Banner Before Header

Trump vetää Yhdys­vallat Natosta, jos voittaa vaalit, varoittaa entinen neuvon­antaja

Trump sanoi lauantaina, ettei Yhdysvaltojen tule suojella Venäjän hyökkäykseltä sellaisia Nato-maita, jotka eivät maksa liitto­kunnan edellyttämää osuutta puolustus­menoistaan.

Donald Trump tulee etsimään keinoja vetääkseen Yhdysvallat pois puolustusliitto Natosta, jos hän voittaa vaalit, varoittaa Valkoisen talon entinen turvallisuus­neuvonantaja John Bolton CNN-kanavan mukaan.

Artikkelin kirjoittanut toimittaja Jim Sciutto viittaa omaan maaliskuussa julkaistavaan kirjaansa The Return of Great Powers, jossa useat sekä Trumpin että Bidenin hallinnossa työskennelleet asiantuntijat varoittavat asiasta.

– Nato olisi todellisessa vaarassa. Uskon, että hän yrittäisi ulos [Natosta], Bolton sanoo.

Trumpin halveksunta Yhdysvaltain turvallisuus­sitoumuksia kohtaan ulottuu myös maan kahdenvälisiin puolustus­sopimuksiin Etelä-Korean ja Japanin kanssa, Valkoisen talon kansliapäällikkönä toiminut John Kelly sanoo kirjassa.

– Hän [Trump] ei näe mitään järkeä Natossa. Hän ajatteli hyvää sekä [Venäjän presidentti] Vladimir Putinista että [Pohjois-Korean johtaja] Kim Jong-unista. Hän ajatteli, että Pohjois-Korea on ajettu nurkkaan. Hänestä yllytimme näitä tyyppejä. Jos meillä ei olisi Natoa, Putin ei olisi tehnyt näitä asioista, Trump ajatteli, Kelly sanoo kirjassa kanavan mukaan.

Yhdysvaltain entisen presidentin ja seuraavaksi presidentiksi hamuavan Trumpin Nato-kanta nousi taas pinnalle, kun hän kampanja­tilaisuudessaan lauantaina sanoi, ettei Yhdysvaltojen tule suojella Venäjän hyökkäykseltä sellaisia Nato-maita, jotka eivät maksa liittokunnan edellyttämää osuutta puolustus­menoistaan.

Trumpin mukaan ”erään suuren maan presidentti” kysyi häneltä, tulisiko Yhdysvallat heidän apuunsa, jos Venäjä hyökkäisi, vaikka he eivät olisi maksaneet vaadittua osuutta.

– Ei, en suojelisi teitä. Itse asiassa rohkaisisin heitä [Venäjää] tekemään mitä ikinä heitä huvittaa. Teidän täytyy maksaa, Trump sanoi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi sunnuntaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että kaikki puheet siitä, etteivät Naton jäsenvaltiot puolustaisi toisiaan, horjuttavat liittokunnan turvallisuutta.

Britannian ulkoministerin David Cameronin mukaan Trumpin kommenteista ”ei ollut apua”.

– Tietenkin haluamme kaikkien jäsenmaiden käyttävän kaksi prosenttia [brutto­kansan­tuotteestaan Natoon], mutta minusta se, mitä hän sanoi, ei ollut järkevä lähestymistapa, Cameron sanoi brittilehti The Guardianin mukaan.

Sen sijaan esimerkiksi Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi lehden mukaan, että Trumpin sanomiset voisivat toimia ”herätyksenä” maille, jotka ”eivät ole tehneet niin paljon”.

Source Link is.fi