Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6bc271ce9e0a655163f654e825b68ef1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tutkimus: Ilmastonmuutos aiheuttaa rajuja kannanvaihteluita Suomen lajistolle – ekosysteemit muuttuvat ennustamattomalla tavalla – Uutisalue

Tutkimus: Ilmastonmuutos aiheuttaa rajuja kannanvaihteluita Suomen lajistolle – ekosysteemit muuttuvat ennustamattomalla tavalla

Uusi Helsingin yliopiston tutkijoiden johtama tutkimus hyödyntää Suomen ainutlaatuisia kansallisia luonnon pitkäaikaisseuranta-aineistoja ja paljastaa, kuinka suuria ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat olleet.

Tutkijat vertasivat 1478 lajin – lintujen, nisäkkäiden, perhosten, yöperhosten, kasvien ja makean veden kasviplanktonin – levinneisyysaineistoja neljän vuosikymmenen ajalta 1970-luvun lopulta alkaen nykypäivään. Analyysi paljastaa, miten lajit reagoivat useisiin ilmastomuuttujiin.

Monien lajien esiintymismäärissä on tapahtunut suuria vaihteluita ylös- ja alaspäin. Muutos on ollut voimakkainta Pohjois-Suomessa.

Aiemmin kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet monien kasvien, eläinten ja mikrobien levinneisyyden siirtyneen pohjoisemmaksi. Lajeja on kuolemassa sukupuuttoon joissain osin niiden maantieteellisiä levinneisyysalueita.

Liian vähän tiedetään myös siitä, miten muuttuva ilmasto vaikuttaa lajien kykyyn sietää uusia olosuhteita vanhoilla esiintymisalueillaan. Helsingin yliopiston tutkijoiden tutkimus osoittaa, että niilläkin lajeilla, joiden levinneisyysalueet eivät ole muuttuneet, lajien runsauksissa nähdään suurta vaihtelua muuttuvan ilmaston seurauksena.

Pitkän seurantajakson aikana Suomen ilmasto on lämmennyt kaksi astetta, ja siitä ovat tutkimuksen mukaan hyötyneet eniten hyönteiset. Toisaalta maailmanlaajuisesti on havaittu, että lämpötilan jatkuva nousu ja lumipeitteen väheneminen altistavat myös monien lajien kannat rajulle laskulle.

Ilmaston lämpenemisellä on moniulotteiset vaikutukset

Ilmastonmuutos etenee erityisesti pohjoisilla alueilla ja muodostaa yhden merkittävimmistä uhista luonnon monimuotoisuudelle ja ekosysteemien eheydelle. Ilmaston lämpeneminen, lumipeitteisyyden hupeneminen ja lisääntynyt sadanta vaikuttavat eri lajeihin ja niiden keskinäisiin suhteisiin vaihtelevasti.

Nykyään Suomen keskiosien olosuhteet muistuttavat aikaisempia olosuhteita eteläisessä Suomessa, ja pohjoisen Suomen olosuhteet muistuttavat maan keskiosien ilmastoa ennen.

Joillekin lajeille lämpimämpi ilmasto on ollut hyödyksi, ja niiden esiintymät ovat runsastuneet lämpötilan noustessa. Suurimmat muutokset on havaittu Suomen pohjoisosissa.

Ekosysteemien muuttumisen seurauksia ei vielä tunneta kovin hyvin, mutta tietyn lajin runsastuminen tai niukkeneminen voi vaikuttaa merkittävästi eri lajeista keskenään riippuvaisten ekosysteemien toimintaan.

Tre rävar som korsar tågrälset.
Samat lajit esiintyvät monella alueella edelleen, mutta niiden määrät ovat muuttuneet. Tämä vaikuttaa lajien keskinäisiin vuorovaikutuksiin ekosysteemissä. Kuvituskuva.Yle/ Mikko Savolainen

Kaikki lajit eivät kärsi muutoksesta

Lajien levinneisyydessä tapahtuneet muutokset eivät ole suoraan suhteessa ilmaston lämpenemisen kautta, vaan eri alueilla olosuhteet ovat saattaneet säilyä edelleen suotuisina alkuperäisille lajeille.

Monimutkaisten tekijöiden analysointi ja ymmärtäminen antavat paremman käsityksen ennustaa ilmastonmuutoksen aiheuttamia ekosysteemien tulevia muutoksia.

Luminen maisema, lumi tippuu puista.
Lumipeite ei enää kestä niin kauan kuin 40 vuotta sitten. Keski-Suomeen on tullut etelän talvi. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Ilmaston muuttuessa olosuhteet voivat siis muuttua yksittäisille lajeille enemmän tai vähemmän edulliseksi, ja näitä muutoksia havaittiin eniten pohjoisessa.

– Tuloksemme osoittavat selkeästi, että lajit reagoivat vahvemmin mentäessä kohti pohjoista, missä myös ilmastonmuutokset ovat olleet voimakkaampia, sanoo tutkijatohtori Laura Antão, joka on toinen tutkimuksen pääkirjoittajista.

– Osoitimme myös, että lämpötilan ja lumipeitteen merkitys vaihteli eri lajiryhmien välillä.

Lajien erilaiset vasteet ilmastonmuutokselle herättävät huolta ekosysteemien eheydestä tulevaisuudessa.

– Jos toisistaan riippuvaiset lajit reagoivat eri tavoin muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin, tämä voi vaikuttaa koko eliöyhteisöön ja ekosysteemiin, arvioi Helsingin yliopiston tiedotteessa tutkijatohtori Benjamin Weigel, tutkimuksen toinen pääkirjoittaja.

Ainutlaatuinen aineisto kaipaa lisätutkimusta

Nature Climate Change -lehdessä torstaina julkaistu tutkimus on kattavin eri lajiryhmien pitkäaikaisseurantoja hyödyntävä tutkimus luonnon monimuotoisuuden muutoksista Suomessa.

Se tarjoaa uutta tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta luonnon monimuotoisuuteen, sillä tutkimuksessa yhteisömuutokset johtuivat pääasiassa siitä, että paikallisten lajien esiintyvyys joko lisääntyi tai väheni ilmaston muuttuessa.

– Tämä vaikuttaisi olevan yksi ilmastonmuutoksen nopeimmin ilmenevistä vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen. Ilman laadukkaita luonnon aikasarja-aineistoja emme voisi havaita tätä valtavaa myllerrystä, jonka kourissa Suomen luonto on, sanoo Ekologisen muutoksen tutkimuskeskuksen johtaja, professori Anna-Liisa Laine yliopiston tiedotteessa.

ketohopeatäplä ruiskukkkakimpussa
Yksittäisten hyönteis- tai perhoslajien tarkka esiintymistiheys Suomessa kaipaa vielä lisätutkimuksia. Kuvassa ketohopeatäplä ruiskukkkakimpussa. Vesa Vaarama

Vaikka samat lajit esiintyvät edelleen usein samoilla alueilla, niin niiden määrät ovat muuttuneet huomattavasti. Laineen mukaan tämä vaikuttaa ekosysteemien toimintaan.

– Väkisinkin se tarkoittaa sitä, että lajien vuorovaikutukset ja niihin perustuvat ekosysteemitoiminnat ovat muuttuneet.

Aiemmin tutkimukset ovat pohjanneet karkeampiin levinneisyysaineistoihin. Nyt lajien runsautta on pystytty tarkastelemaan kunkin ekolokeron osalta erikseen.

Laajan aineiston jatkotutkimuksissa voidaan paneutua tarkemmin yksittäisten lajien vaihteluun. Nyt analysoitavana oli 62 eri mallia, jotka kattoivat eri lajiryhmät ja kasvillisuusvyöhykkeet Suomesta ja niistä saatuja havaintotietoja vuosilta 1978-2017.

Vain yhdistämällä aineistoja monesta eri lähteestä ja lajiryhmästä, tutkijat pystyivät paljastamaan muutoksen laajuuden ja syitä.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Helsingin yliopiston Ekologisen muutoksen tutkimuskeskuksen ja muiden keskeisten kansallisten tutkimuslaitosten välillä, kuten Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus ja Luonnontieteellinen keskusmuseo.

Linkki artikkeliin: Climate change reshuffles northern species within their niches. Nature Climate Change

Lue myös:

WMO:n tuore raportti kertoo ilmaston tilan heikentyneen jälleen: Pariisin ilmastosopimuksen raja voi tulla vastaan jo seuraavien viiden vuoden aikana

Jättiraportti: Peruuttamaton muutos maapallon järjestelmissä on jo käynnissä – ”vaarallista ja laaja-alaista sekasortoa luonnossa”, IPCC sanoo

Lumi kertoo, millaiseksi elämä pohjoisessa on muuttumassa, ja siksi suomalaisia pyydetään apuun lumitutkimukseen

Source Link yle.fi