Banner Before Header

Tommi Mäkinen oikeudessa: ”Kun selvisi, mitä oli tapahtunut, niin maailma romahti”

Marraskuun 2019 ylinopeussakkojen jälkipuinti vei rallin maailmanmestarin ja Toyotan rallitallin silloisen päällikön Tommi Mäkisen sakkovilpistä syytettynä Keski-Suomen käräjäoikeuteen.

Aluesyyttäjä Tii Kiljusen mukaan Mäkinen antoi viranomaisille tahallaan vääriä tulotietoja, joiden ansiosta hänen saamansa yli 37 000 euron jättisakot putosivat vajaaseen 3 000 euroon.

Käräjäoikeuden istunnossa Mäkinen halusi itse tulla kuulluksi ja syyttäjän kovassa grillauksessa rallitähden ääni nousi pariin otteeseen tavanomaista korkeammalle.

– Vilppi ei kuulu minun sanavarastooni, Mäkinen painotti.

Lue lisää: Tommi Mäkinen syytetyn penkillä sakkovilpistä epäiltynä – taustalla ylinopeushurjastelu

Sekaannus Mäkisen päiväsakkojen suuruudesta syntyi, kun hän ajoi rajua ylinopeutta 22. marraskuuta Toivakassa. Ohitustilanteessa 100 kilometrin rajoitusalueella miehen ajaman auton nopeudeksi mitattiin 149 kilometriä tunnissa. Heti tuoreeltaan poliisipartio kirjoitti liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 28 päiväsakkoa, jotka hänen tuloillaan tekivät 37 128 euroa. Sakot määräytyivät vuoden 2018 verotietojen perusteella.

– Ajoin ohituskaistaa pitkin rekoista ohi. Oli hyvät olosuhteet, eikä minulla ollut käsitystä, että vauhti karkasi. Kun selvisi, mitä oli tapahtunut, niin maailma romahti. Tuollaista ei olisi saanut tapahtua.

– Poliisiautossa kirjoitettiin minulle sakkolappu ja siinä tilanteessa poliisi kysyi, että onko minun kotimaan ansiotuloissa tapahtunut muutoksia. Minä sitten sanoin, että on ja sain heiltä ohjeet, kuinka toimia. Pyysin vielä kirjoittamaan se ohjeet paperille, sillä olin tilanteesta järkyttynyt, Mäkinen kertoi sakkolapun saannista.

Tommi Mäkinen halusi itse tulla kuulluksi Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

Seuraavalla viikolla Mäkinen lähetti vuotta 2019 koskeneen palkkatodistuksen syyttäjälle. Sähköpostiviestissä hän kommentoi elämäntilanteestaan johtuen vuosiansioidensa pudonneen dramaattisesti edelliseen vuoteen verrattuna. Muutoksen taustalla oli rallitallin päämajan siirto ulkomaille.

Syyttäjä kirjoitti uuden sakkolapun liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 10 000 euron kuukausitulojen perusteella. Mäkisen pääomatulot ja ulkomailla ansaitut palkkatulot jäivät sakkoja määritettäessä huomioimatta.

– Minulta kysyttiin muutoksia kotimaan palkkatuloissa. Ja siitä todistuksen toimitin. Minulla ei ollut siinä vaiheessa tiedossa vuoden 2019 pääomatuloja, vaan ajattelin syyttäjän ottavan pohjaksi ne vuoden 2018 verotuksessa vahvistetut tulot. Sain poliisilta ohjeen ilmoittaa muuttuneista palkkatuloista ja sen tein, Mäkinen kertoi oikeudessa.

Oikeudessa kertomansa mukaan Mäkinen kuuli pieniksi jääneistä sakoistaan vasta siinä vaiheessa, kun hänelle soitettiin mediasta.

– Minä en ollut nähnyt koko sakkolappua. Olin silloin paljon ulkomailla ja minulla oli täällä Suomessa ihmisiä, jotka hoitivat asioitani, Mäkinen kertoi.

Syyttäjän mielestä Mäkisen olisi pitänyt ilmoittaa palkkatuloja oikaistessaan myös muista tuloista, joita käytetään päiväsakkoja laskettaessa. Mäkisen puolustusasianajaja Kai Telaranta oli tyystin toista mieltä. Hänen mukaansa Mäkinen ei ole tehnyt mitään laitonta ja syyte sakkovilpistä pitää hylätä.

Puolustuksen mukaan Mäkinen toimitti syyttäjälle totuudenmukaisen oikaisun tuloihinsa liittyen, mutta oikeaa tietoa palkkatuloista ei osattu viranomaisten puolesta yhdistää muihin tuloihin. Tämän seurauksena sakko jäi murto-osaan oikeasta.

– Tämä ei ole rikos. On nimenomaan viranomaisen velvollisuus tarkistaa, että tiedot ovat oikein. Sakot määränneen syyttäjän olisi tullut tarkistaa asia, muistutti Telaranta loppupuheenvuorossaan.

Oikeudenistunnon jälkeen Mäkinen katsoi joutuneensa suotta käräjille.

– Kyllä tämä asia olisi selvinnyt varmasti vähemmälläkin. Kyllä tässä on tuhlattu liian paljon voimavaroja asian selvittämiseen, huokasi Mäkinen oikeudesta poistuessaan.

Keski-Suomen käräjäoikeus antaa asiassa kansliatuomion 11. tammikuuta.

Tommi Mäkisen pääomatulot ja ulkomailla ansaitut palkkatulot jäivät sakkoja määritettäessä huomioimatta.

Source Link is.fi