Banner Before Header

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus pääsivät sopimukseen – laajan lakon uhka hälvenee

Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton välille on saavutettu neuvottelutulos valtakunnansovittelijan toimistolla.

Neuvottelutulokseen pääsemisestä kertovat Twitterissä niin Valtakunnansovittelijan toimisto kuin Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Teknologiateollisuuden työnantajien puheenjohtaja Jarkko Ruohoniemi.

Aalto ja Ruohoniemi kirjoittavat Twitterissä, että neuvottelutulosta kommentoidaan vasta, kun osapuolten hallinnot ovat käsitelleet sisällön. Työnantajien kokous on keskiviikkona ja Teollisuusliiton kokous pidetään perjantaina.

Vientiteollisuuden työntekijöitä edustava Teollisuusliitto ja työnantajajärjestö Teknologiateollisuuden työnantajat kokoontuivat tänään ensimmäistä kertaa ratkomaan työriitaa palkankorotuksista valtakunnansovitelijan toimistolle.

Teollisuusliitto uhkasi aloittaa laajan lakon, ellei palkankorotuksista päästä sopuun. Teollisuusliitto antoi lakkovaroituksen joulukuun 30. päivä ja se koskisi toteutuessaan yli 40 000 työntekijää Suomessa.

Lakon uhka hälvenee nyt, kun neuvottelutulos on saavutettu. Lopullisesti asian ratkaisee kuitenkin se, hyväksyvätkö osapuolten hallinnot neuvottelutuloksen.

Aalto ei mainitse lakosta tai sen perumisesta twiitissään sanallakaan.

Osapuolten välillä monipolvinen riita

Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton suurin kiista neuvotteluissa liittyi lopussa palkankorotuksiiin.

Osapuolet eivät kommentoi sitä, kuinka suuret palkankorotukset työntekijät saavat, ja kuinka monta vuotta työehtosopimus on voimassa.

– Totta kait neuvottelutuloksen saavuttaminen on aina tavoitteena, kun neuvottelupöytään istutaan. Nyt neuvottelutulos saavutettiin vihdoin ja viimein, Jarkko Ruohoniemi sanoo Ylelle.

Neuvottelutuloksen saavuttaminen on ollut pitkän tien takana osapuolten välillä. Neuvotteluihin tuli lisäjännitteitä jo viime vuoden maaliskuussa, kun Teknologiateollisuus kertoi irtaantuvansa yleissitovien työehtosopimusten neuvottelemisesta.

Osa Teknologiateollisuuden jäsenyrityksistä perusti yhdistyksen, joka alkoi neuvottelemaan alalle työehtosopimusta. Uusi yhdistys sai nimekseen Teknologiateollisuuden työnantajat.

Teollisuusliitto ei heti vakuuttunut uudesta yhdistyksestä, koska se epäili tulokkaan edustavan liian harvoja yrityksiä alalla. Yleissitovat työehtosopimukset edellyttävät, että noin puolet alan yrityksistä ovat järjestäytyneet liittoihin.

Teollisuusliitto vakuuttui vasta lokakuun lopussa, että uuteen yhdistykseen kuului tarpeeksi yrityksiä.

– Teollisuusliitto on saanut tiedon yrityksistä, jotka ovat liittyneet työnantajayhdistyksen jäseniksi. Työnantajayhdistyksen jäsenkunnan edustavuus varmistaa vahvan yleissitovuuden syntymisen teknologiateollisuuden työntekijöiden sopimukseen, Aalto kirjoitti Tekijä-lehden blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Yleissitovalla sopimuksella viitataan siihen, että kaikki alalla toimivat yritykset joutuvat noudattamaan sen työehtoja.

Uutinen päivittyy.

Lue myös:

Source Link yle.fi