Banner Before Header

THL ehdottaa karanteenin ja eristyksen lyhentämistä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdottaa, että karanteenin ja eristyksen lyhentämistä tulisi harkita painottaen välitöntä ja täydellistä omaehtoista eristäytymistä viisi vuorokautta oireiden alusta. Ehdotus sisältyy THL:n sosiaali- ja terveysministeriölle antamaan lausuntoon.

THL ehdottaa karanteenin ja eristyksen lyhentämistä viiteen vuorokauteen. Tällä hetkellä karanteeni on yleensä 10 päivää koronavirukseen sairastuneella.

Koronaviruksen omikronmuunnos leviää nopeammin ja on vaikeammin rajoitettavissa kuin deltamuunnos. Tartuttavuus on suurinta juuri oireiden alkaessa ja jo ennen oireiden alkua. Lisäksi omikronmuunnoksen kohdalla tartunnan saaneet paranevat aikaisempaa nopeammin, etenkin, jos he ovat saaneet useita rokoteannoksia.

– Nopea omatoiminen eristäytyminen on hyvin tehokas tapa välttää jatkotartuntoja, kun koronaan viittaavia oireita ilmenee. Lisäksi koronatestaus ja tartunnanjäljitys ovat monin paikoin hyvin kuormittuneita, joten virallisen tiedon saamisessa voi kestää useita päiviä, THL:n johtaja Mika Salminen kertoo laitoksen tiedotteessa.

THL arvioi, että tartunnanjäljitys on tehokkainta, kun tartuntoja on suhteellisen vähän. Tilanteessa, jossa testiin hakeutumisessa ja testiin pääsemisessä, tulosten saamisessa, jäljityssoitossa ja karanteenimääräyksissä kestää kokonaisuutena useita päiviä tai jopa yli viikon, jäljityksen tehokkuus jatkotartuntojen ehkäisyssä on matala.

– Näkemyksemme on, että testauksen ja jäljityksen kuormittuneisuuden sekä kokonaisvaikuttavuuden vuoksi voimavaroja tulisi nyt suunnata toisin, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo lausunnon tiedotteessa.

Nykyisessä epidemiatilanteessa painopisteiden tulisi THL:n mukaan olla sairaalahoidon kapasiteetin kasvattamisessa, hoidon hyvässä toteutumisessa ja kolmansien rokotusten antamisessa. Kaikkien tartuntojen seuraamista ei täten priorisoitaisi, etenkään rokotettujen ja perusterveiden osalta.

Source Link is.fi