Banner Before Header

Tim Sparv palaa koulun penkille – ”15 vuotta nuorempien seassa”

Suomen jalkapallomaajoukkueessa peräti 84 kertaa esiintynyt Tim Sparv kertoi joulukuussa pelaajauran päättyvän, kun kaikkensa antanut kroppa ei enää enempään veny.

Helmikuussa 35 vuotta täyttävä keskikenttäpelaaja kertoi samassa tilaisuudessa Helsingin Kalastajatorpalla myös mielenkiintoisen detaljin: ensimmäinen etappi uran jälkeen on suorittaa lukio loppuun ja kirjoittaa ylioppilaaksi.

Sparv kertoi Ilta-Sanomille, että tämä ei ole jäämässä sanahelinäksi.

– Aloin suorittaa lukion kursseja etänä noin 2014, kun olin siirtynyt Tanskaan Midtjyllandin riveihin, kertoi Oravaisista, ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta oleva kulttipelaaja.

Nyt on tultu tilanteeseen, jossa lukion kurssit on suoritettu ja edessä häämöttävät ylioppilaskirjoitukset yhteensä viidestä aineesta.

– Historia, äidinkieli (ruotsi) ja englanti maaliskuussa ja suomi sekä yhteiskuntaoppi syksyllä.

Tim Sparvin viimeinen kausi päättyi mestaruusjuhliin HJK:ssa.

Sparv olisi kirjoittanut ylioppilaaksi normi-iässä Suomessa, elleivät jalkapallolahjat olisi vieneet maailmalle jo 16-vuotiaana.

Southamptonin akatemiaa samaan aikaan mm. Gareth Balen ja Theo Walcottin kaltaisten tähtipelaajan alkujen kanssa käyneen teinipojan mielessä ei ollut päällimmäisenä koulunkäynti, vaan jalkapallo.

– Vähän kypsempänä ihmisenä aloin kaivata muutakin stimulanssia elämääni kuin ammattilaisurheilua. Opinnot omaan tahtiin ovat olleet valtava ilo, ja uskon muutenkin elämänmittaiseen oppimisprosessiin, kielitaitoaan maailmalla englannin lisäksi hollannilla, tanskalla ja saksalla kartuttanut Sparv sanoo.

Erityisesti hän on syttynyt historianopinnoista ja kertoo niiden avanneen silmät nykymaailmankin suuntaan aivan uudella tavalla.

Lue lisää: Kommentti: Tämä teki Tim Sparvista poikkeuksellisen kapteenin – suurin arvo ei löydy tilastoista

Tässä kuussa alkavat taas uuden kielen opinnot, sillä Tshekin tasavalta ja kieli kuuluvat olennaisesti Sparvin elämään. Puoliso on tshekkiläinen Jitka Novackova, ja parilla on tammikuussa vuoden täyttävä tytär.

Lukion kurssit Sparv suoritti etänä, mutta maaliskuussa hän tarttuu vaasalaisen iltalukion Vasa Aftonläroverkin ovenkahvaan, kun yo-kirjoitukset alkavat.

– Siellä kirjoitetaan 15 vuotta nuorempien seassa. Se on aivan mahtavaa.

Lue lisää: Tim Sparvin haikea tilaisuus päättyi yllätykseen – näin puoliso Jitka Novackova kertoo pariskunnan arjesta: ”Olen suorastaan hemmoteltu”

Sparv ei ole A-maajoukkuesukupolvestaan ainoa myöhemmällä iällä opinnoista kiinnostunut. Samaa sarjaa ovat mm. Timo Furuholm ja Mikael Forssell.

Huuhkajien ex-kapteeni tavoittelee ammattivalmentajan uraa ja pohtii, vielä ilman konkreettista suunnitelmaa, millaisten aineiden yliopistokursseista olisi hyötyä.

– Fysiologia, filosofia, johtaminen, psykologia. En missään nimessä sulje ovia akateemisilta opinnoilta, mutta yksi asia kerrallaan.

Tim Sparvin (oik.) 12-vuotinen maajoukkueura huipentui historiallisiin EM-kisoihin. Belgia-ottelussa pideltävinä olivat mm. Eden Hazardin (vas.) ja Romelu Lukakun kaltaiset maailmantähdet.

Valmentajaopinnoista Sparv on suorittanut Euroopan jalkapalloliiton Uefan B-tutkinnon.

– Seuraavaksi ohjelmassa on A-tutkinto, mutta yksityiskohdat ovat vielä auki.

Korkein tutkinto on Uefa Pro.

Lue lisää: Tim Sparvilta painavia sanoja Qatarin ihmis­oikeus­tilanteesta – kertoi pysäyttävästä keskustelusta nais­työntekijän kanssa

Sparvin kaltaisella, yli 15 vuotta ammattijalkapallon maailmassa marinoituneella miehellä on ollut runsaasti pelaajaesikuvia. Opintojen puolella esikuva löytyy kotikulmilta Pietarsaaresta: entinen ministeri Ulla-Maj Wideroos (rkp), 70.

– Hän teki komean työuran politiikassa ja kirjoitti ylioppilaaksi 61-vuotiaana vuonna 2013.

Source Link is.fi