Banner Before Header

Tutkijan yllättävä löytö: WHO erehtyi ensimmäisesta tunnetusta koronatapauksesta – “potilas nolla” olikin wuhanilaisen kalatorin myyjä

Ensimmäinen tunnettu koronatapaus olikin wuhanilainen torimyyjä, väittää Science-lehdessä julkaistu yhdysvaltalaisselvitys (siirryt toiseen palveluun). Aiemmin oletettiin, että ”potilas nolla” olisi ollut kirjanpitäjä, jolla ei tiedetä olevan yhteyksiä koronapandemian alkulähteeksi epäillylle kalatorille.

Maailman terveysjärjestö WHO:n johtama tutkijaryhmä selvitti alkuvuodesta koronapandemian alkuperää Kiinan Wuhanissa ja sen ympäristössä. Ryhmä haastatteli myös 41-vuotiasta kirjanpitäjää, jonka kerrotaan saaneen ensioireensa 8. joulukuuta 2019. Maaliskuisessa raportissaan WHO katsoi, että mies on ensimmäinen tiedossa oleva koronatapaus.

Miehellä ei ollut yhteyksiä Huananin kalatorille. Tämä ruokki teoriaa (siirryt toiseen palveluun) siitä, että koronavirus olisi karannut Wuhanin virologian instituutissa sijaitsevasta laboratoriosta.

Tuoreen selvityksen mukaan tiedot kirjanpitäjän oireista on kerätty virheellisesti, ja tunnetusti ensimmäiset koronaoireet todettiin Huananin kalatorilla myyjänä toimineella naisella 11. joulukuuta 2019.

Hammasoperaatio aiheutti hämmennystä

Arizonan yliopiston ympäristötieteiden ja evoluutiobiologian laitoksen johtaja Michael Worobey huomasi pandemian leviämistä kuvaavalla aikajanalla epäjohdonmukaisuuksia käydessään läpi koronaviruksen alkuperästä julkistettuja tietoja sekä aikaisessa vaiheessa koronaan sairastuneiden videohaastatteluja.

Worobey havaitsi, että kirjanpitäjä kertoi kiinalaismedian haastattelussa saaneensa ensimmäiset koronaoireensa vasta 16. joulukuuta. Haastattelussa mies epäili saaneensa tartunnan ”sairaalakäynnillään”.

Miehelle suoritettiin suukirurginen toimenpide 8. joulukuuta (siirryt toiseen palveluun), jonka jälkeen hänelle oli määrätty antibiootteja operaatiosta seuranneeseen kuumeeseen. Worobey epäilee, että tämä aiheutti virheen päivämäärässä.

Worobeyn mukaan sairaalan potilastiedot sekä aiempi tutkimus vahvistavat päivämäärät.

WHO:n tutkijaryhmään kuulunut professori Peter Daszak kertoo The New York Timesin mukaan olevansa vakuuttunut siitä, että Worobey on oikeassa.

Daszakin mukaan tutkijaryhmä ei kysynyt kirjanpitäjältä tämän oireiden alkamisajankohtaa. Sen sijaan ryhmä sai tiedon koronapotilaita hoitaneelta Hubei Xinhuan sairaalalta, vaikkakaan miestä ei hoidettu siellä.

Daszakin johtama EcoHealth Alliance on tehnyt vuosia läheistä yhteistyötä Wuhanin virologisen instituutin kanssa koronavirusten tutkimuksessa. Daszakia on arvosteltu eturistiriidasta kaksoisroolinsa vuoksi.

Viruksen alkulähde kalatori?

Teoriaa viruksen leviämisestä eläintorilta on kritisoitu mahdollisen tilastoharhan vuoksi: Koska viranomaiset käskivät sairaaloita ilmoittamaan kalatoriin linkittyneistä epäilyttävistä tapauksista, ne ovat myös voineet viedä huomiota viruksen leviämisestä muualla.

Viranomaiset antoivat määräyksen 30. joulukuuta, joten Worobey kävi läpi tätä ennen tilastoituja tapauksia. Selvitys osoittaa, että myös huomattava osa varhaisimmista tunnetuista koronatartunnoista linkittyy Huananin kalatoriin tai sen läheisyyteen.

Selvitys ei riitä antamaan tyhjentävää vastausta pandemian alkupisteestä. Worobey itse on aiemmin arvioinut viruksen geeniperimän muutosten perusteella, että se tarttui ihmisiin ensimmäisen kerran jo marraskuun 2019 puolivälissä. Monet asiantuntijat myös arvioivat, että Huananin kalatori on toiminut pikemminkin viruslinkona kuin pandemian alkuperänä.

Worobey kuitenkin argumentoi, että selvitys tukee teoriaa siitä, että koronapandemia sai alkunsa eläintorilla.

– Tässä 11 miljoonan ihmisen kaupungissa puolet varhaisista tapauksista linkittyvät jalkapallokentän kokoiseen paikkaan, Worobey sanoo The New York Timesin mukaan.

Lue lisää aiheesta:

Source Link yle.fi