Banner Before Header

TS: Sairaanhoitopiirit haluavat luopua Koronavilkun käytöstä – ”Sovelluksesta on vain haittaa”

Sairaanhoitopiirien yhteinen tahto on luopua Koronavilkku-sovelluksen käytöstä, uutisoi Turun Sanomat. Lehden mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sairaanhoitopiirit kokoontuivat asian tiimoilta tiistaina.

– Se on ollut hyödytön ja se pitäisi tässä epidemiologisessa tilanteessa poistaa. Tästä oltiin THL:n tapaamisessa tänään hyvin yksimielisiä, Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo Turun Sanomille.

Lehden haastattelemien terveydenhuollon ammattilaisten mukaan sovelluksesta on jopa haittaa nykyisessä epidemiatilanteessa, koska se kuormittaa terveydenhuoltoa.

Koronavilkku otettiin Suomessa käyttöön elokuussa 2020. Se on puhelimen taustalla toimiva sovellus, joka tarkkailee käyttäjän kontakteja sovelluksen muihin käyttäjiin. Jos yhdellä sovelluksen käyttäjällä on todettu koronatartunta, tartunnan saaneen lähellä olleet käyttäjät saavat ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta.

Tartunnan voi ilmoittaa sovellukseen kertakäyttöisellä koodilla, jonka saa terveydenhuollosta, jos koronatestin tulos on positiivinen.

Ainoastaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) positiivisen testituloksen saanut saa koodin automaattisesti. Muissa sairaanhoitopiireissä koodi pitää luoda manuaalisesti.

– Se on sangen selvää, että tartuntojen kiihtyessä tätä vauhtia sovelluksesta on vain haittaa. Ehkä jossain toisessa tilanteessa sitä voidaan taas hyödyntää, Uusitalo-Seppälä sanoo Turun Sanomissa.

Lehden mukaan koodeja ei pystytä nykyisessä epidemiatilanteessa toimittamaan riittävän nopeasti.

Koronavilkun käyttäjämäärä on romahtanut viime huhtikuun huipun jälkeen, jolloin sovelluksella oli miltei 2,5 miljoonaa käyttäjää. Jo kesällä käyttäjämäärä oli tippunut alle 1,8 miljoonaan. Joulukuun lopussa käyttäjiä oli enää alle 1,6 miljoonaa.

Tartunnanjäljitykseen tarkoitettu sovellus herätti kritiikkiä jo viime talvena. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen sanoi, että sovelluksesta ei ole ollut suoraan hyötyä tartunnanjäljityksessä.

– Tartunnanjäljityksessä vilkusta ei ole ollut hyötyä, eikä sillä ole löydetty ketjuja. Jos Koronavilkkua haluttaisiin käyttää tällaiseen, sen tulisi mahdollistaa jollain tavoin käyttäjien seuranta ja tunnistaminen. Tällaista ei kuitenkaan ole vilkkuun tietosuojasyistä tehty.

Source Link is.fi