Banner Before Header

Terveysviranomaiset määräsivät nuorten suosiman sähkö­tupakkamerkin pois markkinoilta Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain liittovaltion terveysviranomaiset ovat määränneet Juul-sähkötupakkayrityksen vetämään sähkösavukkeensa pois Yhdysvaltain markkinoilta. Asiasta uutisoi muun muassa Yahoo! News.

Toimenpide on osa elintarvike- ja lääkeviraston pyrkimystä lisätä valvontaa sähkösavukebisneksessä.

Yritystä syytetään laajalti sähkösavukkeiden yleistymisestä nuorten keskuudessa.

Terveysviranomaisten mukaan yrityksen on lopetettava sähkötupakan sekä tupakan ja mentolin makuisten nesteiden ja patruunoiden myynti. Jo markkinoilla olevat tuotteet on poistettava myynnistä. Asiakkaiden jo ostamien tuotteiden käyttöä ei kuitenkaan rajoiteta.

Pysyäkseen markkinoilla yritysten on terveysviranomaisten mukaan osoitettava, että sähkösavukkeet edistävät kansanterveyttä.

Käytännössä tämä tarkoittaisi muun muassa sitä, että täysi-ikäiset sähkötupakan käyttäjät todennäköisesti vähentäisivät tai lopettaisivat tupakoinnin sähkötupakan avulla ja että nuoret sähkötupakan käyttäjät eivät jäisi tuotteisiin koukkuun.

Yhdysvaltain liittovaltion terveysviranomaisten mukaan Juul ja muut sähkötupakan suurimmat tuottajat ovat olleet merkittävässä roolissa nuorten sähkötupakoinnin yleistymisessä.

Terveysviranomaisten mukaan Juul ei onnistunut osoittamaan tuotteidensa myönteistä vaikutusta kansanterveyteen, eikä se ole kyennyt osoittamaan tarpeeksi tietoa mahdollisten riskien arvioimiseksi.

Osa yhdysvaltalaisista sähkötupakkayrityksistä sen sijaan on saanut terveysviranomaisten hyväksynnän.

Sähkötupakkatuotteet rantautuivat Yhdysvaltoihin ensimmäisen kerran yli kymmenen vuotta sitten. Tuotteiden tarkoituksena oli tarjota tupakoitsijoille vähemmän haitallinen vaihtoehto.

Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet ristiriitaisia havaintoja siitä, hyödyttävätkö tuotteet tupakasta eroon pyrkiviä.

Vuonna 2018 Juul-yrityksen hedelmänmakuiset sähkötupakkatuotteet keräsivät laajaa suosiota yläkouluikäisten ja lukiolaisten keskuudessa Yhdysvalloissa.

Yrityksen toimista aloitettiin lukuisia tutkintoja, kun se jakoi markkinointitarkoituksessa tuotteitaan ilmaiseksi esimerkiksi nuorille suunnatuissa konserteissa ja juhlissa.

Vuonna 2019 yritys joutui lopettamaan tuotteiden markkinoinnin. Samalla valikoimasta poistuivat hedelmän ja jälkiruuan makuiset tuotteet. Jäljelle jäivät vain tupakan ja mentolin makuiset nesteet ja patruunat.

Yhdysvaltain kongressi päätti nostaa kaikkien tupakkatuotteiden ikärajan 21 vuoteen vuoden 2019 lopussa. Kysymys siitä, pitäisikö sähkötupakat poistaa kokonaan markkinoilta, on kuitenkin yhä avoinna.

Source Link is.fi