Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_04b6711f0ab2b57a662ba8192055a6a8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Thames-joki ehdittiin jo julistaa biologisesti kuolleeksi – nyt se kuhisee haita – Uutisalue

Thames-joki ehdittiin jo julistaa biologisesti kuolleeksi – nyt se kuhisee haita

64 vuotta sitten Thames-joki julistettiin biologisesti kuolleeksi. Veden laatu oli niin huono, etteivät monet eliölajit enää pärjänneet joessa.

Nyt käänne parempaan on tapahtunut, ilmenee Lontoon eläintieteellisen seuran (ZSL) tekemästä tutkimuksesta, jonka tuloksista kirjoitti muun muassa The Times.

Todisteena parantuneesta veden laadusta ovat Thamesin suistoon palanneet uhanalaiset harmaakoirahait. Ne voivat kasvaa jopa kaksimetriseksi. Niitä tavataan 50–100 metrin syvyydessä mantereiden länsirannikoilla sekä Välimeressä sekä Tanskan salmissa.

Lisäksi joessa uiskentelee nykyään myös tähtikoirahaita ja piikkihaita.

Nämä hait eivät ole ihmiselle vaarallisia, sillä ne syövät lähinnä pikkukaloja.

Lisäksi Thamesin alueella ovat lisääntyneet useat lintulajit ja vesinisäkkäät. Haiden lisäksi muita tutkijat huomasivat joessa elävän myös merihevosia, ankeriaita ja hylkeitä.

Thamesin vedenlaatu on parantunut lähes elinkelvottomasta parempaan suuntaan vuodesta 2007 alkaen.

Hylje Thames-joen rannalla marraskuussa 2021.

Vedenlaatua tutkitaan mittaamalla siihen liuenneen hapen pitoisuuksia. Liian alhaiset happipitoisuudet vedessä aiheuttavat kalojen kuoleman.

Source Link is.fi