Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0a750b1f0505c004ff88d52c7a03348d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Teollisuusneuvos Keijo Kopralle ehdollista lähes viiden miljoonan euron veropetoksesta – vältti ehdottoman tuomion ikänsä ja terveydentilansa vuoksi – Uutisalue

Teollisuusneuvos Keijo Kopralle ehdollista lähes viiden miljoonan euron veropetoksesta – vältti ehdottoman tuomion ikänsä ja terveydentilansa vuoksi

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden maanantaina antaman tuomion mukaan 79-vuotias teollisuusneuvos Keijo Kopra jätti lähes viiden miljoonan euron tulot ilmoittamatta. Tulot olivat peräisin Kopran sveitsiläisiltä pankkitileiltä.

Tulojen salaamisella Kopra vältti lähes 1,5 miljoonan euron verot. Hänet tuomittiin kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen, jonka koeaika umpeutuu 2023.

Kopra on aivan viime vuosiin saakka kuulunut sahateollisuusyritys Versowood Oy:n omistajiin ja osallistunut konsernin hallintoon.

Käräjäoikeuden veropetosratkaisussa todetaan, että Kopra jatkoi menettelyään vuodesta 2012 alkaen vuoteen 2017 saakka. Teko oli oikeuden mielestä kokonaisuutena törkeä eikä vältetyn veron huomattava määrä ollut sattumanvarainen seuraus.

Vakiintuneen rangaistuskäytännön mukainen tuomio olisi ollut noin kolme vuotta ehdotonta vankeutta.

Juttuun liittyy Sveitsin talletusten lisäksi myös pääomalainojen korkojen tuottojen ilmoittamattomuus. Kopra oli antanut lainaa 10,5 miljoonaa euroa sukunsa omistamalle yritykselle ja jättänyt lainojen korkotuloja ilmoittamatta.

Tuomion perusteluissa käräjäoikeus toteaa, että 30 vuotta liike-elämässä olleen Kopran täytyi tietää, että kun korko maksetaan, siitä tulee tehdä veroilmoitus ja maksaa veroa.

Teollisuusneuvos oli kuitenkin oma-aloitteisesti pyrkinyt selvittämään asioitaan verottajan kanssa ja maksoi kaikki määrätyt verot täysimääräisesti Sveitsin tulojen osalta vuoteen 2014 saakka ja pääomalainojen osalta vuoteen 2017 saakka.

Verojen maksaminen ei kuitenkaan poistanut Kopran syyllisyyttä törkeään veropetokseen, mutta se otettiin lieventämisperusteena tuomiossa. Kopran toiminnan moitittavuutta kuitenkin osoitti se, että hän myöhemmin jatkoi edelleen ulkomaantulojensa salaamista.

Kopra hoiti kuitenkin kaikki verot vuonna 2017 ennen rikoksen vireilletuloa oikeudessa, minkä vuoksi tuomiota kohtuullistettiin kolmasosa eli yksi vuosi ja tuomio voitiin määrätä ehdollisena kahden vuoden mittaiseksi.

Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan Kopra ilmoitti verottajalle ulkomaantulonsa ainoastaan siksi, että julkisuuteen tuli tieto armahduslaista. Laki olisi mahdollistanut syytesuojan ja veronalennuksen, jos tulot ilmoitettiin vapaaehtoisesti.

Armahduslaki ei kuitenkaan toteutunut, ja moni tuloja salannut ehti ilmoittaa verottajalle ulkomailta saamiaan tuloja.

Kun laki ei toteutunut, jatkoi Kopra käräjäoikeuden näkemyksen mukaan lainvastaista menettelyään, mikä osoitti poikkeuksellista moitittavuutta. Kopran menettely oli myös suunnitelmallista.

Teossa täyttyi kaksi koventamisperustetta, ja käräjäoikeuden mukaan teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Kopra syyllistyi rikokseen kuuden vuoden aikajaksolla erikoissyyttäjä Riitta Partian syytteessä kuvaamalla tavalla. Kopraa ei ollut aiemmin rikoksista rekisteröity. Syyttäjä vaati Kopralle ehdotonta vankeutta.

Tuomion määräämistä ehdollisena oikeus piti riittävänä rangaistuksena ottaen huomioon rikoksen tekemisestä kulunut kohtuullisen pitkä aika, Kopran terveydellinen tila ja korkea ikä ja se, että hän on maksanut kaikki veronsa ennen oikeudenkäyntiä. Hän täyttää alkuvuonna 80 vuotta.

Kopra kiisti syyllisyytensä törkeään veropetokseen, piti syyttäjän muita vaatimuksia perusteettomina ja vaati syytteen hylkäämistä.

Kopra vaati valtiota maksamaan noin 206 000 euron oikeudenkäyntikulunsa, mutta käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan tuomitun on maksettava 80 euron rikosuhrimaksu.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.