Teollisuuden palkansaajat syyttää UPM:ää työmarkkinahäiriköinnistä

Paperiliiton sopimustilanne etenee muiden yhtiöiden kanssa.

Teollisuuden palkansaajien (TP) mukaan työmarkkinatilanne on huolestuttava. 14 ammattiliiton muodostama vaikuttajajärjestö syyttää tilanteesta metsäjätti UPM:ää, joka on kieltäytynyt neuvottelemasta edes yrityskohtaisista sopimuksista.

TP kokee UPM:n ”työmarkkinahäiriköinnin” kohdistuvan sekä sen vakiintuneita sopimuskumppaneita että koko sopimusyhteiskuntaa vastaan.

Yrityskohtaisten sopimusten sijaan UPM haluaa neuvotella liiketoimintakohtaiset sopimukset. Paperiliitto kertoi elokuussa , että yhtiö aikoo toteuttaa rajut työehtojen heikennykset, jos sen haluamia sopimuksia ei synny vuoden loppuun mennessä.

TP:n hallitus vetoaa UPM:ään sopimusyhteiskunnan vahvistamiseksi ja sopimusratkaisujen syntymiseksi. Järjestö on lähestynyt asiassa kirjeitse UPM:n hallitusta ja johtoa.

UPM:n ”työmarkkinahäiriköinti” voi johtaa laajoihin markkinahäiriöihin tulevan talven aikana, TP varoittaa.

Paperiliittolaisista 40 prosentilla uusi sopimus

Paperiliiton neuvottelut muiden yhtiöiden kanssa ovat päässeet hyvään vauhtiin sen jälkeen, kun sen ensimmäinen sopimus syntyi Stora Enson kanssa lokakuun alussa. Sopimuskausi kestää reilut kaksi vuotta 1.1.2022 – 30.4.2024. Sopimus korottaa palkkoja 17 sentin yleiskorotuksella ja 18 sentin paikalliserällä 28.2.2022 lähtien ja uusi samansuuruinen korotus tulee 27.3.2023. Viimeisenä sopimusvuonna 15.1.2024 voimaan tuleva yleiskorotus ja paikalliserä ovat molemmat 9 senttiä.

Sen jälkeen runsaan kuukauden aikana paperiteollisuuden yrityskohtaisia työehtosopimuksia on sovittu lähes 40 prosentille niiden piirissä oleville jäsenille. Alkuviikolla Paperiliiton hallitus hyväksyi kolme uutta yrityskohtaista työehtosopimusta Tervakoski Oy:n, Schaefer Kalk Oy:n ja Jujo Thermal Oy:n kanssa.

Hyväksyttyjen sopimusten palkankorotuksissa noudatetaan alalle muodostunutta linjaa ja työehdoissa runkona on paperiteollisuuden nykyinen työehtosopimus.

Paperiliiton tavoitteena on saada yrityskohtaiset sopimukset valmiiksi marraskuun loppuun mennessä. Nykyinen paperiteollisuuden työehtosopimus on voimassa 31.12.2021 saakka.