Banner Before Header

Tuoreet suositukset ajavat monet taas etätöihin – EK:n asiantuntija väläyttää pikaista ratkaisua työpaikoille paluun nopeuttamiseksi

Pahentunut koronatilanne on ajamassa työntekijöitä jälleen laajasti etätöihin.

Etätyösuosituksesta on tiistaina kerrottu ainakin pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Maanantaina myös Keski-Uudenmaan sote antoi vahvan etätyösuosituksen.

Aiemmin suositus on ollut voimassa esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla.

Yrityksissä mietitään nyt, mitkä työtehtävät edellyttävät läsnäoloa ja kuinka laajasti etätöihin siirrytään, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) asiantuntija Suvi Lahti-Leeve.

Alueellisten koordinaatioryhmien kannat ovat suosituksia ja yritykset tekevät Lahti-Leeven mukaan itse päätökset töiden järjestämisestä oman toimintansa mukaan.

Koronapassista odotetaan pikaista apua

Elinkeinoelämä toivoo, että työpaikoille pystyttäisiin palaamaan mahdollisimman nopeasti koronapassin avulla.

Lahti-Leeve toivoisi hallitukselta ripeyttä, jotta koronapassin käyttömahdollisuuksia myös työpaikoilla selvitettäisiin.

– Me odottelemme pääministerin lupaamaa selvitystyötä. Koronapassin avulla työnantaja saisi tietoa sairastumis- ja tartuttamisriskistä. Ilman passia työnantajalla ei ole välineitä eikä tietoa huolehtia työturvallisuudesta.

Koronapassi puhelimen ruudulla.
Passissa oleva QR-koodi kertoo passin haltijan statuksen.Silja Viitala / Yle

Yritykset ottavat hänen mukaansa nyt käyttöön oppeja, joita edellisellä etätyökierroksella opittiin. Tilanne haastaa Lahti-Leeven mukaan esihenkilöt ja johtajat, joiden tehtävänä on johtaa siten, että yhteisöllisyydestä ja yhdessä tekemisestä pidetään kiinni.

Koteihin jäädään epidemian aikana jälleen kerran, ollaanko nyt kokeneempia vai hauraampia?

– Varmasti kokeneempia. On otettu oppia aiemmasta. Tärkeää on, että jos työyhteisössä on haurautta, esihenkilöiden ja työnantajan on oltava entistä enemmän valveilla ja miettiä, miten työ omassa työyhteisössä hoidetaan ja miten kaikista tiimiläisistä pidetään huolta, Lahti-Leeve vastaa.

Suositus: Kahvitaukoja porrastettava, tapaamisia harkittava

Myös maskien käyttösuositukset ovat kiristyneet. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla maskinkäyttöä suositellaan kaikille 12-vuotiaille julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa on muita ihmisiä – riippumatta siitä, onko henkilö saanut rokotukset.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee työnantajia ryhtymään heti toimiin etätöihin siirtymiseksi. Ryhmä suosittelee järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa tehtävissä, joissa se on mahdollista tilapäisestikin.

Työpaikoilla myös ruokailuja ja kahvitaukoja pitäisi koordinaatioryhmän mukaan porrastaa ja arvioida huolellisesti, tarvitaanko lähitapaamisia.

Valtakunnallista suositusta ei ole harkittu

Koronatoimien eteneminen alueellisin toimin ja suosituksin noudattelee hallituksen uutta koronastrategiaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Raimo Antila kertoo, että Suomeen ei ole harkittu valtakunnallista etätyösuositusta.

– Tällä hetkellä toimitaan voimassa olevan hybridistrategian toimintasuunnitelman mukaisesti, jossa tautitilannetta ja sen vaikutuksia seurataan muun muassa alueellisissa koronakoordinaatioryhmissä, Antila kertoo sähköpostivastauksessaan.

Valtakunnallisiin rajoituksiin siirryttäisiin, jos hallitus päättäisi ottaa käyttöön niin sanotun hätäjarrumekanismin. Antilan mukaan se olisi perusteltua esimerkiksi silloin, jos terveydenhuolto uhkaisi selvästi ylikuormittua tai muiden sairauksien hoito olisi vaarantumassa.

– Hätäjarrumekanismi voisi tulla kyseeseen vasta, kun alueelliset toimet olisivat tehty ja kun ne eivät olisi riittäviä epidemian torjumiseksi.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 24. marraskuuta kello 23 saakka.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lasten ja nuorten koronatartunnat ovat lähteneet jyrkkään kasvuun – infektiolääkäri varoittaa huolestuttavasta suunnasta nuorten oireissa

Pirkanmaalla koronan ilmaantuvuus epidemian korkeimmalla tasolla, maskisuositus palasi taas kouluihin ja työpaikoille – Yle seurasi suorana

Varsinais-Suomeen taas laaja etätyösuositus – koronatilanne huononee viikko viikolta

Source Link yle.fi