Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1c359f46a65c0a0154551aaaa3948ea1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Trumpin kausi saa uuden, hurjan loppunäytöksen: ensi yönä alkavat kongressihyökkäyksen kuulemiset näytetään suurelle amerikkalaisyleisölle – Uutisalue

Trumpin kausi saa uuden, hurjan loppunäytöksen: ensi yönä alkavat kongressihyökkäyksen kuulemiset näytetään suurelle amerikkalaisyleisölle

Yhdysvaltain kongressin asettama ryhmä on saanut valmiiksi kymmenen kuukautta kestäneen tutkintansa tapahtumista loppiaisena 2021.

Kongressin kuulemisissa toivotaan selvää vastausta siihen, toimivatko Trumpin kannattajat presidentin yllyttäminä, ja voiko Trumpia pitää osasyyllisenä mellakointiin.

Ensimmäinen kuuleminen televisioidaan suorana lähetyksenä Yhdysvaltain itärannikon parhaaseen katseluaikaan iltakahdeksalta eli Suomen aikaa kolmelta perjantaiaamuna.

Tutkintaryhmä kertoo tehneensä noin tuhat haastattelua ja käyneensä läpi kymmeniä tuhansia sivuja erilaisia dokumentteja. Ryhmän neuvonantajana toiminut entinen kongressiedustaja Denver Riggleman vihjaili CNN:n haastattelussa, että julkistettavat tulokset ovat ”erittäin yllättäviä.”

Syytettyinä 860 Trumpin kannattajaa

Kongressi kokoontui loppiaisena 2021 vahvistamaan vuoden 2020 presidentinvaalin lopputuloksen, jonka mukaan Trump hävisi vaaleissa selvästi. Hän sai yli seitsemän miljoonaa ääntä vähemmän kuin Joe Biden.

Trump ei kuitenkaan myöntänyt tappiotaan. Hän piti raivokkaan puheen Valkoisen talon ympärille kokoontuneille kannattajilleen ja kehotti heitä osoittamaan mieltään vilpillisenä pitämästään vaalituloksesta.

Trumpin kannattajat marssivat Capitol-kukkulalle ja tunkeutuivat kongressirakennuksen sisälle. Väkivaltaisuuksissa kuoli viisi ihmistä ja useita kymmeniä loukkaantui.

Kongressitaloon loppiaisena 2021 tunkeutuneita mielenosoittajia.
Kongressitaloon tunkeutuneet Trumpin tukijat poseerasivat senaatin tilojen edustalla loppiaisena 2021.Jim Lo Scalzo / EPA

Moni syytteeseen joutuneista mellakoitsijoista väittää, että he toimivat presidentin innoittamina.

Syytettyjä on jo 860 ja tämän viikon alussa luettiin tähän mennessä ankarimmat, enimmillään 20 vuoden vankeustuomioon johtavat syytteet Proud Boys -ääriryhmän johtajille.

”Laaja äärioikeiston salaliitto”

Ryhmässä on kongressin edustajainhuoneesta seitsemän demokraattia, mutta vain kaksi republikaaniedustajaa, Liz Cheney ja Adam Kinzinger. He ovat joutuneet Trumpin ja tämän kannattajien maalituksen kohteiksi.

Myös oma republikaanipuolue on alkanut hylkiä heitä. Puolue erotti viime keväänä Cheneyn kongressiryhmän johtajistosta. Tämän vuoden alussa puolue päätti olla huomioimatta Cheneyn ja Kinzingerin tuloksia tutkinnassa.

Tämä ei ole hillinnyt Trumpin äänekkäänä arvostelijana tunnettua Cheneya. Hän väitti CBS-kanavalla, että tutkinta paljastaa äärioikeiston salaliiton, jolla se pyrki muuttamaan vuoden 2020 presidentinvaalin tuloksen Trumpin eduksi.

– Salaliitto on erittäin laaja ja erittäin hyvin organisoitunut. Se on suorastaan jäätävä, Cheney väitti.

Lue myös: Kirjeenvaihtajalta: Tammikuun kuudes oli vallankaappausyritys, ja se jatkuu yhä

Mielenosoittajia Yhdysvaltain kongressitalon ulkopuolella loppiaisena 2021.
Trump-liput liehuivat Capitolin edustalla hyökkäyspäivänä.Will Oliver / EPA

Pencen kansliapäällikkökin varoitti

Kuulemisia järjestetään ainakin kuusi. Ennakkotietojen mukaan niissä esitetään muun muassa uutta videomateriaalia.

Yksi todistajista on brittiläinen dokumenttielokuvien tekijä Nick Quested, joka seurasi Proud Boysien jäseniä hyökkäystä edeltäneinä päivinä ja sen aikana. Ensimmäisten joukossa kuullaan myös vakavasti loukkaantunutta Capitol-kukkulan poliisia Caroline Edwardsia.

CNN:n mukaan kutsuttujen listalla ovat lisäksi ainakin varapresidentti Mike Pencen kansliapäällikkö Marc Short ja hänen neuvonantajansa Greg Jacob.

New York Timesin mukaan Short varoitti tiedustelupalvelua päivää ennen kongressihyökkäystä, että varapresidentti Pence saattaa joutua hengenvaaraan. Näin myös tapahtui: muiden kongressirakennuksessa olleiden poliitikkojen tavoin Pence joutui pakenemaan hyökkääjiä pommisuojaan.

Valtaajia Capitolin sisätiloissa.
Valtaajia Capitolin sisätiloissa tammikuussa 2021.Jim Lo Scalzo / EPA

Loppiaisen 2021 tapahtumia ja Trumpin osuutta niihin tutkii kongressin lisäksi vielä Yhdysvaltain oikeusministeriö.

Trump oli Valkoisessa talossa vuodet 2017–2021. Häntä syytettiin tuona aikana kaksi kertaa virkarikosoikeudenkäynnissä. Trump vapautui syytteistä ilman tuomiota.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 10.6.2022 saakka.

Katso myös:

Mellakoijat tunkeutuivat kongressiin: Tältä näytti viime yönä USA:n demokratian ytimessä – katso kuvat (2021)

Source Link yle.fi