Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9a2ebb86e9a381362fc62aaa35f24152, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tero Mäntylä koki Bulgariassa melkoisen kulttuurishokin – päätyi parantajan pakeille erikoiseen hoitoon: ”Kivun äärirajoilla” – Uutisalue

Tero Mäntylä koki Bulgariassa melkoisen kulttuurishokin – päätyi parantajan pakeille erikoiseen hoitoon: ”Kivun äärirajoilla”

Torstaina on ehkä HJK:n paras sauma saada pisteitä Euroopan liigan lohkovaiheen otteluissa, kun vastaan asettuu kotiottelussa bulgarialainen Ludogorets.

Ludogoretsin entinen pelaaja Tero Mäntylä, 31, on Suomessa paras asiantuntija kertomaan, millainen vastustaja Ludogorets on HJK:lle.

– Ludogorets on ennakkosuosikki, mutta Klubille Ludogorets-ottelut ovat lohkovaiheessa ne, joista he varmasti haluavat pisteitä. Ludogoretsin kanssa HJK kilpailee kolmannesta sijasta, Mäntylä sanoo.

– Olen joka vuosi toivonut, että Ludogorets kohtaisi suomalaisjoukkueen.

Peliuransa lopettanut Mäntylä pelasi Ludogoretsissa vuosina 2012–2014, kun se rakensi mestaruusputkeaan. Ludogorets on voittanut maan mestaruuden 11 kertaa peräkkäin.

– Olen seurannut tuloksia ja lukenut uutisia lähtöni jälkeen. Joukkue on muuttunut paljon viime vuosina, ja siinä on enää yksi pelaaja, Georgi Terziev, jonka kanssa pelasin. Pari kautta sitten joukkueen runko oli vielä sama kuin minunkin aikanani.

Tero Mäntylä vuonna 2014.

Seinäjoelta lähtöisin oleva Mäntylä koki alkuun kulttuurishokin, kun hän siirtyi Ludogoretsiin tammikuussa 2012. Ennen pelejä joukkue vietti hotellissa päiviä. Jokaiseen päivään kuului pakollinen lounas joukkueen kanssa. Myöhemmin toiminta muuttui.

Pelillisesti hän vietti Bulgariassa uransa parhaat vuodet. Hän pääsi pelaamaan esimerkiksi Euroopan liigassa Laziota ja Valenciaa vastaan.

Mäntylä sai Bulgarian aikana kokea kolme mestaruusjuhlaa, sai paljon ystäviä Ludogoretsista ja oppi bulgarian kielen.

Paha loukkaantuminen loppuvuonna 2013 romutti hänen viimeistä vuottaan seurassa. Mäntylä halusi lopulta lähteä itse, vaikka valmentaja olisi halunnut pitää suomalaistopparin.

– Olen jälkeenpäin miettinyt, että ehkä olisi pitänyt jäädä. Minulla oli siellä hyvä olla.

Mäntylä lähetettiin takareisivamman takia Serbiaan parantajalle Mariana Kovacevicille, joka on hoitanut myös Valioliiga-pelaajia. Mediatietojen mukaan parantaja käyttää hevosen istukkaa lääkeaineissaan. Mäntylä vietti parantajan pakeilla viikon, minkä jälkeen tämä sanoi, että nyt voi alkaa juosta. Mäntylä hädin tuskin pystyi kävelemään.

– Menin sitten kivun äärirajoilla. Luotin seuran lääkäreihin ja fysioterapeutteihin. Jalka kesti viikon.

Ludogoretsin kotikaupunki on muutaman kymmenen tuhannen asukkaan Razgrad Koillis-Bulgariassa. Mäntylän mukaan seura elää europeleistä. Taustalla ovat myös varakkaat omistajat Kiril ja Georgi Domuschiev, joiden omaisuuden arvoksi talouslehti Forbes arvioi viime vuonna olevan yhteensä 4,2 miljardia dollaria (4,3 miljoonaa euroa).

– Seura vertautuu olosuhteiltaan keskieurooppalaisiin seuroihin. Kun menin seuraan, silloin piirrettiin suuntaviivoja siitä, mitä kaikkea seura kehittää. Suunnitelmissa oli junioreille ja edustusjoukkueelle omat harjoituskeskukset ja stadionin laajennukset. Kaikki suunnitelmat on toteutettu.

Ludogorets on vaihtanut yhdeksän viime vuoden aikana 14 kertaa valmentajaa. Vetovastuu vaihtuu äkkiä, jos menestystä Euroopassa ei tule.

Mäntylän aikana seuran parhaimmat pelaajat saivat 15 000 euroa kuussa verojen jälkeen. Nykyään he saavat 60 000 euroa kuussa verojen jälkeen, Mäntylä kertoo.

– Menestys Euroopassa on tuonut rahaa, jota on satsattu joukkueeseen. Omistajat elävät ja hengittävät jalkapalloa ja haluavat sijoittaa siihen rahaa.

Source Link is.fi