Tunaroiko Euroopan mestari Italia itsensä taas ulos MM-kisoista? Sveitsi vei paikan näpeistä päätöskierroksella – Englanti riepotteli San Marinoa 10–0

Jalkapallon MM-karsinnoissa pelattiin maanantai-iltana loppuun alkulohkot C, F ja I. Suurin uutinen saatiin lohkosta C, jossa lohkon voiton ja siten suoran MM-kisapaikan kaappasi Sveitsi. Italia jäi lohkon kakkoseksi ja joutuu taistelemaan MM-paikastaan keväällä jatkokarsinnoissa.

Sveitsi ja Italia lähtivät viimeisiin otteluihinsa tasapisteistä. Sveitsi voitti Bulgarian kotikentällään puhtaasi 4–0, kun toisella puoliajalla maalinteossa onnistuivat Noah Okafor, Ruben Vargas, Cedric Itten ja Remo Freuler. Lisäksi Sveitsiltä vielä hylättiin kaksi maalia Var-tarkastelujen jälkeen paitsiona.

Jos Italiakin olisi voittanut viimeisen ottelunsa, olisi MM-paikka ratkennut maalierolla. Siihen ei kuitenkaan tarvinnut mennä, koska Italia jäi Pohjois-Irlannin vieraana 0–0-tasapeliin. Perjantaina Italia ja Sveitsi olivat pelanneet tasapelin 1–1, ja silloin Italian Jorginho epäonnistui vieläpä rangaistuspotkussa ottelun viime hetkillä.

Jatkokarsintaan jääminen on kesällä EM-kultaa voittaneelle Roberto Mancinin luotsaamalle Italialle valtava pettymys. Neljä kertaa maailmanmestaruuden voittanut Italia jäi ulos myös edellisistä MM-kisoista, jotka pelattiin Venäjällä 2018.

Kesän EM-menestyksen jälkeen Italian syksyn ottelut eivät todellakaan menneet suotuisasti. Se jäi kahdesti tasapeliin Sveitsin kanssa, kertaalleen Bulgarian ja kertaalleen Pohjois-Irlannin kanssa, ja voitti syksyn MM-karsintapeleistään vain Liettuan. Toki Italia on yksi suosikeista nappaamaan paikan keväällä jatkokarsinnoista, mutta tie ei ole yksinkertainen – jatkokarsinnoissa 12 Euroopan maasta kisalipun lunastaa vain kolme.

Pohjois-Irlannin Gavin Whyte jallittaa Italian keskikenttätähteä Jorginhoa (oik.) maanantai-illan MM-karsintapelissä. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Lohkossa F kohtasivat kärkijoukkueet Tanska ja Skotlanti. Upeat karsinnat pelannut Tanska kärsi Skotlannille tappion 0–2, mutta sillä ei enää merkitystä lohkon tilanteeseen ollut. Skotlannin maaleista vastasivat John Souttar ja Che Adams.

MM-karsinnoissa lopulta yhdeksän voittoa kymmenestä pelistä ottanut Tanska oli jo lohkovoittonsa ja kisapaikkansa varmistanut. Tanskan maaliero karsinnoissa oli murskaava 30–3.

Skotlanti menee jatkokarsintoihin.

Lohkossa I Englanti jyräsi San Marinon 10–0. Harry Kane teki neljä maalia jo ensimmäisellä puoliajalla, ja lisäksi verkkoja ottelussa heiluttivat puolustajat Harry Maguire ja Tyrone Mings, keskikenttämies Emile Smith Rowe sekä hyökkääjät Tammy Abraham ja Bukayo Saka. Yksi osumista merkattiin San Marinon omaksi maaliksi.

Englanti oli jo lohkovoiton varmistanut, kuten myös Puola paikan jatkokarsinnoissa. Puola kärsi viimeisessä alkulohkon ottelussaan 1–2-tappion Unkarille. Unkarin maaleista vastasivat Andras Schäfer ja Daniel Gazdag, Puolalta osui Karol Swiderski.

Englannin Harry Kane (vas.) tykitti San Marinon verkkoon neljä osumaa. San Marino hävisi kaikki kymmenen MM-karsintaotteluaan maalierolla 1–46. Kuva: All Over Press

Tiistai-iltana pelataan viimeiset alkulohkot loppuun, eli lohkot D, E ja G. Suomi taistelee jatkokarsintapaikasta lohkossa D, kun se isännöi Ranskaa Olympiastadionilla kello 21.45 alkavassa ottelussa.

Muista lohkoista jännitettävää riittää vielä lohkossa G, jota johtaa Hollanti, mutta vain kahden pisteen päässä ovat sekä Turkki että Norja. Hollanti isännöi tiistaina Norjaa ja Turkki kohtaa Montenegron.

Varmistuneet kisapaikat ja jatkokarsintoihin pääsevät maat:

Lohko A:
Lohkovoitto ja kisapaikka: Serbia
Jatkokarsintoihin: Portugali

Lohko B:
Lohkovoitto ja kisapaikka: Espanja
Jatkokarsintoihin: Ruotsi

Lohko C:
Lohkovoitto ja kisapaikka: Sveitsi
Jatkokarsintoihin: Italia

Lohko F:
Lohkovoitto ja kisapaikka: Tanska
Jatkokarsintoihin: Skotlanti

Lohko H:
Lohkovoitto ja kisapaikka: Kroatia
Jatkokarsintoihin: Venäjä

Lohko I:
Lohkovoitto ja kisapaikka: Englanti
Jatkokarsintoihin: Puola

Lohko J:
Lohkovoitto ja kisapaikka: Saksa
Jatkokarsintoihin: Pohjois-Makedonia

Lue lisää:

Source Link yle.fi