Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e3091e3de973fce7b8b036c8b614920f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Tuli lähdettyä ilman kalsareita” – talvinen pakkaskeli oli tehdä Iivo Niskaselle tepposet, Kerttu Niskaselta ”hyvä kisa” pitkän tauon jälkeen – Uutisalue

”Tuli lähdettyä ilman kalsareita” – talvinen pakkaskeli oli tehdä Iivo Niskaselle tepposet, Kerttu Niskaselta ”hyvä kisa” pitkän tauon jälkeen

Kerttu Niskanen pääsi vihdoin pukemaan numerolapun päälleen, kun hän avasi kilpailukautensa Oloksen Tykkikisojen 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan koitoksessa. Niskanen oli kilpailun paras suomalaisnainen viidennellä sijallaan ja eroa voittaja Natalia Neprjajevaan kertyi vähän yli 30 sekuntia.

Niskanen joutui jättämään viime kautensa kesken helmikuussa vasemman jalan pohjeluun murtuman takia, joten pitkältä kilpailutauolta palaaminen oli kerryttänyt mukavasti perhosia vatsaan.

– Oli jännittävä aamu. Ei nyt ihan vuotta tullut taukoa, mutta edellisestä kisasta oli vähän turhan kauan aikaa. Kiva oli päästä hiihtämään, Niskanen vakuutti.

– Kesä on mennyt suunnitelmien mukaan, joten olen tosi paljon odottanut, että pääsen laittamaan lapun rintaan.

Niskanen oli sitä mieltä, että tauko näkyi vielä hänen otteissaan, vaikka maallikon silmään hänen tasatyöntönsä ja menonsa näytti varsin hyvältä. Niskasen vauhti oli tasaisen varmaa ja ero kärkeen kertyi tasaiseen tahtiin.

– Kello ei vielä tykännyt hirveästi. Aika tasaisesti tasatyönnöllä ja vuorohiihtopätkillä sitä eroa tuli. Kovaa hiihtäminen ei vielä tuntunut helpolta, eikä se sitä ollut. Ehkä en saanut itseäni vielä niin ahtaalla pidettyä kuin olisi tarvinnut, hän pohti.

Niskanen uskoo, että kisat tekevät hänelle hyvää ja nyt hän sai hyvin testattua sen, missä hän menee muihin nähden. Hänen edellään oli tuttuja nimiä, sillä Neprjajevan jälkeen toisen sijan nappasi viime vuonna Rukan triplassa toiseksi sijoittunut Tatjana Sorina, kolmantena oli Victoria Carl ja neljäntenä Katharina Hennig.

– Samat tytöt ovat Rukalla viivalla. Tämä oli hyvä kisa, sillä jäin kärjestä puoli minuuttia. Toivotaan, että Rukalla se olisi vähemmän.

Niskanen uskoo, että hänen suorituskykynsä kasvaa juuri kilpailujen kautta. Hän on harjoitellut sen verran paljon, ettei ainakaan kunnon pitäisi pettää kesken kisojen. Sunnuntaina Niskanen aikoo osallistua 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisaan, jota hän kuvailee mielenkiintoiseksi.

– Jää nähtäväksi, miten se kulkee, hän nauroi.

Iivo Niskanen oli sopinut treffit venäläisten kanssa

Iivo Niskanen osoitti olevansa heti kauden avauskilpailussa hyvässä vireessä, sillä hän nappasi voiton ennen kivikovia venäläishiihtäjiä Aleksei Tshervotkinia ja Ivan Jakimushinia. Venäläiset karsivat Oloksella myös paikoista Rukan maailmancupiin, joten voittoon tarvittiin tiukkaa puristusta. Niskasen mukaan kisa olikin tasokas ja kovavauhtinen.

– Porukka kyseli jo elokuun leirillä, että minne aion mennä ensilumen leirille. Jo silloin sovittiin venäläisten kanssa treffit, että eiköhän sitä sitten täällä avata kisakausi, Niskanen kertoi.

Iivo Niskanen nappasi 15 kilometrin perinteisen kisan voiton reilun viiden sekunnin marginaalilla. Niskanen kuvaili kisaa tasaiseksi, tiukaksi ja vauhdikkaaksi. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Voitto antoi Niskaselle positiivista signaalia, sillä esimerkiksi Tshervotkin oli viime kaudella Rukalla samaisella matkalla toinen. Niskanen jäi tuolloin kisassa viidenneksi.

Nyt Oloksella hän on saanut totutella kunnon talvikeleihin ja pakkaseen. Alkukaudesta hän pyrkii tekemään myös mahdollisimman paljon suksitestiä vaihtelevissa keleissä, jotta saa rajattua suksipakkaansa pienemmäksi.

– Olen nauttinut lumikeleistä ja kerännyt paljon hiihtokilometrejä. Nämä kisat palvelevat hyvin kauteen siirtymistä. Mitään kovempaa virittelyä en ole vielä tehnyt, kuten ei varmasti kukaan muukaan. Keskityn perustekemisen kautta kauden pääkisoihin.

15 kilometrin perinteisen matka on Niskaselle hänen mielimatkojaan. Se on Lahden MM-kisojen suomalaissankarille päämatka myös Pekingin olympialaisissa ja hän odottaa siitä mielenkiintoista kisaa tuolloinkin.

– Voi olla kuivaa ja kylmää. Tähän pakkaseen saa totutella, Niskanen tuumi ja myönsi, että Oloksen talviset olosuhteet olivat tehdä hänelle tepposet.

– Tuli lähdettyä ilman kalsareita liikenteeseen, joten kymmenessä asteessa tuli etelän vetelälle vähän äkkiseltään kylmä. Totutellaan nyt näihin pakkasiin, niin eiköhän siellä Pekingissäkin sitten tarkene.

Lue myös:

Iivo Niskanen myöntää tehneensä viime kaudella virheen tärkeässä asiassa – palasi vanhaan treenisapluunaansa ennen olympiatalvea

Kenelle osuu karu kohtalo? Suomen hiihtomaajoukkueen olympiavalinnoista voi tulla vielä melkoinen sotku – ”Tiukka paikka”

Jättipettymys! Kerttu Niskasen pohjeluu on murtunut ja MM-kisat jäävät väliin – ”Nyt tuntuu käsittämättömän pahalta”

Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski veivät rullahiihdon Suomen mestaruudet

Source Link yle.fi