Banner Before Header

Testitikku miljoonan koululaisen nenään vai ei? Kuntaliitto moittii hallituksen linjauksia epäselviksi eikä usko kotitestauksen toteutuvan tällä viikolla

Koulut alkoivat maanantaina paikoin hämmentyneissä tunnelmissa.

Vielä viime viikolla sosiaali- ja terveysministeriö STM väläytteli lukukauden aloittamista etäopetuksessa ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi, ettei lähiopetukseen palaaminen ole turvallista.

Etäopetuksessa ei lukukautta aloitettu, mutta sen sijaan hallituksen koronaministerit linjasivat perjantaina koululaisten koronatestaamisesta kaksi kertaa viikossa sekä kokonaisten koululuokkien asettamisesta karanteeniin, jos luokassa ilmenee koronatartunta.

Lisäksi ministerit linjasivat muun muassa lasten ja nuorten harrastuksia koskevien koronarajoitusten kiristämisestä.

Ministereiden linjaukset eivät kuitenkaan tarkoita, että asioista olisi päätetty, saati että päätökset olisivat tulleet heti voimaan.

Esimerkiksi maanantaina 12 Uudenmaan kuntaa, Helsinki mukaan lukien, päättivät ettei esimerkiksi kouluissa tai työpaikoilla altistuneita enää aseteta karanteeniin.

Nyt sosiaali- ja terveysministeriöltä odotetaankin tarkkoja ohjeita, miten hallituksen perjantaiset linjaukset ja suositukset pannaan käytäntöön kouluissa. Aluehallintovirastot ja kunnat tekevät varsinaiset päätökset alueellaan.

Esimerkiksi maanantaina Lapin aluehallintovirasto tiedotti, ettei se harkitse lasten ja nuorten harrastuksiin vaikuttavaa tilojen sulkemista, koska tartuntatautilain mukaiset edellytykset eivät täyty. Etelä-Suomen aluehallintovirasto päättää asiasta aikaisintaan perjantaina.

Ainakin Uudenmaan kunnat ja Kuopio ovat ilmoittaneet luopuvansa koulujen karanteeneista testauksen ja jäljityksen ruuhkien takia.

Kuntaliitto vaatii perusteluja ja selkeyttä: Testaus on jättirupeama

Samalla hallitus linjasi koululaisten kotitestaamisesta kahdesti viikossa. Toteutusta kaikkine yksityiskohtineen vasta valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä.

Kuntaliitto arvostelee maanantaina hallituksen koronapäätöksiä epäselviksi ja siksi epävarmuutta herättäviksi. Liitto kuvailee tiedotteessa, että hallituksen koronalinjauksia on ”hankala seurata”, ja niiden perusteella on hankala toimia.

– Vähintä olisi, että linjausten perusteena mahdollisesti olevat esitykset, niiden perustelumuistot ja vaikutusarvioinnit olisivat heti julkisia. Kunnat tarvitsevat myös tarkempaa ohjeistusta, jos niiden oletetaan toimivan muuttuvissa koronatilanteissa tietyillä toimintatavoilla, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina.

Koululaisten pikatestaus tuskin toteutuu käden käänteessä, sanoo myös Kuntaliiton Sivistys ja koulutus -yksikön johtaja Terhi Päivärinta.

Koululaisten kotitestaamisen alkamisessa voisi Päivärinnan mukaan olla kyse pikemminkin viikoista kuin päivistä.

– Tässä on kysymys isosta asiasta. Jos se koskee perusopetusta ja toisen asteen opiskelijoita, puhutaan lähes miljoonasta henkilöstä. Lisäksi tähän liittyy paljon erilaisia asioita, kuten kotitestien hankinta.

– Nyt kannattaisi rauhassa kunnissa odottaa, että asia valmistelllaan kunnolla ja saadaan ohjeistusta ja suosituksia paikalliselle tasolle.

Miten Päivärinta ohjeistaisi testaamisohjeita odottavia koululaisia?

– Kannattaa käydä ihan rauhassa normaalisti koulua ja toimia normaalirutiinien mukaan. Tottakai voi kotitestejä käyttää, varsinkin isommat opiskelijat, mutta ehkä kannattaa ainakin tämän laajemman toimeenpanoa odottaa ihan rauhassa, ei se varmaan tällä viikolla tule ajankohtaiseksi.

Li Andersson: Testejä ei makseta omasta pussista

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan koronatesti tehtäisiin kotona, ei koulussa. Kunta vastaisi testien hankinnasta ja jakelusta kaikille oppilaille, ja kustannukset korvataan kunnille.

– Kunta hankkii ne ja katsoo, että ne ovat kaikkien saavutettavissa. Kukaan ei joudu itse sitä kustantamaan.

– Se, missä laajuudessa tehdään, mitä testejä tehdään, milloin niitä tehdään, ne ovat kaikki sellaisia käytännön kysymyksiä, mihin me vielä tarvitaan STM:ltä vastauksia, Andersson sanoo.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 11.1. klo 23:een asti.

Lue myös:

Source Link yle.fi