Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6212305c878a0e1adde6f61d8e346f47, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tuottajahinnat nousivat Saksassa hurjat 37 prosenttia – vastaavaa ei löydy koko tilastohistoriasta – Uutisalue
Banner Before Header

Tuottajahinnat nousivat Saksassa hurjat 37 prosenttia – vastaavaa ei löydy koko tilastohistoriasta

Saksassa tuottajahintojen nousu kiihtyi heinäkuussa nopeammaksi kuin koskaan vuoteen 1949 ulottuvassa tilastohistoriassa. Saksa on Euroopan talousveturi ja sen talouden häiriöt heijastuvat laajalti myös Suomeen.

Saksan tilastokeskuksen perjantaina julkistamien tietojen mukaan tuottajahinnat nousivat heinäkuussa 37,2 prosenttia vuotta aiemmasta ja 5,3 prosenttia edelliskuusta, mikä sekin on tilastoennätys. Kumpikin luku ylitti selvästi myös markkinoiden odotukset.

Hintojen nousun taustalla on ennen kaikkea energia, joka on kallistunut peräti 105 prosenttia vuodentakaisesta.

Saksan talous seisahtui toisella vuosineljänneksellä, kun Venäjän hyökkäyssota, energian kallistuminen, koronapandemia ja tarjontaketjun häiriöt ajoivat sen taantuman partaalle.

– Venäläisen kaasun merkittävä väheneminen, sitkeä energian ja yhä suuremmassa määrin muidenkin hyödykkeiden kallistuminen sekä odotettua pitempään jatkuvat tarjontahäiriöt painavat raskaasti talouden kehitystä, Saksan valtiovarainministeriö sanoo.

Energian kallistuminen merkinnee sitä, että inflaatio ei lähiaikoina ole merkittävästi hidastumassa.

Heinäkuussa kuluttajahinnat nousivat 8,5 prosenttia vuotta aiemmasta. Elokuun lukeman povataan olevan yhdeksän prosentin luokkaa.

Liittohallituksen huhtikuinen ennuste povasi tälle vuodelle 6,1 prosentin inflaatiovauhtia. Päivitetty ennuste on luvassa 12. lokakuuta.

Source Link is.fi