Banner Before Header

Trump perui lehdistötilaisuuden kongressihyökkäyksen vuosipäivänä – syy voi olla, että omat kyseenalaistivat sen, arvioi Ylen toimittaja Washingtonissa

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on ilmoittanut peruvansa loppiaiselle suunnittelemansa lehdistötilaisuuden.

Huomenna loppiaisena tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Trumpin kannattajat valtasivat Yhdysvaltain kongressin. Trump perusteli lehdistötilaisuuden perumista väittämällä, että hyökkäystä tutkiva kongressin komitea ja tiedotusvälineet ovat ”täydellisen puolueellisia ja epärehellisiä”.

Hän toisti lausunnossaan väitettään siitä, että Joe Biden voitti presidenttikilvan vilpin avulla. Trump hävisi vaalin yli seitsemällä miljoonalla äänellä.

Donald Trumpin kannattajia kongressitalolla 6. tammikuuta 2021. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yksi syy perumiselle voi olla se, että moni republikaanisenaattori on ilmaissut epäilynsä siitä, onko tilaisuuden järjestäminen hyvä idea, arvioi Ylen toimittajana Washingtonissa tammikuussa aloittanut Juri von Bonsdorff Ylen Ykkösaamussa.

– He pelkäsivät sitä, että mentäisiin taaksepäin, kun pitäisi katsoa eteenpäin, von Bonsdorff sanoo ja lisää, ettei oman leirin kritiikillä ole aiemmin ollut vaikutuksia Trumpin linjaan.

Kongressin turvahenkilöstö osoitti kongressirakennukseen tunkeutuvia mielenosoittajia aseella loppiaisena 2021. Kuva: Drew Angerer / AFP

Biden puhuu loppiaisena

Presidentti Bidenin on määrä pitää yhdessä varapresidentti Kamala Harrisin kanssa loppiaisena puhe kongressitalossa. Bidenin odotetaan nostavan esille poliittisen vapauden, jota yhdysvaltalaiset hänen mukaansa pitivät itsestäänselvyytenä ennen Capitol-kukkulan viimevuotisia tapahtumia.

Von Bonsdorff arvioi, että Biden tulee puhumaan demokratian tilasta Yhdysvalloissa.

Trumpin oli määrä pitää puheensa vain muutamia tunteja Bidenin puheen jälkeen.

Bidenin suosio on von Bonsdorffin mukaan ollut laskussa koko vuoden. Inflaatio on nakertanut kannatusta, eikä Bidenin ajatella hoitavan taloutta tai koronaa hyvin, von Bonsdorff summaa.

Mielenosoittajia kongressitalon sisällä. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Mitä viime loppiaisen tapahtumat merkitsevät amerikkalaisille?

Yhdysvalloissa kongressihyökkäyksen merkitys riippuu siitä, keneltä ja missä päin maata asiasta kysyy, von Bonsdorff sanoo.

Hän haastatteli ihmisiä Länsi-Virginiassa aiheesta viime viikolla.

– Erään lounasravintolan omistaja sanoi, ettei täällä aiheesta keskustella yhtään.

Toisaalta esimerkiksi Washingtonissa moni on hyvin kiinnostunut aiheesta, ja tapahtunutta pidetään traumaattisena ja huolestuttavana.

Yhdysvalloissa yli kolmetoista vuotta töitä tehnyt von Bonsdorff oli paikan päällä seuraamassa tapahtumia.

– En ole koskaan aiemmin Yhdysvalloissa toimittajana ollessani pelännyt henkeni puolesta. Tuolla oli muutama sellainen tilanne.

Hän kertoo Ylen Ykkösaamussa, että tunnelma paikan päällä oli pysäyttävä, jopa pelottava.

– Kansalaiset hyökkäsivät omaan kongressiinsa, pyrkivät valtaamaan sen ja pysäyttämään perustuslaillisen vallanvaihtoprosessin. Sitä en koskaan uskonut näkeväni, von Bonsdorff sanoo.

Von Bonsdorffin mukaan ihmiset puhuivat vastapuolesta ”vihollisina ja pettureina”.

– Ihmisillä oli sellainen raivo ja intensiteetti päällä, että se oli pelottavaa.

Lue myös:

Source Link yle.fi