Banner Before Header

Tutkija: Krimillä tapahtuu nyt jotain, mikä on Putinille ”äärimmäinen nöyryytys”

Tiistaina Venäjän valtaamalla Krimin niemimaalla on raportoitu useista räjähdyksistä. Myös viime viikolla Krimillä sijaitsevassa Sakyn lentotukikohdassa tapahtui mittava räjähdys.

Venäjä on väittänyt räjähdyksiä onnettomuuksiksi, kun taas Ukraina ei ole virallisesti ottanut iskuja nimiinsä. Kansainvälisille medioille puhuneet nimettömät hallituslähteet ovat ilmoittaneet iskujen olevan Ukrainan erikoisjoukkojen käsialaa.

Viimeisen viikon sisään Krimillä on tapahtunut tiettävästi ainakin neljä räjähdystä sotilastukikohdissa ja ammusvarastossa.

Lue lisää: Tämä tiedetään Krimillä räjähtäneestä ammus­varastosta

Kyse ei ole pelkistä sotilasteknisistä toimista. Niillä on suuri psykologinen vaikutus – suoraan Kremliin.

– Iskut Krimille ovat ilman muuta äärimmäinen nöyryytys Vladimir Putinille, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kommentoi Ilta-Sanomille.

– Nöyryytyksen määrän paljastavat myös Venäjän rektiot, kun iskuista vaietaan tai keksitään älyttömiä selityksiä onnettomuuksista.

Lue lisää: Krimin lento­tukikohta kärsi poikkeuksellisen suuret tuhot – WP: tekijänä Ukrainan erikois­joukot

Lassila muistuttaa Venäjän pitäneen mahdottomana, että Ukraina pystyisi iskemään Krimille, koska se on niin hyvin puolustettu. Tähän on uskottu myös lännessä.

– Lisäksi vaikuttaa siltä, että kyseessä ovat partisaani-iskut, ainakin jossakin roolissa.

– Se kertoo, että Venäjän edellytykset pitää rajoja ummessa on osoittautunut myytiksi.

Lassilan mukaan Putinilla on Ukraina-pakkomielle, jossa on vahva Krim-kerroin:

– Ukraina on erityinen alue hänelle. Ja Krim on erityinen alue tämän erityisen alueen sisällä.

Tutkija Jussi Lassilan mukaan Iskut Krimille ovat äärimmäinen nöyryytys presidentti Vladimir Putinille.

ISTV:n Ukrainan sota -studiolähetyksessä tiistaina vieraillut Venäjä-tutkija Lassila perusteli Krimin merkitystä Putinille ja koko Venäjälle.

– Krim on koko sodan ytimessä. Tässä se kaikki lähti.

– Se on ollut koko Putinin Ukraina-manööverin ja valloituspolitiikan lähtökohta, Lassila sanoi.

Lassilan mukaan Krimillä oli aitoa väestön keskuudessa noussutta tukea alueen Venäjään liittymiselle vuoden 2014 miehityksen jälkeen. Tällä uskomuksella Venäjä jatkoi väkisin eteenpäin.

– Missään muuallahan se ei toiminut. Se ei toiminut 2014 Itä-Ukrainassa. Ei ollut sellaista pohjaa ja halukkuutta Venäjään liittymiseen, että olisi pystytty edes manipuloitua kansanäänestystä järjestämään.

  • Katso video: Krimillä sijaitsevan venäläisen lentotukikohdan suunnasta kuultiin kovia räjähdyksiä tiistaina 9. elokuuta.

Tutkija pitää selvänä, että varsinkin viime viikon räjähdyssarjat Sakyn lento­tukikohdassa saivat tuhannet pelästyneet rantaturistit uskomaan, että kyseessä on sota.

– Se oli iskujen tavoitekin ja siinä mielessä on varmasti onnistuttu.

– Hyvin moni näistä Krimillä lomailijoista on varmaan sitä välinpitämättömintä, jopa suotuisasti Putiniin suhtautuvaa väestönosaa, Lassila arvioi.

Krimille on koronapandemian ja sodan aiheuttamien viisumipakotteiden myötä suuntautunut suuria matkustajavirtoja, joiden on toivottu nostavan sikäläisen matkailun nousuun – ilman sodan varjoa.

– Koko ajatus sodan läsnäolosta on tyystin ollut poissa. Varmasti tällä hetkellä se tilanne on muuttunut hyvin radikaalisti.

Jussi Lassila

Lassila ei kuitenkaan usko, että Krimiltä paenneet lomailijat levittävät aktiivisesti tietoa sodasta.

– Tyypillisin reaktio on, että ei sen pidemmälle halua sitä asiaa pohtia. Mutta tosiasia on, se että Krim ei ole enää turvallinen.

Venäjän hallitseman Krimin niemimaan pohjoisosassa räjähti tiistaina ammusvarasto. Venäjä syytti iskusta ”sabotoijia”. Länsilähteiden mukaan räjähdyssarjan toteuttivat Ukrainan erikoisjoukot.

Myös Krimin Gvardeyskojessa sijaitsevasta lentotukikohdasta on tiistaina nähty nousevan savupilviä.

Viime viikolla Krimin länsirannalla sijaitsevan Sakyn lentotukikohdan operaatiossa tuhoutui useita venäläisiä sotilaslentokoneita. Venäjä raportoi tuolloin onnettomuudesta.

Source Link is.fi