Banner Before Header

Turussa opiskeleva Julia Siimento, 21, säästää enemmän kesätyörahoja elinkustannusten nousun takia – pienikin hinnannousu näkyy opiskelijan arjessa

Kuopiosta kotoisin olevalla 21-vuotiaalla Julia Siimentolla on takana kaksi vuotta taloustieteen opintoja Turun kauppakorkeakoulussa. Oma koti on Turun ylioppilaskyläsäätiön yksiö.

– Olen tyytyväinen, että sain tämän, koska vuokra on opiskelija-asunnossa alempi kuin yksityisen puolen vuokra-asunnoissa. Minulla myös sähkö, vesi ja netti sisältyvät onneksi vuokraan.

Omilleen ensimmäistä kertaa muuttavia Siimento varoittaa stressaamasta liikaa.

– Olen raha-asioissa tarkka ja stressasin itse sitä, miten rahat riittävät, kun tieto opiskelupaikasta tuli. Olin tottunut asumaan vanhempien luona, ja mietin, että mistä minä nyt saan rahaa, kun pitää itse maksaa vuokra ja hankkia ruuat.

opiskelija Julia Siimento
Julia Siimento kehottaa pitämään kuukauden kirjaa tai katsomaan nettipankista, mistä rahaa on tullut ja, mihin sitä on mennyt. ”Siinä voi yllättyä, miten paljon rahaa on käyttänyt vaikkapa ravintolassa syömiseen ja kahvilakäynteihin.”Kimmo Gustafsson / Yle

Osa-aika- ja kesätyöt tuovat tarvittavat lisärahat

Julia Siimento kertoo, että pitää asioiden listaamisesta ja budjetoinnista.

– Minulle on tärkeää, että on jokin suunnitelma. Jos ajattelen vuoden tuloja ja menoja, olen miettinyt, käynkö osa-aika- ja kesätöissä? Tai käytänkö säästöjä tai opintolainaa? Pohdin, mistä saan sen tarvitsemani ylimääräisen rahan, kun en tule toimeen pelkällä opintotuella.

Siimento on rahoittanut elämistään opintotuen lisäksi tekemällä koko ajan osa-aikatyötä ensimmäisen opiskelusyksyn jälkeen.

– Olen tehnyt erilaisia töitä 8–16 tuntia viikossa opiskelun ohessa, viimeksi vaatekaupan myyjänä. Siitä saan ihan kivasti ylimääräistä rahaa opintotuen lisäksi. Työaika on sen verran kohtuullinen, että pystyn myös keskittymään siihen tärkeimpään eli opiskeluun sekä nauttimaan opiskeluajastakin.

– Kesäisin teen töitä kokopäiväisesti. Täksi kesäksi pääsin töihin Verohallintoon.

Siimento on ottanut myös opintolainaa.

– Ihminen ei tule elämänsä aikana saamaan niin halpaa lainaa kuin opintolaina. Sen ottaminen kannattaa, vaikka sitä vain makuuttaisi tilillä, koska siitä saa opintolainahyvityksen, jos valmistuu tavoiteajassa. Itse olen laittanut opintolainasta puolet matalakuluisiin indeksirahastoihin ja puolet asp-tilille.

– Kaikilla ei tietenkään ole mahdollisuutta laittaa opintolainaa säästöön, vaan se menee elämiseen, Siimento sanoo.

Kuvassa Sosten edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti katsoo ikkunasta ulos
Sosten edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti muistuttaa, että kotoa lähteminen on valtavan iso muutos nuorelle, kun hän samalla joutuu hallitsemaan omaa taloutta ja rahankäyttöään. Merja Niilola/Yle

Nousevat elinkustannukset näkyvät pienituloisten opiskelijoiden arjessa

Taloustilanne kurittaa nyt valmistuvia ja kotoa lähteviä nuoria. Kun ruoka ja asuminen kallistuvat, he joutuvat miettimään tarkemmin, mihin rahat riittävät.

– Lähtökohdat ovat jo vähän hankalat, kun inflaatio on nyt lähtenyt laukkaamaan ja elinkustannukset kohoamaan. Tämä hankaloittaa edelleen nuorten ja opiskelijoiden tilannetta, edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti Suomen sosiaali- ja terveys ry Sostesta sanoo.

– Nykyinen taloustilanne tarkoittaa, että tulot riittävät entistä heikommin kattamaan elämisen välttämättömiä kuluja.

Perälahden mukaan elinkustannusten nousu tulee heijastumaan kaikkien pienituloisten, myös opiskelijoiden, taloudelliseen selviytymiseen.

– Ruuan hinta on kallistunut kauttaaltaan. Myös asumiseen liittyvät kustannukset tulevat energian hinnan myötä kallistumaan. Energian hinnannousu tulee varmasti heijastumaan vuokriin ja sähkölaskuihin.

Julia Siimento sanoo, että hänestä on järkevää säästää nyt aiempaa enemmän kesätyötuloistaan syksyn varalle.

– Jos tulee sellainen tilanne, että hinnat oikeasti nousevat niin paljon, että elinkustannukset kasvavat aivan älyttömästi, on sitten vähän tavallista enemmän säästössä rahaa. Sillä tavalla itse kukin voi varautua. Minusta säästäminen on fiksu idea tällaisessa maailmantilanteessa. Nyt kannattaa ehkä miettiä, laittaako ansaitut rahat säästöön vai lähteekö esimerkiksi ulkomaan matkalle.

Mari Hannola-Antikainen, asiantuntija.
TATin asiantuntija Mari Hannola-Antikainen korostaa, että raha ei ole sellainen asia, jonka käyttö ja merkitys opitaan vasta, kun muutetaan kotoa. ”Vanhempien pitäisi puhua esimerkiksi lainoista, koroista ja inflaatiosta jo kotona.”Joni Tammela / Yle

Kotona olisi puhuttava enemmän raha-asioista

TATin nuorten talousosaamisen asiantuntija Mari Hannola-Antikainen sanoo, että hyvin kotoa muuttoon valmistautunut nuori on suunnitellut omaa talouttaan, osaa budjetoida ja on mahdollisesti harjoitellut sijoittamista ja säästämistä kotona asuessaan.

Hannola-Antikainen muistuttaa, että kun nuori lähtee 18–19-vuotiaana kotoa, hän ei vain yhtäkkiä osaa hallita omaa talouttaan.

– Nämä asiat on pitänyt harjoitella jo koulussa ja kotona. Kotona on pitänyt puhua taloudesta, rahasta ja vaikka siitä, miten inflaatio vaikuttaa kotitalouksiin.

Hannola-Antikainen kuitenkin myöntää, että ei koulussa ja kotona voi kaikkea opettaa ja harjoitella vaan moni asia on opittava niin sanotusti kantapään kautta.

– Vaikeuksia nuorille voivat aiheuttaa käytännön asiat kuten vakuutusten ottaminen, vuokrasopimuksen tekeminen ja vuokralaisten oikeuksien tunteminen.

Neuvoa nuoret kysyvät usein vanhemmiltaan mutta Hannola-Antikaisen mukaan vanhempien valmiudet puhua ja opettaa rahankäyttöä vaihtelevat suuresti eri perheissä.

Source Link yle.fi