Banner Before Header

Teos: Kalle Päätalon kirjoista löytyy useita yllättäviä asioita – asiantuntijat kehottavat tekstien ”louhintaan”

Taivalkoskella syntyneen kirjailijan Kalle Päätalon tuotanto kiinnostaa yhä useampia tutkijoita. Suositun kirjailijan tuotannosta julkaistaan uusi tietoteos.

Kalle Päätalo tutkijoiden silmin -teos kokoaa yhteen Päätalo-tutkimusta. Sen on toimittanut yliopistonlehtori Maija Saviniemi Oulun yliopistosta.

Kalle Päätalon (1919–2000) laaja tuotanto on noussut viime aikoina myös tieteellisen mielenkiinnon kohteeksi. Uusi teos tarkastelee Päätalon merkitystä historian kuvaajana, kielen käyttäjänä ja tallentajana sekä ihmisen heikkouksien ja vahvuuksien peilaajana.

Monitieteinen teos syventyy Päätalon tuotantoon esimerkiksi muistitiedon tutkimuksen näkökulmasta. Näkyviin nostetaan myös se, että Koillismaan murteen lisäksi Päätalo tallentaa teoksiinsa runsaasti muitakin murteita, esimerkiksi hämäläismurteita.

Teoksessa kootaan ensimmäistä kertaa yhteen Päätalosta tehtävää tutkimusta.

– Ajatuksena on ollut tehdä näkyväksi Päätalosta tehtävää tutkimusta ja myös rohkaista tulevia tutkijoita tarttumaan aiheeseen. Päätalon mittava tuotanto on saattanut työläytensä vuoksi rajoittaa siitä tehtävää tutkimusta, Saviniemi kertoo.

Lue lisää: Vilja Päätalo, 28, luki legendaarisen vaarinsa elämästä kertovat kirjat vasta aikuisena ja koki tunteiden vuoristoradan – Kalle Päätalon kuolemasta 20 vuotta

Matkan varrella Saviniemelle on selvinnyt, että tutkimusideoita ja mahdollisia tutkijoita olisi enemmänkin, minkä vuoksi ajatus jatko-osasta joskus myöhemmin on mahdollinen.

– Päätalon omaelämäkerrallinen Iijoki-sarja tarjoaa runsaan tutkimusaineiston eri tieteenalojen käyttöön.

Sarja on julkaistu vuonna 2019 digitaalisena, mikä mahdollistaa entistä laajemmat tutkimusmahdollisuudet. Teoksessa myös ehdotetaan erilaisia tutkimusaiheita digitaalisen tekstilouhinnan näkökulmasta nyt, kun Päätalon tuotanto on ensimmäistä kertaa käytettävissä myös sähköisessä muodossa.

Maija Saviniemen lisäksi muut kirjoittajat ovat historiantutkijoita, kielitieteilijöitä ja kirjallisuudentutkijoita. Oulun yliopistosta mukana ovat historioitsija Matti Leiviskä, suomen kielen professori (emer.) Harri Mantila ja yliopistonlehtori Minna Sääskilahti.

Kirjoittajista Ritva Ylönen ja Sari Keskimaa ovat väitelleet Päätalon tuotannosta ja ovat toistaiseksi ainoat ”Päätalo-tohtorit”.

Teoksen on kustantanut Suomalaisen Kirjallisuuden seura SKS.

Lue lisää: Seksilööpit huvittivat Päätalon Riitta-tytärtä: ”Isän teosten seksuaalisuutta pitäisi tutkia”

Lue lisää: Miksi Kalle Päätalon Iijoki-sarjasta tuli niin järjettömän suosittu? Tutkija saattoi löytää syyn

Source Link is.fi