Banner Before Header

Tutkija kritisoi hallituksen viisumi­päätöstä – ”Ongelman siirtämistä muualle”

Suomen pitäisi miettiä, miten voidaan puuttua jo olemassa olevien viisumien rajoittamiseen, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

– Joka on tietysti järeä toimenpide, mutta periaatteessa Schengen-yhteisön sovittavissa, Lassila sanoi ISTV:n haastattelussa.

Jussi Lassila

Lassila oli tiistaina ISTV:n Ukrainan sota -studion asiantuntija­vieraana keskustelemassa muun muassa venäläisten turisti­viisumien rajoittamiseen rajoittamiseen liittymistä kysymyksistä.

Hänen mukaansa Schengen-maiden tulisi määritellä yhdessä tietyt toimet, jotka voisivat johtaa olemassa olevien viisumien perumiseen. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi kuuluminen Venäjän valtaa­pitävien joukkoon tai tuen osoittaminen Ukrainan sodalle tai Venäjän presidentti Vladimir Putinille.

– Tämä olisi aika tehokas pelote. Meidän on muistettava se, että nyt monella venäläismatkaajalla on monen vuoden monikertaviisumi, jolloin näillä [uusilla rajoituksilla] ei ole mitään vaikutusta.

Lue lisää: Tutkija: Venäjän yhteiskunta ja venäläiset ovat ”välillisesti vastuussa” Putinin sodasta

Aiemmin tiistaina hallitus ilmoitti Suomen alkavan rajoittaa venäläisten viisumien saamista kymmeneen prosenttiin nykyisestä.

Kun viisumeita myönnetään nyt päivässä noin tuhat, myönnetään niitä jatkossa 100 päivässä. Rajoitus tulee voimaan syyskuun alusta.

Jatkossa viisumia voi hakea vain tiettynä päivänä viikossa tai tiettyinä aikoina vuorokaudesta.

Lue lisää: Venäläisten turisti­viisumien määrää rajoitetaan kymmenes­osaan

Lassilan mielestä se, että viisumeita myönnetään jatkossa vähemmän, ei ole riittävä toimi.

– Se on hieman ongelman siirtämistä muualle.

– Kun suuret tavoitteemme ovat auttaa Ukrainaa ja toisaalta lyödä kiilaa Venäjän yhteiskunnan ja Venäjän hallinnon välille, niin nämä toimenpiteet eivät suoranaisesti liity kumpaankaan näistä.

Matkustajia nousemassa linja-autoon Pietarissa kesäkuun lopulla.

Toinen keino venäläisturistien määrän rajoittamiseksi olisi Lassilan mielestä vaatia heiltä jonkinlaisia maahantulomaksuja.

– Esimerkiksi jokaisesta rajanylityksestä voisi periä niin sanotun Ukraina-tullin. Pitäisin tätä itse hyvin tervetulleena ajatuksena.

Suomi ei ole ollut viisumirajoitusten suhteen niin jyrkkä kuin esimerkiksi Baltian maat, jotka lopettivat turistiviisumien myöntämisen venäläismatkustajille jo keväällä Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Venäjältä saapuvilta rajanylittäjiltä voitaisiin periä niin sanottua Ukraina-tullia, tutkija Jussi Lassila ehdottaa.

Suomeen on kohdistunut kritiikkiä niin sisältä kuin ulkoa päin siitä, että myöntämällä viisumeja venäläisturisteille on heillä mahdollisuus matkustaa Suomen kautta myös muihin maihin ja kiertää siten muiden maiden asettamia viisumirajoituksia.

Tällaista toimintaa seurataan, mutta toistaiseksi siitä ei tule matkailijoille sanktioita niin kauan, kun viisumi on voimassa. Myös tästä syystä Lassilan mukaan pitäisi löytää keino mitätöidä jo olemassa olevia viisumeita.

Sen sijaan mikäli viisumeiden myöntäminen venäläisturisteille katkaistaisiin täysin, olisi Lassilan mukaan pelkona se, että kansan tuki Putinille kasvaisi. Tällöin myös länsimielisten venäläisten Eurooppa-suhde heikkenisi.

– Siinä on vaarana, että osa passiivisista mukautujista tuleekin aktiivisesti Putinin tueksi.

Source Link is.fi