alkanut jo 20 vuoden iässä, on suurempi riski, ettei edes hiustensiirrolla saada aikaan toivottua tulosta, Veltheim sanoo.

Tämä taas johtuu puhtaasti genetiikasta, jonka ansiosta ei ole kahta samanlaista päätä. Siksi on mahdotonta yleistää, kuinka pitkälle hiustensiirron lopputulos kantaa.

– Mitään yhtä suunnitelmaa ei ole olemassa. Lopputulos on aina hyvin yksilöllinen ja se riippuu omista odotuksista, iästä, tukan väristä, laadusta ja genetiikasta, Veltheim luettelee.

Jos kaljuuntuminen on hyvin paikallista, hiustensiirron tulos voi kestää jopa loppuelämän. Jos taas hius alkaa ohentua nopeasti uusista kohdista, saattaa potilas tarvita toisen toimenpiteen jo joidenkin vuosien kuluttua.

– Jos kolmekymppinen tarvitsee hiustensiirron, on hyvin todennäköistä, että hänen hiuksissa tapahtuu seuraavan 10–15 vuoden aikana jotain sellaista, mikä vaatii joko lisäävän hiustensiirron tai kokonaan uuden siirron toiselle alueelle. Se riippuu ihan siitä, miten se oma tukka lähtee.

Veltheimin mukaan yhdelle ihmiselle voi tehdä kaiken kaikkiaan kahdesta neljään operaatiota. Sitten loppuvat siirrettävät hiukset, koska tuuheampaa takaraivoakaan ei voi harventaa loputtomiin.

Hiusten harveneminen konkretisoitui Valtolle, kun hän näki itsensä tv:ssä Temptation Islandin myötä.

Valto Harvistolan takaraivolta siirrettiin päälaen puolelle yhteensä 3 500 hiussiirrettä. Toimenpide tehtiin yksityisellä klinikalla Turkin pääkaupungissa Ankarassa viime viikon lopulla. Harvistola päätyi lähtemään operaation perässä Turkkiin siksi, että hän oli kuullut kyseisestä klinikasta hyvää ja operaatioiden hinnat ovat siellä huomattavasti halvemmat kuin Suomessa.

– Googletin asiaa ja nopeasti selvisi, että Turkissa on vahvaa osaamista hiustensiirtojen osalta. Tuttuni oli käynyt vuosi sitten samassa paikassa ja hän oli erittäin tyytyväinen tulokseen, Harvistola kertoo.

Riikka Veltheimille ei ole mitenkään uutta tietoa, että suomalaiset matkustavat Turkkiin halpojen esteettisen toimenpiteiden perässä. Veltheimin mukaan hiustensiirto voi olla Mustanmeren rannalla jopa puolet halvempaa kuin Suomessa. Se johtuu pitkälti eroista sairaanhoitohenkilökunnan koulutuksessa, palkoissa ja verotuksessa. Hyviä tekijöitä on paljon, mutta liian halpa hinta on aina hälytysmerkki, Veltheim muistuttaa.

– Toimenpiteen hinta asiakkaalle koostuu aina siitä, mitä kyseisen sairaanhoitotiimin työ maksaa klinikalle. Toimenpide kestää useita tunteja, ja jos siinä istuu kolmesta neljään ihmistä, joilla on sairaanhoidon koulutus, se ei ole halpaa. Sellaisen tiimin pyörittäminen Turkissa maksaa kymmenesosan siitä, mitä se maksaa Suomessa.

Plastiikkakirurgian erikoislääkärin Riikka Veltheimin mukaan hiustensiirron tyypillisin asiakas on 40–50-vuotias mies.

Veltheim muistuttaa, että vieraassa maassa tehtyyn operaatioon liittyy aina omat riskinsä, jotka asiakkaan on hyvä ottaa huomioon ennen lentokoneeseen nousemista. Kaikista vaikeinta voi olla varmistua ulkomaisen klinikan taustoista ja pätevyydestä.

– Toimenpiteeseen lähtemistä kannattaa miettiä, jos ei tiedä tekijöiden koulutusta, ammattitaitoja tai paikkojen steriliteettiä. Karmivia tapauksia on. Jos jälkikäteen ilmenee ongelmia, ja henkilö on Suomessa ja kirurgi Turkissa, kuka ottaa vastuun, Veltheim kysyy.

Toinen asia, jota harva tulee ajatelleeksi, on eri kulttuurien käsitys estetiikasta.

– Turkkilaisilla, brasilialaisilla, saksalaisilla ja suomalaisilla on kaikilla omat ajatuksensa estetiikasta. Hiusrajat ja -muodot ovat varsin erilaiset riippuen maan genetiikasta ja rodusta. Se on pointti, jota ihmiset eivät välttämättä osaa ajatella.

Valto Harvistolan mukaan hänellä oli koko prosessin ajan sellainen olo, että hän oli hyvissä käsissä. Kaverukset olivat Turkissa yhteensä neljä vuorokautta, joista yhtenä päivänä operoitiin Valto, toisena hänen kaverinsa Niclas. Molempien toimenpiteet menivät ongelmitta, vain päänahan puudutus teki kipeää.

– Olin varautunut paljon pahempaan – että pää turpoaisi ja vuotaisi verta vielä toimenpiteen jälkeen, mutta niin ei käynyt. Kuvat saattavat näyttää karuilta, mutta se ei ole niin paha miltä se näyttää, Harvistola vakuuttaa.

Muille kaljuuntuville nuorille miehille Harvistolalla on yksi viesti. – Ei tässä asiassa ole mitään hävettävää. Eiväthän naisetkaan enää häpeä rintaimplanttileikkauksessa käymistä, tämä on käytännössä sama asia.

Myös toipuminen lähti heti sujumaan hyvin. Miesten piti lepäillä hotellilla vuorokauden verran, jonka jälkeen he saivat luvan lentää kotiin. Harvistola on suorastaan yllättynyt siitä, miten sulavasti ja kivuttomasti kaikki meni.

– Hyvin vähän on ollut mitään kipuja. Pientä särkyä on ollut takaraivolla, josta hiuksia siirrettiin.

Ainoastaan nukkuminen on tuottanut päänvaivaa. Kovia kokenutta päätä pitää varoa vielä useamman vuorokauden ajan.

– Olen muutenkin huono nukkumaan, ja nyt kun pitää nukkua niskatyynyn kanssa pystyasennossa, yöunet ovat jääneet neljään–viiteen tuntiin yössä, Harvistola kertoo.

PlastiikkakirurgI Riikka Veltheimin mukaan hiustensiirto on kirurgiseksi toimenpiteeksi kovin pinnallinen, jonka vuoksi operaatioon liittyy vain vähän riskejä.

– Tulehdus on aina riski leikkauksissa, mutta oikein tehdyssä hiustensiirrossa se on hyvin harvinaista, Veltheim sanoo.

Yksi vaaranpaikka liittyy juuri jälkihoitoon, josta potilas on pitkälti itse vastuussa. Tulehdusriski kasvaa, jos potilas ei hoida päätään huolellisesti ohjeiden mukaan.

– Kaksi viikkoa pitäisi olla niin sanotussa hiuskarenssissa, jonka jälkeen voi palata normaaliin elämään.

Veltheimin mukaan kaikkein suurin riski piilee kuitenkin siinä, että potilaan odotukset ovat korkeammalla kuin se, mihin lääketiede pystyy. Sen vuoksi lääkärin ja potilaan välinen kommunikaatio ja ymmärrys ovat avainasemassa, Veltheim summaa.

ErikoislääkärI kertoo, että hiustensiirron jälkeisen eron entiseen voi nähdä jo puolen vuoden kuluttua, vaikka lopullinen tulos paljastuu yleensä vasta 12–14 kuukauden päästä.

– Vuoden jälkeen yleensä otetaan loppukontrolli ja katsotaan mihin se tilanne on asettunut.

Turkkilaislääkärin mukaan Harvistolan kuontalon pitäisi olla täysissä voimissaan viimeistään vuoden kuluttua. Kirurgin arvion mukaan Harvistolan tukan pitäisi pysyä tuuheana seuraavat kymmenisen vuotta.

– Sen jälkeen tukka alkaa todennäköisesti ohenemaan, Harvistola sanoo.

Jos näin käy, Harvistola voi halutessaan tehdä uuden hiustensiirron, mutta sen päätöksen tekemiseen on vielä pitkä aika.

– Voisin kuvitella, että siinä vaiheessa kun olen päälle 40 vuotta, voisin jo ajaa hiukset kokonaan pois. Mutta ei voi tietää, yhtä hyvin saatan haluta uuteen toimenpiteeseen, enkä näe siinäkään mitään ongelmaa.

Source Link is.fi