Banner Before Header

Trumpin ”pissa­video­kohun” takana oleva analyytikko pidätettiin Yhdys­valloissa – syytetään valehtelusta FBI:lle

Ex-presidentti Donald Trumpin Venäjä-suhteista räjähdysherkkiä väitteitä esittänyt Euraasia-asioiden analyytikko Igor Danchenko pidätettiin Yhdysvalloissa torstaina syytettynä valehtelusta liittovaltion keskusrikospoliisille FBI:lle, useat amerikkalaismediat uutisoivat. Uutistoimisto AP:n mukaan kyseessä on jo kolmas syyte, jonka erikoissyyttäjä John Durham on nostanut kaksi ja puoli vuotta jatkuneessa tutkinnassaan.

Danchenko oli avainasemassa niin sanotun Steelen muistion sisällössä. Muistio laukaisi poliittisen myrskyn heti Trumpin virkakauden alkumetreillä väittäessään, että Kremlin hallussa oli Trumpin kiristykselle altistavaa arkaluonteista tietoa. Trumpin väitettiin muun muassa irstailleen vuoden 2013 Moskovan-matkallaan paikallisessa hotellissa venäläisten prostituoitujen kanssa ja kehottaneen näitä virtsaamaan sängylle.

Muistion mukaan Venäjän hallinnolla oli tapauksesta videomateriaalia, johon amerikkalaismediassa alettiin viitata ”pissanauhana”. Runsasta huomiota herättäneen kertomuksen välitti muistion koostaneelle Christopher Steelelle nimenomaan Danchenko. Sekä Trump että Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat luonnehtineet sitä perättömäksi.

New York Timesin mukaan Danchenkoa syytetään viidestä valheellisesta todistuksesta. Syyttäjät uskovat hänen valehdelleen vuonna 2017 tiedonlähteistään sekä yhteyksistään vaikutusvaltaiseen demokraattipuolueen aktiiviin. Danchenko oli syyttäjien mukaan valheellisesti kiistänyt keskustelleensa Steelen muistion sisällöstä Trumpin vastaehdokkaan Hillary Clintonin kampanjalle työskentelevän henkilön kanssa.

Kaiken kukkuraksi saman henkilön arvellaan toimineen yhtenä Danchenkon anonyymeistä lähteistä ja olleen mahdollisesti myös kuuluisan hotellihuoneväitteen takana. Henkilön nimeä ei mainita oikeuden asiakirjoissa, mutta hänet on identifioitu Clintonin entiseksi neuvonantajaksi Charles Dolaniksi. Dolanin asianajaja vahvisti asian AP:lle, mutta ei suostunut kommentoimaan keskeneräistä tutkintaa tarkemmin.

Danchenkon väitetään myös sepittäneen puhelun, jossa Venäläis-Yhdysvaltalaisen kauppakamarin johtaja kuvaili laajamittaista ja tarkasti organisoitua salaliittoa Trumpin kampanjan ja Kremlin välillä. Syyttäjien mukaan puhelinkeskustelua ei todellisuudessa koskaan käyty.

Vuoden 2017 jälkeen on paljastunut, että Steelen tutkimuksia rahoittivat paitsi Trumpia republikaanien esivaaleissa vastustanut konservatiivirahoittaja Paul Singer myös myöhemmin epäsuorasti Hillary Clintonin vaalikampanja sekä demokraattisen puolueen kansallinen komitea DNC.

– Syytteiden mukaan Clinton ja demokraatit eivät ainoastaan rahoittaneet muistiota vaan pitkäaikainen Clintonin ja demokraattien työntekijä oli yksi Trump-huhujen lähteistä. Tästä ei voi mennä paljon pahemmaksi, palkittu Axiosin toimittaja Jonathan Swan kommentoi uutisia perjantaina Twitterissä.

AP huomauttaa, etteivät Durhamin selvitykset ole yhteydessä erikoissyyttäjä Robert Muellerin erilliseen, vuosien 2017-2019 Venäjä-tutkintaan. Mueller tuli tutkintaraportissaan johtopäätökseen, että Kreml oli pyrkinyt auttamaan Trumpin kampanjaa ja kylvämään Yhdysvaltoihin kaaosta. Raportin tiedot eivät nojanneet Steelen muistioon. Sen sijaan FBI käytti muistiota vuoden 2016 presidentinvaalien alla anoessaan oikeusministeriöltä lupaa valvoa Trumpin kampanjan ulkopoliittista neuvonantajaa Carter Pagea.

Oikeusministeriön ylitarkastajan Michael E. Horowitzin joulukuussa 2019 julkaistussa raportissa FBI:n vuoden 2016 Venäjä-tutkinnasta paljastui useita järjestelmällisiä puutteita. Viraston entinen johtaja James Comey myönsi tuolloin Fox Newsille antamassaan haastattelussa, että henkilöstö oli ollut ”todella huolimaton” esimerkiksi valvontalupia hakiessaan. Tutkinnalla ei kuitenkaan katsottu olleen poliittista motiivia.

Syyskuussa Durhamin syyttäjätiimin kanssa joutui tekemisiin kyberturvallisuusasianajaja Michael Sussmann, joka kertoi FBI:lle vuonna 2016 havainneensa huolestuttavia kontakteja Trump Organization -yhtiön ja Kremliin kytköksissä olevan Alfa Bankin välillä. Syyttäjien mukaan Sussmann salasi tuolloin työskennelleensä Clintonin vaalikampanjalle. Sussmann on kiistänyt syyllisyytensä rikokseen.

Kolmas syytetyistä on entinen FBI:n asianajaja Kevin Clinesmith. Vuonna 2020 hän tunnusti muokanneensa Trumpin neuvonantajan valvontalupaan liittyvää sähköpostia.

Durhamin tutkinta vuoden 2016 tapahtumista käynnistyi Trumpin hallinnon aikana liittovaltion tuolloisen oikeusministerin William Barrin aloitteesta. Sen tarkoituksena on selvittää viranomaistoiminnassa mahdollisesti ilmenneitä väärinkäytöksiä. Oikeusministeriö on kertonut tutkinnan olevan yhä kesken.