Banner Before Header

Trumpin erottama ex-neuvonantaja ottaa kantaa Suomen Nato-keskusteluun: ”Suomi ja Ruotsi ovat viisaita, mutta…”

Valkoisessa talossa turvallisuuspoliittisena neuvonantajana presidentti Donald Trumpin kaudella työskennellyt John Bolton kommentoi keskiviikkona Twitterissä Suomessa ja Ruotsissa vilkastunutta keskustelua Nato-jäsenyyden hakemisesta.

– Suomi ja Ruotsi ovat fiksuja pitäessään kiinni oikeudestaan liittyä Natoon, mutta heidän ei pitäisi odottaa, kunnes se on tosiasiassa liian myöhäistä, Bolton kirjoitti.

Kommentit ajoittuvat yhteyteen, jossa Venäjä on vaatinut turvatakuita Naton itäisen laajentumisen pysäyttämisestä. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova ilmoitti joulukuun lopulla, että vaatimus ulottuu Ukrainan lisäksi Suomeen ja Ruotsiin.

Bolton lienee silmäillyt kansainvälistä uutisointia presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd) vastineista itänaapurin ulostuloihin. Niinistö puolusti Suomen Nato-optiota uudenvuodenpuheessaan, joka herätti runsaasti kiinnostusta maailmalla.

Lue lisää: Niinistö toppuuttelee uuden­vuoden­puheestaan tehtyjä tulkintoja: ”Jos tilanne ja mielipiteeni muuttuu, niin ilmaisen sen selkeästi”

– Ja todettakoon taas kerran: Suomen liikkumatilaan ja valinnanmahdollisuuksiin kuuluu myös mahdollisuus liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä, jos niin itse päätämme. Naton asia on niin sanottu avoimien ovien politiikka, jonka jatkuminen on Suomelle toistuvasti julkisestikin vahvistettu, Niinistö sanoi.

Yhdysvalloissa John Boltonilla on pitkä ja kiistanalainen ura ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Ennen pestiään Trumpin hallinnossa hän työskenteli kolmelle edelliselle republikaanipresidentille, Ronald Reaganille, George H.W. Bushille ja George W. Bushille.

Lue lisää: John Bolton ehti toimia Trumpin oikeana kätenä 17 kuukautta – ex-neuvonantaja kertoo, miten totuus presidentistä valkeni pikku hiljaa

Hänet tunnetaan aggressiivista ulkopolitiikkaa puoltavana ”sotahaukkana”, joka on kannattanut sotilaallisia iskuja muun muassa Syyriaan, Libyaan ja Iraniin sekä vallanvaihdoksia Venezuelassa, Kuubassa, Jemenissä ja Pohjois-Koreassa. Uransa aikana hän on arvostellut useita kertoja Kansainvälistä rikostuomioistuinta ja YK:ta, joiden katsoo rajoittavan Yhdysvaltojen itsemääräämisoikeutta.

Boltonin jätettyä tehtävänsä kesken virkakauden syyskuussa 2019 Trump väitti tämän junailleen sotaa Venezuelaa vastaan.

Source Link is.fi