Banner Before Header

Tutkija: Trumpin uhittelu ”pitäisi ottaa äärimmäisen vakavasti” – Trump ei halua Yhdysvalloille suurta roolia Euroopassa

Maailmalla on arvosteltu republikaanien todennäköisen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin kommenttia Venäjästä ja Natosta.

Lauantaina kampanjatilaisuudessa puhunut Trump sanoi, että jos Venäjä hyökkäisi sellaisen Nato-maan kimppuun, joka ei ole täyttänyt Naton taloudellisia velvoitteita, hän ei lähtisi apuun vaan rohkaisisi Venäjää.

– Se on vain vastuutonta, ei näin viestitä liittolaisten kesken. Normaalille ehdokkaalle tällainen olisi kampanjan loppu, sanoo tutkija Charly Salonius-Pasternak Ylen haastattelussa.

– Trumpin suhteen on totuttu, että sieltä tulee hassuja ilmaisuja, mutta ne pitäisi ottaa äärimmäisen vakavasti, koska selvästi hänellä on pyrkimys toimia niiden mukaisesti, Salonius-Pasternak arvioi.

Salonius-Pasternakin mukaan Trump ei halua Yhdysvalloille suurta roolia Euroopassa. Hän arvioi, että jos Trump valitaan presidentiksi, hän lähtee toteuttamaan tavoitteitaan nopeasti.

– Hän näkee, että liittolaiset ovat niin sanottuja verenimijöitä ja vahvat valtiot ovat jotain, mitä pitäisi seurata, Salonius-Pasternak sanoo.

Presidentiksi valittu Alexander Stubb on kommentoinut Trumpin puheita tiedotustilaisuudessaan maanantaina varovasti.

– Amerikkalainen vaaliretoriikka on erilaista. Minun mielestäni tässä vaiheessa kannattaa pysyä maltillisena ja rauhallisena ja panostaa meidän Nato-jäsenyyteemme, Stubb sanoi.

Ulkopoliittisen instituutin (UPI) tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Yhdysvaltain politiikkaan erikoistunut Charly Salonius-Pasternak työskentelee johtavana tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Salonius-Pasternak: Nato-maiden ”pitäisi tehdä paljon enemmän”

Salonius-Pasternak huomauttaa, että Trump raamittaa Naton maksutavoitteen väärin. Kyse ei ole jäsenmaiden velasta Natolle, vaan siitä, että niiden tulisi käyttää omaan puolustukseensa sovittu vähimmäismäärä rahaa.

Naton jäsenmaiden puolustusmäärärahojen pitäisi olla vähintään kaksi prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Suomi täyttää tavoitteen, mutta moni muu jäsenmaa – erityisesti kauempana Venäjästä – ei yllä tähän tasoon.

Sekä Stubb että Salonius-Pasternak myöntävät, että Trump on oikeassa vaatiessaan Euroopalta enemmän.

Stubbin mukaan Nato-mailla on velvollisuus käyttää kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustukseen.

Edes Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaan ei ole herättänyt kaikkia Euroopan maita lisäämään merkittävästi puolustusmäärärahojaan.

– Olisin luullut, että suursota Euroopassa olisi jotenkin vaikuttanut tähän, Salonius-Pasternak sanoo.

Hänen mukaansa Nato on lisännyt merkittävästi pelotettaan, mutta paljon enemmän pitäisi tehdä.

– Tutkijan näkökulmasta sitä miettii, että mitä kaikkea pitää tapahtua ennen kuin kaikki Euroopan poliittiset johtajat vakavasti keskittyvät oman puolustuskyvyn ja koko Naton puolustuskyvyn merkittävään kehittämiseen, Salonius-Pasternak sanoo.

Donald Trump.

Donald Trump puhui lehdistötilaisuudessa Naton huippukokouksessa Brysselissä heinäkuussa 2018. Kuva: Dursun Aydemir / AOP

”Suomi ei oleta, että USA ratkaisee kaiken”

Salonius-Pasternakin mielestä esimerkiksi Suomella ja Virolla ei pitäisi olla hätää, vaikka Trump toteuttaisi uhkauksiaan, sillä molemmat maat käyttävät puolustukseensa tarpeeksi rahaa.

– Emme oleta, että Yhdysvallat tulee ja ratkaisee kaiken. Ja olemme tietenkin hankkineet paljon aseita ja materiaalia Yhdysvalloista, Salonius-Pasternak sanoo.

Toki se on laiha lohtu, jos Trump haluaa hajottaa koko Euroopan puolustuksen perustan.

– Vähän sama kuin iloitsisi siitä, että oma talo ei pala, vaikka kylän kaikki muut talot palavat, Salonius-Pasternak sanoo.

Hänen mukaansa Suomen kannattaa turvallisuuspolitiikassaan panostaa isoihin organisaatioihin Natoon ja EU:hun sekä kumppanuus- ja liittolaisverkostoon – eli tehdä yhteistyötä mahdollisimman monen tahon kanssa.

Salonius-Pasternakin mielestä on todellinen riski, että Trump romuttaisi turvatakuiden merkityksen tai asettaisi ehtoja sen mukaan, kuinka paljon mikäkin maa on puolustuksen eteen tehnyt.

Presidenttinä Trump ei voisi yksin irrottaa Yhdysvaltoja Natosta ilman senaatin tukea, mutta voisi joka tapauksessa käytännössä aiheuttaa Natolle valtavia vaikeuksia.

Trumpin lausunto ei hetkauta muita republikaaneja

Yhdysvalloissa Trumpia ei ole suoraan arvosteltu omiensa joukossa. Eturivin republikaanipoliitikot ovat suhtautuneet Trumpin kommenttiin joko myönteisesti tai välinpitämättömästi.

The New York Times -lehden haastattelema senaattori Lindsey Graham huomautti, että Trumpin presidenttiaikana ”kukaan ei miehittänyt mitään”. Grahamin mukaan Trumpin tarkoituksena oli vain patistaa Nato-maat maksamaan.

Uutiskanava CNN:n haastattelussa senaattori Marco Rubio puolestaan muistutti, että presidenttinä Trump ei vetänyt Yhdysvaltoja Natosta eikä poistanut Euroopassa olevia Yhdysvaltain joukkoja.

Rubio sanoi, ettei hän ole vähääkään huolissaan Trumpin suunnitelmista, sillä myös monet aiemmat Yhdysvaltain presidentit ovat vaatineet Eurooppaa panostamaan enemmän puolustukseensa.

Source Link yle.fi