Banner Before Header

Tunnista virtsarakon syövän tavallisin oire

Rakkosyöpä on miesten neljänneksi yleisin syöpä Suomessa. Tapauksia todetaan noin 1500 vuodessa.

Kasvaimista 75 prosenttia löytyy miehiltä. Virtsarakon syövän ilmaantuvuus onkin Terveyskirjaston mukaan noussut miehillä viime vuosina.

Virtsarakon syövän yleisin oire on verivirtsaisuus. Verta ei tosin aina näe virtsasta silmällä, eikä verta tule välttämättä joka virtsaamiskerralla.

Verivirtaisuus voi johtua monesta muustakin tekijästä. Vain joka viidennellä verivirtsaisuuden aiheuttaja on rakkosyöpä.

Muita rakkosyövän oireita voivat olla:

  • Tiheävirtsaisuus.

  • Virtsan kirvely.

  • Kipu virtsatessa.

  • Joskus myös kylkikipu voi olla yksi rakkosyövän oireista, jos kasvain tukkii virtsan pääsyn munuaisista virtsarakkoon.

Jotkut potilaat voi olla täysin oireettomia tai hyvin vähäoireisia.

Hoitoon on syytä hakeutua, jos huomaa verivirtsaisuutta tai muita mahdollisia virtsarakonsyövän oireita. Asiaa aletaan selvittää yleensä ensimmäiseksi virtsakokeella.

Yleisimmin rakkosyöpä ilmaantuu 75–79-vuotiaille. Tupakointi on isoin riskitekijä.

Eturauhassyöpä yleisin

Miesten yleisin syöpä on eturauhassyöpä. Pääasiassa eturauhassyöpä on iäkkäiden, yli 70-vuotiaiden tauti, mutta myös työikäisten miesten yleisin syöpä.

Professori ja Docrates Syöpäsairaalan perustaja Timo Joensuu kertoi aiemmin jutussamme, että eturauhassyövän oireiden laatu riippuu paljon syövän tarkasta paikantumisesta.

– Jos kasvain on lähellä eturauhasen pinnalla olevaa hermoa, se voi aiheuttaa jomotusta tai kiputuntemusta alavatsassa ja eturauhasen seudulla. Jos se saa kasvaa pidempään, tuloksena voi olla virtsaumpi, jolloin mies ei pysty virtsaamaan ollenkaan, Joensuu sanoi.

Lue lisää: Kun terveyskeskuslääkäri sairastui syöpään, hän jatkoi töissä, mutta suri iltaisin: ”Voiko olla mahdollista, että tämä tuli jo nyt…”

Virtsaamisvaivat voivat kuitenkin olla myös yksi eturauhasen syövän oire. Virtsasuihku voi olla heikko tai katkonainen, virtsaamisen tarve voi olla tihentynyt (varsinkin öisin), virtsassa voi olla verta tai virtsaamiseen voi liittyä aloitusvaikeuksia tai kipua.

Useimmiten virtsaamisoireet liittyvät kuitenkin eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvuun. Se yleistyy voimakkaasti iän myötä.

Lähteitä: Terveyskirjasto, Syöpäjärjestöt, Merck-Pfizer, Suomen Syöpöpotilaat ry.

Source Link is.fi