Banner Before Header

Toimitusjohtaja Juhani Hintikkaa epäiltiin sisä­piiri­kaupoista – hovi­oikeudelta ratkaisu seitsemän vuotta ostojen jälkeen

Vuonna 2014 alkunsa saanut oikeusjuttu on mahdollisesti tullut päätökseensä, kun Helsingin hovioikeus päätti hylätä kaikki F-Securen toimitusjohtajaa Juhani Hintikkaa vastaan nostetut syytteet törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.

– Olen tietysti tyytyväinen lopputulokseen, ja erityisesti siihen, että hovioikeuden päätös oli yksimielinen. Prosessi oli pitkä, mikä varmaan kuvastaa sen monimutkaisuutta, sanoo Hintikka.

Hovioikeuden päätös kumoaa Hintikan vuonna 2019 Helsingin käräjäoikeudessa saaman tuomion sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.

Hovioikeuden ratkaisusta voi tehdä valituksen 11. huhtikuuta asti.

Syytteiden mukaan hän oli vuonna 2014 Comptelin toimitusjohtajana työskennellessään loka–marraskuussa ostanut noin 340 000 eurolla kaikkiaan 550 000 yhtiön osaketta ennen kuin yhtiö oli tiedottanut merkittävistä tilauksista. Myöhemmin joulukuun 2014 aikana Comptelin kurssi nousi 48 prosenttia.

Syyttäjä vaati hänelle ehdollista vankeutta törkeästä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä ja Hintikkaa menettämään 200 000 euroa. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi viidestä syytteestä neljä, ja Hintikan tuomioksi tuli 50 päiväsakkoa.

Hovioikeus arvioi, että tilauksia koskevat tiedot eivät välttämättä ole sellaista tietoa, joka olennaisesti vaikuttaisi yhtiön arvoon. Hovioikeus katsoi myös, etteivät tiedotetut kaupat vaikuttaneet yhtiön jo aiemmin julkistamaan tulosennusteeseen, ja hylkäsi kaikki syytteet.

– Omalta kohdaltani voin sanoa, että kaikki tarpeelliset menettelyt ja tarkistukset oli ennen osakekauppoja tehty. Mitään ei olisi pitänyt tehdä toisella tavalla, Hintikka sanoo.

– Yhtiöllä oli täysin ajan tasalla oleva sisäpiiriohjeistus, ja kaikki meni ohjeiden mukaan.

Hintikka arvelee, että hänen tapauksensa saattaa herättää jonkun verran kiinnostusta pörssiyhtiöissä. Monet toimitusjohtajat ostavat johtamansa yhtiön osakkeita.

– Siihen jopa kannustetaan, sillä sen katsotaan osoittavan osakkeenomistajille, että toimitusjohtaja on sitoutunut yhtiöön, Hintikka sanoo.

Hintikka aloitti F-Securen toimitusjohtajana lokakuussa 2020. Hänen mukaansa käynnissä ollut oikeusprosessi ei ole juuri vaikuttanut hänen työhönsä Comptelissa tai F-Securella.

– Onhan se oikeusprosessi roikkunut jossain mielen sopukoissa, kuten varmaan kenellä tahansa, Hintikka sanoo.

– Mutta nykytehtävässä hallituksen vahva tuki on alusta saakka antanut selkänojan tehtävän hoitamiselle, joten tapaus ei ole vaikeuttanut työtä.

F-Securen osakkeita hän ei kuitenkaan ole vielä ostanut.

– En lähde erikseen erittelemään syitä. Osakeomistukseen liittyvät tilanteet ovat yksilöllisiä, Hintikka sanoo.

Source Link is.fi