Banner Before Header

Tutkija Bidenin ja Xin tapaamisesta: Ei suuri käänne suhteissa – ”Huonoimpia mahdollisia skenaarioita voidaan kuitenkin välttää”

Ulkopoliittisen instituutin johtavan tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan viestit Yhdysvaltain ja Kiinan presidenttien tapaamisen annista kuulostavat ”kokonaisuutena erinomaisilta”.

Joe Biden ja Xi Jinping tapasivat virtuaalisesti tiistaina yöllä Suomen aikaa. Tapaamista on kuvailtu tuoreeltaan muun muassa sovinnonhaluiseksi.

Salonius-Pasternak huomauttaa, että Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet ovat viime aikoina heikentyneet, joten tapaamiselle oli tarvetta.

– Kaikki tämmöiset keskustelut, mistä kuulimme, ovat positiivisia signaaleja, vaikka ne eivät ratkaise maiden välisiä suhteita. Huonoimpia mahdollisia skenaarioita voidaan kuitenkin välttää, Salonius-Pasternak sanoi tiistaina Ylen aamussa.

”Eivät voineet vain antaa suhteiden heiketä”

Tutkijan mukaan valtiojohtajien tapaamisen taustalla oli ajatus siitä, että luodaan rakenteet, jossa maiden välinen kilpailu ei johtaisi sotaan. Salonius-Pasternakin mukaan historiallisesti tarkasteltuna on vaara, että maiden välille syntyy konflikti.

– Molemmat johtajat näyttävät ymmärtävän, että heillä on suurempi globaali vastuu. He eivät voineet vain antaa suhteiden heiketä, vaan jotain piti tehdä, Salonius-Pasternak totesi myöhemmin Ykkösaamussa.

Salonius-Pasternakin mukaan tapaamisen taustalla vaikutti myös muutos Yhdysvaltain ajattelussa liittyen suurvaltapolitiikkaan.

Tutkijan mukaan Yhdysvallat on viimeisten vuosikymmenten aikana joutunut hyväksymään sen, että se joutuu jakamaan supervalta-asemaansa yhä enemmän Kiinan kanssa.

– Kyseessä on etenkin Kiinan taloudellinen, mutta mahdollisesti lähitulevaisuudessa myös sotilaallinen vaikutusvalta.

Ei vertausta Nixonin Kiinan-matkaan vuonna 1972

Tutkija ei kuitenkaan näe Bidenin ja Xin tapaamista suurena käänteenä maiden välisissä suhteissa. Hän ei vertaisi tapaamista esimerkiksi Yhdysvaltain 37. presidentin Richard Nixonin historialliseen vierailuun Kiinassa vuonna 1972.

Matkalla Nixon pyrki normalisoimaan Yhdysvaltain suhteet Kiinan kanssa.

– Mutta voi olla, että tulevaisuuden historian kirjoissa tämä nähdään ensimmäisenä kokouksena, jossa USA:n ja Kiinan johtajat kohtasivat tasavertaisina.

Source Link yle.fi