Tutkimus: HPV-rokote estää kohdunkaulan­syöpää todella tehokkaasti, tapaus­määrät putosivat jopa 87%

HPV-rokotus säästää tuhansia naisia kohdunkaulansyövältä.

Tämä oli tutkimusryhmän yksituumainen mielipide, kun maailman ensimmäisen HPV-rokotteen tehosta kertovan tutkimuksen tulokset valmistuivat.

Lue lisää: Kohdunkaulasyöpä on lisääntynyt selvästi kolme- ja nelikymppisillä – huomaa vaivihkaisetkin oireet

Tulokset julkistettiin arvostetussa lääketieteen aikakauslehdessä Lancetissa, ja niistä kertoi mm. brittilehti Guardian.

Tutkimus paljasti, että mitä nuorempana rokotteen saa, sitä paremmin se suojaa kohdunkaulansyövältä. 12–13-vuotiaina rokotuksen saaneiden keskuudessa kohdunkaulansyövän tapausmäärät putosivat 87 prosenttia verrattuna rokottamattomaan verrokkiryhmään.

Lue lisää: Kohdunkaulan syöpä olisi mahdollista saada kuriin rokotuksilla

14–16-vuotiaina rokotetuilla tautitapaukset putosivat 62 prosenttia ja 16–18-vuotiaina rokotetuillakin 34 prosenttia.

Tutkimusryhmäläiset saivat rokotukset vuosina 2008–12, ja tutkimuksen mukaan pelkästään heinäkuuhun 2019 mennessä rokotukset olivat estäneet 450 kohdunkaulasyöpätapausta ja peräti 17 200 syövän esiastetta kohdunkaulan karsinoomaa.

Kohdunkaulan solumuutoksia rokotus esti vieläkin tehokkaammin: 12–13-vuotiaana rokotuksen saaneilla solumuutoksia havaittiin 97 prosenttia vähemmän, 14–16-vuotiaina rokotetuilla 75 prosenttia vähemmän ja 16–18-vuotiaina rokotetuilla 39 prosenttia vähemmän.

Tutkijat arvioivat, että ilman rokotuksia solumuutoksia kohdunkaulassa olisi aiheutunut 36 000 tytölle ja naiselle.

Britannian syöpätutkimuskeskus sanoi, että tutkimustulokset olivat jopa odotuksia paremmat ja että kohdunkaulansyövästä voi tulla rokotusten ja seulontojen myötä hyvin harvinainen sairaus.

Kohdunkaulansyöpää aiheuttava papilloomavirus tarttuu ihon ja limakalvojen kautta.

HPV-rokotuksen piiriin on alettu ottaa mukaan myös poikia, sillä sen on havaittu vähentävän muitakin syöpiä, esimerkiksi peniksen, peräaukon ja nielurisojen syöpiä.

Ylen mukaan HPV-rokotuksen oli viime vuonna ottanut noin 70 prosenttia suomalaistytöistä.