THL:n Mika Salminen: Karanteenien tilalle sairaslomat omalla ilmoituksella ja turha tartunnanjäljitys seis

Kymmenettuhannet ihmiset sairastuvat nyt koronavirukseen joka viikko, eikä viruksen leviämisvauhti osoita minkäänlaisia hidastumisen merkkejä.

Suuret tartuntamäärät ovat saaneet terveysalan ammattilaiset uusien kysymyksien ääreen. Kannattaako esimerkiksi tartuntoja jäljittää enää ollenkaan, ja onko karanteeni ja eristäytyminen tarpeen?

Uusia keinoja epidemiamyllyyn on pohdittu paljonkin. THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mukaan Suomen tulisi luopua koronan torjunnassa karanteeneista ja laajamittaisesta tartunnanjäljityksestä.

Karanteenien tilalle Salminen ehdottaa sairauslomia, joiden perusteella ihmiset voisivat olla poissa töistä. Tartunnanjäljityksestä Salminen ohjaisi hoitohenkilökuntaa sairaanhoitoon töihin.

– Suoraan sanottuna tartunnanjäljityksestä olisi jo luovuttava. Tarkoitan siis erityisesti rokotettujen ihmisten lieviä tapauksia, ja niiden tartunnanjäljitystä.

Monet sote-alan työntekijät ovat nyt joko altistusten tai sitten oman sairastumisen takia poissa töistä, Salminen huomauttaa.

– Senkään takia ei kannattaisi käyttää resursseja turhaan tartunnanjäljitykseen, kun se ei toimi. Heitä tarvitaan terveydenhuollossa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Nykyisen mallin mukaiset tartuntatautiviranomaisten määräämät karanteenit Salminen heittäisi myös romukoppaan. Hänen mukaansa ihmiset voisivat olla omalla ilmoituksella pidempään poissa töistä sairastuessaan. Pääkaupunkiseudun kunnat ilmoittivatkin eilen luopuvansa laajoista testauksista ja karanteeneista.

Järjestelmä kaipaisi kuitenkin joustoa siihen, että omalla ilmoituksella töistä voisi olla pidempään poissa. Nykyisellään työntekijä voi olla omalla ilmoituksella poissa muutaman päivän.

Tartuntaluvut ovat vielä kovia, mutta tilanne helpottuu kevään tullessa, asiantuntijat arvioivat

Tartuntaluvut pysyvät korkeissa lukemissa vielä joitakin viikkoja, jopa yli kuukauden, arvioivat sekä Salminen että Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen. Korkeat tartuntaluvut pitäisi saada hallintaan rajoituksilla ja rokotuksilla.

– Sillä tavalla tilanne näyttää huonolta, että kun tautitapauksia on paljon ja tartunnanjäljitys sakkaa, sen takia myös tartuntamahdollisuuksia, altistumisia ja uusia infektioita on paljon, Julkunen toteaa.

Kevät tuo tullessaan valonpilkahduksia, kun ihmiset saavat kolmansia rokoteannoksia ja sitä kautta rokotuskattavuus ja immuniteetti kasvavat, Julkunen arvioi.

– Useamman rokotuksen jälkeen suoja myös tulevia virusmuunnoksia kohtaan on todennäköisesti parempi. Silloin taudille alttiita ihmisiä on myös entistä vähemmän, eikä epidemia pääse leviämään niin laajasti.

Pitäisikö koronatoimia arvioida uudestaan? Voit keskustella aiheesta 12.1. klo 23:een saakka.

Lue myös:

Source Link yle.fi