Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6ac3b28a1df819c7b101bb694038e4b2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tutkija: Opintotuen uudistus hyödyttää eniten hyväosaisia – opintojen pidentymisestä tulossa iso lasku – Uutisalue

Tutkija: Opintotuen uudistus hyödyttää eniten hyväosaisia – opintojen pidentymisestä tulossa iso lasku

Opiskeluajat saattavat opintotuen tulorajan noston myötä pidentyä merkittävästi, jolloin häviävät sekä julkinen talous että opiskelijat, kirjoittaa Etlan tutkimusneuvonantaja Tarmo Valkonen kolumnissaan.

Hänen mukaansa Etlan tutkimus osoittaa, että opintojen pidentyminen vuodella aiheuttaisi ainakin 100 miljoonan euron laskun julkiselle taloudelle.

Hallituksen uudessa työllisyyspaketissa opintotuen tulorajaa nostetaan ensi vuonna pysyvästi 50 prosentilla. Edellinen tulorajojen nosto, 25 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna, tuli voimaan kuluvan vuoden alusta.

Uudistuksen arvioidaan tuovan lähes puolet työllisyyspaketin 5 100 lisätyöllisestä ja vahvistavan julkista taloutta reilulla 12 miljoonalla eurolla.

Julkisen talouden laskelma perustuu muun muassa tulo- ja kulutusverojen tuoton kasvuun ja asumistukimenojen vähenemiseen.

Valtiovarainministeriö totesi, ettei täsmällistä tietoa uudistuksen vaikutuksista opiskeluaikoihin ole olemassa.

Välitön verotulojen kasvu on Valkosen mukaan vain toinen puoli totuutta. Toimenpiteen vaikutuslaskelmat julkiseen talouteen on saatu näyttämään positiivisilta ainoastaan olettamalla, ettei työnteko pidennä opiskeluaikoja.

– On mahdotonta uskoa, ettei tämä lisätyö vaikuta opintoihin. Jos se ei vaikuttaisi, tuloraja kannattaisi poistaa kokonaan, Valkonen kirjoittaa.

Tulorajan nosto kannustaakin opiskelijoita lyhytnäköiseen opintojen venyttämiseen opintotuen maksimikuukausiin asti.

Tulorajan nosto kohtelee Valkosen mukaan myös eri tavoin opiskelijoita. Uudistus on edullisin korkeapalkkaisille, jotka voivat tehdä helpoimmin lisätyötä ilman opintojen pitkittymistä.

Negatiivinen vaikutus julkiseen talouteen johtuu Valkosen mukaan opintojen ohessa tehdyn työn ja opintojen jälkeisen työn tuntimäärien ja palkkatason eroista, verotuksen progressiosta ja opintososiaalisten etujen venyvästä käytöstä.

Laskelmasta puuttuvat vielä opintojen järjestämisestä aiheutuvat kustannukset oppilaitoksille ja valtion menettämät kulutusverot.

Lue lisää: Tällaiset ovat hallituksen 110 miljoonan euron työllisyystoimet

Lue lisää: Opintotuen tulorajan nostaminen tulee selvittää, sanoo hallitus – mitä muuta riihestä voidaan odottaa?

Source Link is.fi