Banner Before Header

Teollisuusliiton Aalto ihmettelee palkkakilpailun puuttumista: ”Nämä ovat ainoita keinoja ratkoa kestävällä tavalla työvoimapulaa”

Pula osaajista on noussut syksyn aikana otsikoihin liki päivittäin. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ihmettelee teollisuuden työnantajien toimettomuutta.

– Teollisuudessa ei näytä olevan minkäänlaista palkkakilpailua osaavan työvoiman saannin varmistamiseksi työvoimapulan edessä. Yritykset eivät ole myöskään järjestäneet koulutuksia tai pyrkineet muuten vahvistamaan työvoiman osaamista. Edes rekrytointipalkkioita ei ole otettu käyttöön, Aalto luettelee puheessaan Teollisuusliiton liittovaltuustolle.

Tämä kaikki selviää Teollisuusliiton teettämästä luottamusmieskyselystä, liiton välittämässä tiedotteessa kerrotaan.

Aalto perää elinkeinoelämältä peiliin katsomista. Hänen mielestään työnantajat ovat ehkä Suomessa liian tottuneita siihen, että koulutusjärjestelmä tuottaa valmista työvoimaa, jota voidaan välittömästi rekrytoida työhön lyhyillä perehdytysjaksoilla.

– Tämä on varmasti nyt muuttumassa, kun työn vaatimustasot kasvavat jatkuvasti, Aalto sanoo.

Hän katsoo, että jatkossa työnantajien on osallistuttava työvoiman osaamisen kehittämiseen läpi työuran.

– Yhdessä houkuttelevien työehtojen kanssa nämä ovat ainoita keinoja ratkoa kestävällä tavalla työvoimapulaa.

Aalto nostaa puheessaan esiin myös palkkakehityksen ja yleiskorotukset.

– Edes laajamittainen työvoimapula ei näytä nostavan teollisuuden palkkoja yli sen, mistä on työehtosopimuksella ja sopimuskierroksilla sovittu. Samaan aikaan ammattiyhdistysliikettä on kuluvien viikkojen aikana kritisoitu palkkojen yleiskorotuksista, joita myös tällä sopimuskierroksella tietenkin tavoittelemme. Kritiikin esittäjien mukaan palkat pitäisi sopia puhtaan paikallisesti ja että yleiskorotuksissa olisi kyse vain ay-liikkeen vallan pönkittämisestä.

Aallon mukaan palkkojen yleiskorotukset ovat monelle pieni- ja keskituloiselle ainoa tapa reiluun palkankehitykseen uran aikana.

– Yleiskorotuksissa ei todellakaan ole kyse vallasta. Yleiskorotuksissa on kyse asuntolainan lyhentämisestä, perheen kylpylälomista ja laskujen maksamisesta, Aalto painottaa.

Source Link is.fi