Banner Before Header

Tunteet kiehahtivat varus­miesten saunalla ‒ ali­upseeri­oppilaan syyte hylättiin

Lapin käräjäoikeus on hylännyt syytteen tapauksessa, jossa syyttäjä vaati aliupseerioppilaalle rangaistusta laittomasta uhkauksesta ja sotilaan sopimattomasta käyttäytymisestä.

Käräjillä käsiteltäväksi päätyi tilanne, jossa tunteet kiehahtivat Rovaniemellä sijaitsevalla varusmiessaunalla viime keväänä.

Aliupseerioppilas oli hermostunut toisen aliupseerioppilaan esittämistä kysymyksistä ja vihjailuista, jotka hänen mielestään olivat olleet asiattomia.

Asianomistaja ja todistaja kertoivat, että aliupseerioppilas oli ottanut tilanteessa rynnäkkökiväärin selästään ja osoittanut sillä varusmiestoveriaan, sekä lisäksi uhannut kaivaa puukon esille taskustaan.

Syyttäjän mukaan asianomistajalla oli ollut perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan laittoman uhkauksen tunnusmerkistö ei täyttynyt, eikä vastaaja siis syyllistynyt tilanteessa laittoman uhkaukseen.

Asiassa jäi epäselväksi, oliko aseessa lipas paikallaan, ja oliko vastaajan sormi liipaisimella.

Käräjäoikeus katsoi, että ottaen huomioon käytännöt patruunoiden tarkastamisen suhteen ampumisten jälkeen, oli kaikille ollut varmaa, ettei aseessa ollut ammuksia. Asiassa oli myös riidatonta, ettei puukko ollut tilanteessa esillä.

Asianomistaja ei kertomansa mukaan ollut tuntenut itseään uhatuksi aseella osoitettaessa. Käräjäoikeus katsoi asiassa jääneen näyttämättä, että asianomistajalla olisi ollut perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olleen vakavassa vaarassa.

Käräjäoikeus hylkäsi myös syytteen sotilaan sopimattomasta käyttäytymisestä.

Aliupseerioppilas itse kiisti laittoman uhkauksen, mutta myönsi sotilaan sopimattoman käytöksen, koska otti aseen selästään. Hänen mukaansa kyse oli ”pelleilystä”. Hän muisteli puhuneensa puukosta jotakin, mutta kielsi kuitenkin syyttäjän väitteen siitä, että olisi kaivellut taskuaan puukon esille ottamiseksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Source Link is.fi