Banner Before Header

THL suosittaa hallitukselle baarien ja pubien täyssulkua, alkuun kolmeksi viikoksi, mutta jatkoakin voidaan tarvita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) esittää anniskeluravintoloiden täyssulkua.

THL arvioi, että kontaktien vähentämiseksi ja väestön hengen ja terveyden suojelemiseksi on välttämätöntä sulkea koko maassa baarit, pubit, karaokeravintolat ja yökerhot kolmeksi viikoksi mahdollisimman pian.

Koronaministerityöryhmä on koolla torstaina pohtimassa ravintoloiden sulkemista.

THL katsoo anniskeluravintoloiden sulkemisen olevan nykyisessä epidemiatilanteessa sekä välttämätöntä sekä oikeasuhtaista. Sulku voidaan toteuttaa joko kerralla tai porrastetusti.

Kolmen viikon sulku voi THL.n mukaan osoittautua myös liian lyhyeksi ja vaatia jatkoa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt THL:ltä lausunnon ravintoloiden täyssulun tarpeellisuudesta. Lausunnosta kertoi ensin Ilta-Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Ruokaravintoloita ei esitetä suljettavaksi eli esimerkiksi lounasta voisi yhä saada.

Ruoka- ja henkilöstöravintolat katsotaan lausunnossa vähäisen riskin ympäristöiksi. Alkoholin tarjoiluun keskittyvät ravintolat taas merkittävän tartuntariskin paikoiksi.

THL:n mukaan sairaalahoidon kuormitus on kasvanut nopeasti ja jyrkästi, ja yhä kasvavien tapausmäärien takia sairaalahoidon tarve tulee edelleen lisääntymään. Tästä syystä kontaktien rajoittaminen entisestään on tarpeen, jotta sairaalahoidon kapasiteetti voidaan turvata.

THL katsoo, että täyssulun pitäisi koskea nimenomaan anniskeluun keskittyviä ravintoloita eli baareja, pubeja ja yökerhoja kaikkein korkeimman ilmaantuvuuden alueilla. Tälloin sulusta saataisiin irti suurin hyöty epidemian hillitsemisessä.

Tällä hetkellä leviämisalueen tunnusmerkit täyttyvät koko maassa eli kaikilla 21 alueella. Koronatilanteessa ja sairaalahoidon kuormituksessa on kuitenkin huomattavia eroja eri alueiden sisällä ja välillä. THL:n mukaan tämän takia voisi olla perusteltua sulkea ravintoloita porrastetusti.

Hallitus rajoitti perjantaina ravintoloiden aukioloa siten, että ravintolat joutuvat lopettamaan anniskelun kello 17 ja sulkemaan ovensa kello 18. Ruokaravintoiden pidempi aukioloaika poistettiin.

THL:n mukaan nykyiset ravintolarajoitukset eivät riitä pysäyttämään sairaalahoidon tarpeen kasvua.

Hallitus kertoi myös selvittävänsä ravintoloiden täyssulkua. Pääministeri Sanna Marin (sd.) piti Ylen Ykkösaamussa mahdollisena sitä, että epidemiatilanne voi vielä vaatia ravintoloiden täyssulkua.

Korjattu 13.15 koronaministerityöryhmä on kooolla torstaina, ei perjantaina.

*Uutista päivitetään

Lue lisää:

Source Link yle.fi