Banner Before Header

Tuleva ympäristöministeri Emma Kari vaatii maatalouden tukien uudistamista – ”Pääpaino ilmastotoimiin”

Vihreiden kansanedustaja, tuleva ympäristöministeri Emma Kari haluaa uudistaa suomalaisen maatalouden tukijärjestelmää.

– Keskustelut uudistuksista ovat jo käynnissä. Maatalouden tukijärjestelmän on mentävä yhä enemmän suuntaan, jossa tuetaan ilmaston ja ympäristön kannalta positiivisia toimia, Kari sanoo.

A-studiossa tiistaina vierailleen Karin mukaan ilmastotoimet Suomen maataloudessa ovat olleet tähän asti ruoantuottajien vapaaehtoisen toiminnan varassa.

– Ruoantuottajat saivat viime kesänä nähdä sen, minkälaiset ovat seuraukset, jos emme pysty ilmastonmuutosta pysäyttämään.

Helsingin linjaus lopettaa lihan tarjoileminen kaupungin tilaisuuksissa on herättänyt keskustelua lihansyönnin ilmastovaikutuksista. Emma Karin mielestä keskustelusta on noussut aiheettomia huolia.

– Toivon, että tavoite lisätä maltillisesti kasvisproteiinien osuutta ravinnossa ei herättäisi pelkoja siitä, että lihantuotanto lopetetaan kokonaan. Siitä ei ole kukaan puhunut.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs muistuttaa, että viljelijät kokevat maatiloillaan ilmastonmuutoksen ensimmäisenä.

– Sademäärät kasvavat, tarvitaan kuivuutta kestäviä lajikkeita. Ilmastotoimia on maatiloilla pakko tehdä, sillä muuten ei maataloutta voi kohta harjoittaa täällä Suomessa.

Pylvään mukaan maatalouden ympäristötoimia hidastavat ennen muuta taloudelliset tekijät.

– Paras ilmastoteko on se, että saadaan maatalouteen lisää rahaa.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi arvelee, että ilmastonmuutos saattaa suhteellisesti parantaa Suomen maatalouden kilpailukykyä myös kasvintuotannossa.

– Maatalouden kilpailuetu on tällä hetkellä kotieläintalouden puolella. Meidän on pakko kehittää kasvinviljelyä yhä enemmän kasvisproteiinien ja palkokasvien suuntaan. Silloin pystymme parhaiten vastaamaan kasvavaan kysyntään, Niemi painotti.

Katso koko A-studion lähetys Yle Areenasta.

Lue lisää:

Helsinki luopuu lihan tarjoamisesta tilaisuuksissaan, mutta on päätöksineen yksin: Espoossa asiasta ei ole keskusteltu vuosiin, Vantaalla aloite vireillä

Lihakauppias Helsingin päätöksestä tarjoilla vain kasvis- ja kalaruokaa: Ei ihmisen tarvitse joka päivä lihaa syödäkään

Source Link yle.fi